Estratègia/Moviment Wikimedia/2018-2020/Transició/Proposta: Redacció d'una Carta del Moviment

Parlem dimarts de la redacció de la Carta del Moviment

Per tirar endavant aquesta conversa i veure on es poden alinear les diferents propostes, parlem-ne! Hem programat dues videoconferències el dimarts, si us plau uniu-vos-hi!

Carta del Moviment i Consell Global

A mesura que el moviment Wikimedia evoluciona, els diversos grups d'interès sovint pensen que hi ha una manca de comunicació i que, per això, els costa més sentir que altres persones són fiables. Quan no ens podem confiar, res funciona.

Les nostres comunitats i organitzacions necessiten claredat. El Moviment necessita un marc mínim que ens permeti desenvolupar iniciatives i col·laboracions a tot el Moviment amb èxit. Hem de salvaguardar el caràcter únic de moviment ascendent, dirigit per la comunitat, que el fa fort.

Crear i acordar la Carta del Moviment és clau per iniciar les recomanacions bàsiques acordades a l'Estratègia del Moviment. La Carta del Moviment establirà una base sòlida a partir de la qual es construirà el futur Consell Global, tot garantint que sigui representatiu de les comunitats i organitzacions del Moviment Wikimedia i que faciliti un mecanisme de presa de decisions més distribuït, alineat i equitatiu.

La creació d'una Carta del Moviment aportarà claredat a les funcions i responsabilitats de les persones en totes les àrees del Moviment i crearà un sentiment de confiança més fort. És vital per a la implementació de les recomanacions de l'Estratègia 2030 i per abordar altres reptes futurs.

És per això que, com a grup de veterans de l'Estratègia del Moviment, creiem que ens hem de centrar en un procés raonable per crear primer la Carta del Moviment. Som Christophe Henner, Alice Wiegand, Claudia Garad, Anna Torres, Marc Miquel, Chris Keating, Nicole Ebber, Francesc Fort, Alek Tarkowski i Daria Cybulska.

Reconeixem la manca de diversitat del grup que hi ha darrere d'aquest text. Aquest treball va començar com un debat amable i estàvem massa avançats per incloure gent nova sense fer-los servir com a coartada.

Creiem que només podem trencar amb el punt mort actual abordant els factors fonamentals de la manca de progrés i assumint la responsabilitat de fer-ho realitat.

Fem-ho!

Situació

Segons la Recomanació 4 de l'estratègia del moviment Wikimedia 2030: Equitat en la presa de decisions, el primer pas és establir un Consell Global Provisional.

Veiem un brillant progrés en la implementació d'iniciatives específiques de l'Estratègia del Moviment com el Codi de Conducta Universal i l'API Enterprise. També, hi ha moltes altres iniciatives implementades a nivell local o regional. No obstant això, hi ha un estancament en relació a la implementació de la Recomanació 4: Equitat en la presa de decisions. Hi ha hagut converses productives, però el progrés s'ha aturat.

Aquesta situació és causada per:

  • falta de claredat sobre l'abast, la responsabilitat i la durada/vida del Consell Global Provisional;
  • falta de claredat sobre el procés de ratificació del projecte de Carta del Moviment;
  • falta de claredat sobre qui s'encarrega de tirar-ho endavant.

En resum, hi ha un malestar general a la comunitat per perdre el control i lliurar la responsabilitat de les decisions crucials a un grup encara no definit, desconegut i, per tant, poc fiable.

Camí endavant

1. Limitar l'abast i les responsabilitats del CGP a ser el grup de redacció de la Carta del Moviment

La creació del CGP crea una situació de catch-22: com pot el moviment decidir establir un procés de presa de decisions del moviment quan no hi ha cap procés per prendre decisions de moviment?

Suggerim que la solució és limitar fonamentalment la competència del CGP. Només serà l'encarregat d'elaborar la Carta del Moviment i desenvolupar un procés per a la seva ratificació pel moviment Wikimedia. El grup de redacció no serà un òrgan de presa de decisions i invertirà molt de temps, treball i experiència en la negociació i creació de la Carta del Moviment.

No tindrà cap altra responsabilitat fora d'aquestes i deixarà d'existir tan bon punt s'hagi ratificat i aprovat la Carta del Moviment i s'iniciï la creació del Consell Global.

2. Garantir a l'inici del procés que la comunitat ratificarà l'esborrany de la Carta del Moviment

El procés de consulta comunitària i ratificació final el dissenyarà el Grup de Redacció de la Carta del Moviment en consulta amb totes les parts interessades, incloses, entre d'altres, la Junta Directiva de la Fundació Wikimedia, els afiliats de Wikimedia i la comunitat en general. La Junta Directiva de la Fundació Wikimedia aprovarà formalment aquest procés i assignarà els recursos necessaris abans de començar-ne la redacció.

3. Definir les funcions i responsabilitats del Grup de Redacció

Preveiem que el Grup de Redacció de la Carta:

  • Dissenyi el procés per a la ratificació de la Carta del Moviment (vegeu més amunt)
  • Explori diferents models potencials disponibles per al Consell Global, creï escenaris per a la seva implementació i determini quins serien els més adequats per al moviment Wikimedia per assolir els objectius de les recomanacions.
  • Desenvolupi la Carta del Moviment, de nou en consulta amb comunitats, afiliats, WMF i experts en la matèria
  • Identifiqui quines àrees de l'estructura de presa de decisions actuals s'han de transferir al Consell Global.
  • Faciliti el disseny d'un procés independent i transparent, juntament amb una avaluació jurídica independent, per transferir responsabilitats i autoritats als òrgans adequats dirigits pel Moviment.

