Odbor povjerenika Fondacije Wikimedia/Poziv za prikupljanje povratnih informacija: Izbori za Odbor povjerenika

Outdated translations are marked like this.

Problem koji treba riješiti

Tijekom proteklih deset godina, Zaklada Wikimedia i Pokret su narasli, dok je odbor po svojoj strukturi i procesu uglavnom ostao isti. Pregled upravljanja u 2019. godini, navodi kao probleme kapacitet, učinak i nedostatak predstavljanja raznolikosti pokreta.

Tokom 2021. godine, o nekim od tih problema raspravljalo se tijekom Poziva za prikupljanje povratnih informacija: mjesta u Odboru rezervirana za zajednicu. Izbori za Odbor povjerenika 2021. uključili su ažurirane prakse kako bi se započelo s rješavanjem gore navedenih problema. Dodana su još dva mjesta kako bi se odgovorilo na potrebe odbora za kapacitetom. Korišten je sistem jedinstvenog prenosivog glasovanja kako bi se unaprijedile mogućnosti za predstavljanje raznolikosti pokreta. Povjerenici su predstavili svoje vještine i zamolili kandidate da predstave svoje kako bi informirali birače. Širokim i višejezičnim pristupom traženi su kandidati i glasači u mnogim zajednicama na mnogim komunikacijskim kanalima.

Nadamo se da ćemo tijekom ovog poziva za prikupljanje povratnih informacija u 2022. godini identificirati dodatna rješenja koja će odražavati raznolikost pokreta u odboru. Osim toga, želimo iskoristiti ovu priliku da od zajednice dobijemo informacije o interakciji s kandidatima tijekom izbornog procesa.

Struktura Poziva

U ovom Pozivu za prikupljanje povratnih informacija koristimo drugačiji pristup koji integrira povratne informacije od zajednice prikupljene za vrijeme izbornog procesa iz 2021. godine. Umjesto iznošenja gotovih prijedloga, ovaj Poziv je usmjeren na ključna pitanja. Namjera je potaknuti razgovor u zajednici i razvoj prijedloga kroz suradnju.

Hvala vam što ste odvojili vrijeme za učestvovanje u Pozivu za prikupljanje povratnih informacija i pomogli u formiranju raznolikijeg i učinkovitijeg Upravnog odbora.

Ključna pitanja

  1. Koji je najbolji način da se osigura raznovrsnija zastupljenost među izabranim kandidatima?
  1. Kakva su očekivanja od kandidata tijekom izbora?
  1. Kako podružnice trebaju sudjelovati na izborima?

Razgovor o ključnim pitanjima

Kako sudjelovati

Osoblje tima za Strategiju i upravljanje pokretom je u mogućnosti podržati razgovore na mnogim jezicima. Razgovori su dobrodošli na bilo kojem jeziku, premda će nam, možda, biti potrebni dobrovoljni prevoditelji koji će nam pomoći sažimati komentare na jezicima koji nisu zastupljeni među našim osobljem. Veze ka razgovorima na različitim jezicima možete pronaći u tablici na stranici Ključna pitanja za raspravu. Razgovor možete pronaći na Telegram Board chatu za odabir. Kontaktirajte facilitatora u svojoj regiji kako biste planirali razgovor u zajednici ili pružili povratne informacije.

Vremenski okvir

  • 23. decembar: Najava Poziva za prikupljanje povratnih informacija
  • 10 januar: Otvaranje Poziva
  • 16. februar: Zatvaranje Poziva
  • 26. februar: Objavljivanje konačnog izvještaja o Pozivu za povratnim informacijama

Svake sedmice, tim za Strategiju i upravljanje pokretom će objavljivati izvještaj koji će obuhvatati diskusiju i povratne informacije prikupljene tijekom prethodne sedmice.

Korisne informacije

Upravni odbor je upravljačko tijelo Zaklade Wikimedia, organizacije od +450 uposlenika, koja podržava međunarodni pokret sastavljen od stotina projekata, zajednica i podružnica. Jedina uloga odbora je nadzirati upravljanje Zakladom Wikimedia. Ovo uključuje:

  • Sudjelovanje u uspostavljanju dugoročne strategije Zaklade Wikimedia.
  • Praćenje aktivnosti i financija kako bi se osiguralo da su financije zdrave, usklađene s misijom i u skladu sa zakonskim obvezama.
  • Zapošljavanje, upravljanje, savjetovanje i određivanje naknade za izvršnog direktora Zaklade Wikimedia.

Više informacija o ovoj temi možete naći u Priručniku o Odboru.

Također pogledajte