Уикимедия Швейцария

This page is a translated version of the page Wikimedia CH and the translation is 70% complete.
Outdated translations are marked like this.
Wikimedia CH
Verein zur Förderung Freien WissensAssociation pour l’avancement des connaissances libresAssociazione per la promozione della conoscenza libera

Уикимедия Швейцария (Wikimedia CH) е местното сдружение на Уикимедия в Швейцария. Основан е на 14 май 2006 г. Вижте тук нашият устав. Wikimedia CH е разпознат като благотворителна организация от всички кантонски данъчни служби в Швейцария.

Уикимедия Швейцария

Швейцария
Location Швейцария
Country codeCH
Founding date14 април 2006
Official language(s)
Other language(s)
Websitehttps://www.wikimedia.ch/en/
Mailing listWikimediach-l
Libera.Chat#wikimedia-chуебчат
Twitter@WikimediaCH
FacebookWikimediaCH

Подкрепете общността

Календар

Безвъзмездни средства

Стипендии

Политики

Събития

Действия/Календар

 • Календар може да бъде актуализиран от персонала, както и от доброволците, и има за цел да покаже събитията в цяла Швейцария, независимо от езика.
 • Този календар за участие може да бъде актуализиран от персонала, както и от доброволците, и има за цел да покаже събитията в цяла Швейцария, независимо от езика.

Конкретни събития

Минали събития

Снимки от предишни събития и срещи на Уикимедия в Швейцария ще намерите тук.

Доклади

Бюлетин

Уикимедия Швейцария издава ежемесечен бюлетин на трите официални езика на Швейцария, както и на английски език.

To subscribe, please go to our website, choose your preferred language, fill in and submit the subscription form.

Програми

Образование

Училища и институции за висше образование

#theLab

 
#theLab Локарно

През 2019 г. Wikimedia CH започна партньорство с Педагогическия факултет на Локарно за поредица от събития, свързани със семинари, които ще бъдат организирани с учители и техните ученици. Семинарите се провеждат в красивата обстановка на палацинемата в Локарно и се наричат #theLab.

Целта е Цифрови хуманитарни науки и, освен че е поддръжник на лабораториите, Wikimedia CH участва и в проекта информационна грамотност. Други курсове се отнасят до създаването на карикатури, роботика и кодиране.

Първият уъркшоп по информационна грамотност се проведе на 21 януари с клас в средното училище. Учениците бяха разделени на четири отбора и участваха в поредица от изследователски дейности, за да спечелят крайна награда. Участвайки във виртуални търсения на съкровища, търсене на фалшиви новини и други дейности, учениците и учителите се забавляваха много и инициативата беше голям успех. След това тази концепция беше повторена на 4 февруари с начално училище.

Уикимедия CH ще проведе втората сесия на Лабораторията с педагогическия факултет на Локарно, посветена на началното училище на 18 март. След първата сесия със средни училища, този път сесията по информационна грамотност ще бъде посветена на децата. Форматът ще представлява игра с поредица от куестове, които трябва да бъдат разрешени с помощта на проекти на Wikimedia като цяло, като структурата на въпросите е true / false.

Сесиите бяха направени заедно с учителите и проучването разкри, че висок процент от учениците смятат курсовете за интересни и биха ги повторили, докато същите учители ги смятат за интересни и биха ги взаимствали.

Сътрудничество с CERDD (Образователен и дигитален ресурсен център)

През септември Wikimedia CH стартира сътрудничество с кантоналния отдел за цифрови ресурси на кантон Тичино за прехвърляне на дидактически материал с отворен лиценз в проекти на WIkimedia. Материалът е специално посветен на гимназиите и засяга биология, химия и физика. В момента се публикува в платформата Moodle и се издава с отворен лиценз, с този проект Wikimedia CH ще обучи мениджър на общността да го прехвърля в Wikiversity и в Wikibooks.

Обучение в Уикипедия за учители в Женева, 27.03.2019

Габриел ще проведе семинар за учители в Женева. Проектът все още не е напълно дефиниран и ще бъде добавен както към нашия календар, така и към страница за месеца на принос на френски език, който се провежда всяка година през март.

Devoxx4kids в Лугано

На 6 април Wikimedia CH участва в Devoxx4kids в Лугано. Този път основната тема беше картографирането с помощта на OpenStreetMap. Пет преподаватели обучиха около 100 студенти за използването на OpenStreetMap и за това как се съпоставят статиите в Уикипедия с помощта на този проект.