Composició del Grup de Redacció de la Carta del Moviment

La legitimitat, la inclusió i la representació en el procés de redacció s'asseguraran mitjançant consultes acuradament dissenyades i l'assegurament de la ratificació a tot el moviment d'una proposta de Carta del Moviment. La nostra proposta es basa en aquest suggeriment fet anteriorment, ja que eliminarà la pressió de tenir la representació perfecta del moviment dins del Grup de Redacció.

Suggerim fermament avançar amb persones que han demostrat que poden fer aquesta feina i que també estan disposades a fer-la. Donem suport a un suggeriment fet anteriorment per començar amb un grup bàsic de persones que estaven actives als grups de treball sobre l'estratègia del moviment i al grup d'implementació del disseny.

El grup complet hauria de ser divers, però no pot superar les 20-25 persones en total. Veiem potencial en els principis de l'opció 3x7 proposada per Pharos com una manera d'ampliar el grup inicial, però recomanaríem començar amb un nucli de membres designats per iniciar el treball el més aviat possible.

Per garantir que el grup sigui capaç de funcionar de manera eficient i eficaç, els membres hauran de comprometre's a ser fiables, disponibles i tenir el temps necessari per fer la feina. Aquest treball, per exemple, comportarà dissenyar, llegir i analitzar la recerca, establir, facilitar i consolidar negociacions amb diferents grups d'interès, assistir a moltes reunions, així com llegir i crear de forma col·laborativa molts documents i correus electrònics. Per fer que la configuració del grup sigui inclusiva i permetre la participació de qualsevol membre del moviment, cal establir un sistema per compensar aquestes persones pel seu temps i esforç.

Compromís i petició

Nosaltres, els següents signants inicials d'aquest document, estem preparats per servir, liderar i donar suport al procés immediat de creació del grup de redacció de la Carta del Moviment i avançar en aquest procés. Demanem a la Junta Directiva i al personal de la Fundació Wikimedia que continuïn donant suport a l'estratègia del moviment amb la logística i els recursos adequats i que considerin la ruta proposada.

Signants/autors inicials:

Altres signants/avals: Si hi estàs d'acord, si us plau afegeix el teu nom!

  1. Mervat
  2. Seddon
  3. ProtoplasmaKid
  4. Ad Huikeshoven (talk) 15:56, 14 April 2021 (UTC)[reply]
  5. Jan-Bart (talk) 17:15, 14 April 2021 (UTC)[reply]
  6. Astrid Carlsen (WMNO) (talk) 17:40, 14 April 2021 (UTC)[reply]
  7. Islahaddow (talk) 07:36, 15 April 2021 (UTC)[reply]
  8. Anass Sedrati
  9. LucyCrompton-Reid (WMUK) (talk) 14:25, 15 April 2021 (UTC)[reply]
  10. -Theklan (talk) 16:44, 15 April 2021 (UTC)[reply]
  11. Alhen (talk) 22:11 15 April 2021 (UTC)
  12. MarcelBuehner (talk) 22:22, 15 April 2021 (UTC)[reply]
  13. dwf² 15:45, 17 April 2021 (UTC)[reply]
  14. Tiputini (talk) 10:39, 18 April 2021 (UTC)[reply]
  15. Mardetanha (talk) 17:43, 19 April 2021 (UTC)[reply]
  16. Caleidoscopic (talk) 21:45, 19 April 2021 (UTC)[reply]
  17. Emha (talk) 22:56, 19 April 2021 (UTC)[reply]
  18. Blue Rasberry (talk) 13:34, 20 April 2021 (UTC)[reply]
  19. Douglaseru (talk) 18:41, 20 April 2021 (UTC)[reply]
  20. Skvjold
  21. Biyanto Rebin (WMID) (talk) 02:47, 21 April 2021 (UTC)[reply]
  22. Kayusyussuf (talk) 12:52, 22 April 2021 (UTC)[reply]
  23. Rtnf (talk) 02:07, 28 June 2021 (UTC)[reply]
    I agree with this, if it is combined with Brandon's proposal during MCDG Composition meeting on June 27

    Proposal for an 'advisory group' who are representative of different interests in the movement (such as regions, languages, etc), who would advise a 'writing group' that works to narrow down the advisor's perspectives and put them into a document. Finally, there will be a 'consultative group' that reviews the writers' work and builds an iterative process to reach consensus. In an advisory group, there's no certain prerequisites in terms of expertise - but only in being a part of an underrepresnted community. The writer's group do not need diverse perspectives themselves, their task is to reflect on and consolidate perspectives from others. As for the consultative group, the need is to reach convergence in some way (for example, by going question by question).

    The main point is to make sure that underrepresented communities are heard. They dont even need to become the writer group.

  24. --Sm8900 (talk) 17:08, 4 July 2022 (UTC)[reply]

Afegeix-t'hi

Desacord i crítíca

  1. --Felipe da Fonseca (talk) 11:40, 15 May 2021 (UTC) (Very elitist and exclusivist group: see here)[reply]

Actes

Aquí pots llegir l'acta de la reunió.