Wikimedia Foundation Board of Trustees/Call for feedback: Board of Trustees elections/nl

Op te lossen situatie

De Wikimedia Foundation en de gemeenschap zijn de afgelopen tien jaar gegroeid, terwijl de structuur en werkwijze van het bestuur grotendeels hetzelfde zijn gebleven. In de terugblik op het bestuur van 2019, zijn capaciteit, prestatie en het gebrek aan representativiteit van de verscheidenheid van de gemeenschap genoemd als zorgpunten.

In 2021 werden enkele van deze zorgen besproken tijdens de Oproep voor feedback: zetels van de gemeenschap in de Raad van Bestuur. De 2021 Board of Trustees-verkiezing omvatte gewijzigde praktijken om de hierboven genoemde zorgen weg te nemen. Er zijn twee extra zetels toegevoegd om aan de capaciteitsbehoeften van de Raad te voldoen. Enkelvoudig overdraagbaar stemmen werd gebruikt om de mogelijkheid voor vertegenwoordiging van de diversiteit van de beweging te verbeteren. De trustees deelden hun vaardigheden en vroegen kandidaten om die van hen te delen om kiezers te informeren. Brede en meertalige outreach zocht kandidaten en kiezers in veel gemeenschappen via vele communicatiekanalen.

Tijdens dit verzoek om terugkoppeling van 2022 hopen we aanvullende oplossingen aangereikt te krijgen om de verscheidenheid van de gemeenschap in het bestuur terug te laten komen. Daarnaast willen we deze mogelijkheid gebruiken om van de gemeenschap te leren hoe we nog beter kunnen omgaan met kandidaten tijdens het verkiezingsproces.

Opzet van dit verzoek om terugkoppeling

Met deze oproep om feedback te geven kiezen we voor een andere aanpak waarin feedback van de community uit het proces van 2021 is verwerkt. In plaats van te leiden met voorstellen, is de oproep ingekaderd rond kernvragen. De bedoeling is om een collectief gesprek en de ontwikkeling van gezamenlijke voorstellen te inspireren.

Bedankt dat u de tijd heeft genomen om deel te nemen aan deze oproep om feedback en om te helpen bij het vormen van een meer divers en beter presterende Raad van Bestuur.

Belangrijke vragen

  1. Wat is de beste manier om een meer diverse vertegenwoordiging te garanderen onder gekozen kandidaten?
  1. Wat zijn de verwachtingen van de kandidaten tijdens de verkiezingen?
  1. Hoe moeten de affiliaties deelnemen aan de verkiezingen?

Bespreek de belangrijkste vragen

Hoe doe ik mee?

Medewerkers van Movement Strategy and Governance zijn in staat om gesprekken in vele talen te ondersteunen. Discussies zijn welkom in elke taal, hoewel we misschien een beroep moeten doen op vrijwillige vertalers om te helpen bij het samenvatten van talen die we niet machtig zijn. U vindt links naar gesprekken in vele talen in een tabel op de Bespreek de belangrijkste vragen. U kunt het gesprek vinden op de Telegram Board-selectie chat. Neem contact op met een facilitator in uw regio om een gemeenschapsgesprek te plannen of om feedback te geven.

Tijdlijn

  • 23 december: aankondiging van een oproep om feedback te geven
  • 10 januari: Oproep om feedback te geven
  • 16 februari: Oproep voor feedback wordt gesloten
  • 26 februari: Publicatie van het eindverslag van de oproep

Elke week zal het team Movement Strategy and Governance een rapport publiceren om de feedback en discussie van de voorgaande week vast te leggen.

Achtergrondinformatie

De Board of Trustees (Raad van Bestuur) is het bestuursorgaan van de Wikimedia Foundation, een +450 staforganisatie die een internationale beweging ondersteunt die wordt gevormd door honderden projecten, gemeenschappen en affiliaties. De enige rol van het bestuur is om toezicht te houden op het beheer van de Wikimedia Foundation. Dit omvat:

  • Deelnemen aan het vaststellen van de langetermijnstrategie van de Wikimedia Foundation.
  • Monitoring van activiteiten en financiën om ervoor te zorgen dat de financiën gezond zijn, in overeenstemming zijn met de missie en voldoen aan wettelijke verplichtingen.
  • Het inhuren, beheren, adviseren en compenseren van de CEO van de Wikimedia Foundation.

Meer informatie in dit handboek.

Zie ook