Управителен комитет (германско пространство)

На 17 април 6 преподаватели и уикипедисти, участващи в образователни програми, се срещнаха в Олтен, за да обсъдят как да преорганизират образователната зона за германския регион и да получат обратна връзка. Тези срещи бяха полезни за определяне на това, което им е необходимо, за да работят и кои са приоритетите.

Медиа в Пиаца'

Следващото издание на Media in Piazza ще се проведе в Лугано на 24 и 25 октомври. Междувременно екипът на органите се събира редовно и е определил Манифест. Освен това Конфедерация Швейцария избра проекта и включи в списъка с 11 най-иновативни проекта по отношение на иновациите в образованието.

Връзка.

Университети

Обучение в Уикипедия за студенти от университета в Невшател, март и април 2019 г.

Amandine направи успешен проект през 2018 г., Wikineocomensia project. С цел да включи университета в Невшател и музей Laténium , това помогна да се осигурят здрави връзки с директора на Laténium, който също преподава в университета. Тя ще обучава група от негови ученици за редактиране на Уикипедия, вероятно по швейцарски археологически теми, от края на март до началото на април 2019 г. Страницата на проекта ще бъде показана, след като бъде създадена, в следващия ни бюлетин.

Уъркшоп на Wikimedia на ETH 2-ри и 4-ти юни 2019 г.

Двудневният семинар (домакин на AMB и 50 години AVETH) се фокусира върху ролята на платформите на Wikimedia в текущата екосистема на изследванията, по-специално на английската Wikipedia, Wikimedia Commons (файлов архив) и Wikidata (структурирани метаданни).

Основните теми са общата архитектура на платформите на Wikimedia, ключовите аспекти на законите за авторското право, писането на научни статии в английската Wikipedia, показателите и стратегията за разпространение на научните резултати сред широката общественост, новите граници на отворения достъп библиометрия и инициативи за разликата между половете в научната област, свързани с платформите на Wikimedia.

Учене през целия живот

Уъркшоп на Wikidata в Лозана, петък, 29 март

След Ден на Wikidata, организиран за GLAM професионалисти на 28-ми, Shonagon ще дойде в Лозана на 29 март, за да проведе семинар за Wikidata. Шонагон работи за Музей на Лувъра. Той също така е ентусиаст на Wikidata и един от основните сътрудници на Crotos, машина за търсене на изображения, която разчита на Commons и на Wikidata. Неговата работилница за Уикиданни ще бъде насочена към всички уикимедианци, заинтересовани да научат как да използват Уикиданните. Тази сесия на Wikidata също трябва да бъде много интересна за любителите на изкуството, затова се регистрирайте и се присъединете към нас.

Уикипедия за мир 26. април - 5. май

Тази година Wikimedia CH ще поддържа отново Wikipedia for Peace в Mont Soleil. В продължение на десет дни 12 души от цял ​​свят ще се съберат, за да пишат и редактират съдържание в Уикипедия по теми, свързани с мира, социалната справедливост и климата на Земята. Страница на проекта е достъпна за всякакви подробности. Уикипедия за мир имаше второ издание на Mont Soleil, за да въведе и практикува Уикипедия за новодошлите, които се интересуват от темите на мира, социалната справедливост и климата на Земята и техните мъже и жени на действие . Организирани заедно с en:Service Civil International, в продължение на десет дни дванадесет души от цяла Европа дойдоха и заживяха заедно, обединени в духа, за да разширят и подобрят съдържанието на Уикипедия. Повече от 100 статии са преведени на техните майчини езици, т.е. финландски, украински, полски, словенски, сръбски, немски, руски, виетнамски, лаоски, каталунски и френски. резултати от проекта са достъпни за подробно разглеждане.

Снимки.

Партньорства

Wikimedia CH обсъжда няколко партньорства в образованието или за консолидиране на съществуващите вече такива. Определени са няколко срещи с EPFL в Лозана, с Педагогическия факултет на Локарно отношенията се подобряват и има някои дискусии с други университети или сдружения на съмишленици.

Инструменти

Dico des ados in Sierre, 22. Май

A project close to the wiktionary, but for teenagers, Dico des ados is going to be showcased in Sierre, on May 22d. The event is mainly for French-language children from 8 to 14, but adults, especially teachers, are welcome. The Wikimedia CH team has been invited to discover the project. If you are interested to join the event, please get in touch with Flor <flor.mechain wikimedia ch>.

Минипедия, олекотена версия на Уикипедия

По време на Wikipedia+Education в Сан Себастиан имаше възможност да се обсъди състоянието на работа на инструментите и баската общност представи своята версия на Txikipedia. Италианската общност започна да обсъжда възможно решение, подобно на Txikipedia и Wikimedia ch подкрепя тази дискусия.

GLAM

The acronym GLAM stands for “Galleries, Libraries, Archives and Museums”. Our mission is to help Swiss memory institutions share their curatorial knowledge, collections and resources in a digital manner, on global platforms, making Swiss cultural heritage more accessible to the world.

Our overarching GLAM principle is that cultural activity also stands for culture in interaction between people. We believe that knowledge about cultural heritage and the free access to it is one of the central pillars of a democratic society. We see Wikimedia CH as an interface between GLAM institutions and the Wikiverse.

GLAM events and programmes

GLAM-on-Tour

GLAM-on-Tour is a multi-day event format originally from Germany. It promotes networking between Wikipedia contributors and GLAM institutions and ensures new content on Wikipedia. The event includes guided tours, lectures, photo excursions, and collaborative editing. Wikimedia CH provides funding for travel and accommodation expenses.

Watch the video GLAM-on-Tour at Kirchner Museum Davos here on Wikimedia Commons.

International Museum Day

To foster the International Museum Day (IMD) from the International Council of Museums (ICOM) in May, Wikimedia CH joins forces with other Wikimedia chapters and groups worldwide to launch calls for content on Wikipedia and invite participants to Wikidata competitions.

International Archive Week

Wikimedia CH partners with the Association of Swiss Archivists (VSA-AAS) to promote the International Archives Week in June. Joining forces with Wikimedia Austria and Germany, we launch calls for content.

GLAM Digital

GLAM digital is a series of video conferences with selected GLAM institutions. Each usually two-hour individual event consists of a specialist lecture by the institution on a specific topic. In a subsequent dialogue part, the Wikipedia community and the institutions enter into direct exchange. The event series is jointly coordinated and supported by Wikimedia Deutschland, Wikimedia Österreich and Wikimedia CH.

Tools

Cassandra Statistical Tool

The GLAM Statistical Tool (Cassandra) was created by Wikimedia CH and developed in collaboration with GLAM partners. It helps gain statistical insights regarding their shared collections across the Wikimedia projects.

WMCH Map Service

The WMCH Map Service provides interactive maps of cultural institutions and content in Switzerland. Users can explore locations, check article coverage and contribute to encyclopaedic content.

GLAM Team

Общност

Италианска общност

Новогодишен брънч: Chiasso

Както всяка година, Уикипедианците от Инсубрия и Тичино се срещнаха, за да отпразнуват Рожден ден на Уикипедия в Киасо. 12 уикипедисти отбелязаха ерата на Уикипедия и обсъдиха проекти за 2019 г.

Снимки

Wiki-срещи на групата на Инсубрия: Олегжио

 
Edit-a-thon in Oleggio and picture with tabarristi.

След годишния CH New Year's brunch in Chiasso, където имахме 15 Wikipedians от Група Инсубрия, групата се събра отново на 19 януари в Олегжио в Археологическия и етнографски музей Карло Джакомо Фанчини за редакция на музея и местната култура. Събитието включваше 14 редактори, които писаха статии и качваха снимки (общо 781 статии и файлове). Събирането завърши с вечеря и обща снимка с "табаристи", друга група, която се срещна същия ден в музея, облечена в традиционния табаро, типичен костюм за южните Алпи. Страницата на събитието е достъпна тук, където можете да прочетете подробностите за събитието.

снимки.

Турне на Карло Аморети: Lonate Pozzolo 11. май

 
Carlo Amoretti (1741–1816).

На 11 май ще стартира турнето Carlo Amoretti, дълга програма за редактиране около Инсубрия. Проследявайки стъпките на учения и авантюриста Карло Аморети сред териториите на Инсубрия, общността на Уикипедия ще предложи посещение до Лонате Поцоло, някога разположен на австро-пиемонтската граница. Това е първото събитие от дългата програма,която ще продължи през юни в Комо.

Екипът на Аморети каца в Несо (Комо), 1 юни

Екипът на Аморети от 1 юни кацна в Несо на езерото Комо. С лодка 24 уикипедианци и студенти пристигнаха рано в това известно село, развито около водопад, дори отбелязано от Леонардо да Винчи в Кодекс Атлантикус. След посещение на селото и неговите църкви, групата се събра в сграда на общината, където писаха статиите, свързани с града, качваха снимки и картографираха територията. Двама експерти по историята на селото присъстваха, за да подкрепят групата и да докладват историческия спомен за това малко, но хубаво село на брега на езерото.

Разнообразие

Слепи и зрително затруднени потребители

Wikimedia CH started a collaboration with the association Albinit in the 2018. This collaboration is aimed to have a testing phase of visual impaired users as passive and active users. The first round is finished and had four testers to check four Italian projects (Wikipedia, Commons, Wikivoyage and Wikisource) giving an evaluation based on 6 parameters:

 • Easy reading of the articles and links easy to use.
 • Easy research: ability to jump between different contents of the page.
 • Good management of non-textual elements: ability to read non-textual elements.
 • Content distribution: page management and content distribution.
 • Usability of accessory elements (specifically templates): infobox, notes, etc.
 • Energy spent in the activity (a measure in self-assessment of the effort necessary for the activity).

In this case the focus of the test has been based not only in the accessibility, as it is done usually for disabilities, but considering also the usability and specifically it's considered important the last parameter: the energy spent during the activity.

Целта на проекта е да се провери способността на хората с конкретни увреждания да използват проектите на Wikimedia за ежедневната си дейност (учене или работа или образователно забавление) и да се провери дали проектите на Wikimedia могат да донесат предимство специално за ученици с затруднения при обучение.

Резултатите от проекта са представени в Wikipedia+Education в Сан Себастиан.

В рамките на този проект Wikimedia CH поддържа връзка и с асоциацията на "Libro parlato" (Гласова книга) на Verbania, която си сътрудничи с други подобни швейцарски асоциации, за да публикува своя каталог в Wikidata.

Жени

ETH Цюрих: m:Wikipedia:Meetup/Zurich/March 2020.

Проекти

Отговорности

Настоящ Съвет

25 май 2018 г. и по-късно

 • Мюриел Стауб, Президент.
 • Мауро Касина, Член на Управителния съвет.
 • Джон Бекер, Член на Управителния съвет.
 • Неко Рама, Член на Управителния съвет.
 • Матиас Непфер, Член на Управителния съвет.
 • Catherine Janssens, Board member.

Персонал

Постоянна длъжност

 • Изпълнителен директор:
  Jenny Ebermann (0.8 FTE)
 • Мениджър на програма и партньорство GLAM (Галерии, библиотеки, архиви и музеи)
  Sandra Becker (0.8 FTE)
 • GLAM Experte (Galleries, Libraries, Archives and Museums):
  Amandine Cabrio (0.6 FTE)
 • Education and Innovation Lead:
  Ilario Valdelli (0.6 FTE)
 • Education Manager:
  Lavinia Malo (0.6 FTE)
 • Връзка с общността и връзка с пресата за италианскоговоряща Швейцария:
  Ilario Valdelli (0.6 FTE)
 • Общностна връзка за немскоговоряща Швейцария:
  Ulrich Lantermann (0.8 FTE)
 • Общностна връзка за френскоговоряща Швейцария:
  Flor Méchain (0.6 FTE)
 • Мениджър за комуникация с програми и аутрич:
  Kerstin Sonnekalb (0.9 FTE)
 • Служител по финансите и човешките ресурси:
  Marie-Louise Cognard (WMCH) (0.8 FTE)
 • Accountant:
  Marta Vidal (0.7 FTE)
 • Development Administrator:
  Stéphane Maffli (1.0 FTE)
 • Administration Officer:
  Ylva Linn Liliegren (0.7 FTE)

Временно наети

 • Няма.

Архиви

Миналите дискусии на тази страница се запазват в архива. всички подстраници на тази страница

За контакти

Имейл
Пишете ни на info wikimedia ch.
Отдаване на материали за фотография
Страница в Commons.
Пощенски списък
Пощенски списък за уикимедианци в Швейцария на wikimediach-l.
Facebook
Станете фен на Wikimedia CH на facebook.com/WikimediaCH.
Mastodon
Follow us at @Wikimedia CH.
LinkedIn
Следвайте ни в LinkedIn: @Wikimedia CH [ Фирма · Интернет ], @Wikimedia CH [ Изброена група ].
Пощенски адрес
Wikimedia CH
c/o BDO SA
Via Vedeggio 3
6814 Lamone
Switzerland
Уебсайт
https://wikimedia.ch/en/

Вижте също