瑞士維基媒體分會

This page is a translated version of the page Wikimedia CH and the translation is 66% complete.
Outdated translations are marked like this.
Wikimedia CH
Verein zur Förderung Freien WissensAssociation pour l’avancement des connaissances libresAssociazione per la promozione della conoscenza libera

瑞士維基媒體分會維基媒體的地方性分會 服務區域涵蓋瑞士。該分會成立於2006年5月14日,請參見本會章程。瑞士維基媒體分會已被瑞士全體州稅務局認可為慈善機構。

瑞士維基媒體分會

瑞士
LocationFlag of Switzerland.svg 瑞士
Country codeCH
Founding date2006年4月11日
Official language(s)
Other language(s)
Websitehttps://www.wikimedia.ch/en/
Mailing listWikimediach-l
Freenode#wikimedia-ch连接
Twitter@WikimediaCH
FacebookWikimediaCH

協助社群

行事曆

補助金

獎助金

方針

活動

活動/行事曆

  • 行事曆由工作人員及志工更新,主要用於顯示所有瑞士的活動,不論語言。
  • 參與式行事曆得由工作人員及志工更新,主要用於顯示所有在瑞士以各種不同語言進行的各種活動。

具体的活动

过去的活动

有過去維基媒體在瑞士的活動及見面會照片可供瀏覽請於此處連結.

報告書

時事通訊

瑞士維基媒體分會月刊 以三種瑞士官方語言及英文發行。

To subscribe, please go to our website, choose your preferred language, fill in and submit the subscription form.

計畫

教育

高等教育學校和教育機構

#實驗室

 
#實驗室洛迦諾

2019年,瑞士維基媒體分會開始與洛迦諾教育體系的教師們合作,與教師及學生舉辦一系列與研討會有關的活動。研討會在景色優美的洛迦諾電影城中舉行,並以 #實驗室 (#theLab)命名本次活動。

目標是數位人文,除了作為實驗室的支持者,瑞士維基媒體分會另外還參與 資訊讀寫能力的專案。其他有關卡通製作、機器人和編碼課程。

首屆資訊讀寫能力研討會於1月21日在一個中學班級進行。學生被分成四個小組,參加一系列競賽研究活動,包括虛擬尋寶、搜索假新聞及其他活動等。師生們玩得很開心,參與者高度主動性的表現是本次活動最成功的地方。同樣概念的活動在2月4日於一所小學再度進行。

瑞士維基媒體分會將於明年3月18日與洛迦諾教育體系的教師們繼續實驗室系列活動,並以小學教育為專題。在完成了中學部分的第一階段活動後,本次資訊讀寫能力將以兒童研究為重點。活動模式將透過一項遊戲搭配任務之達成為主軸,並以維基媒體專案一般採用的是非題問答為架構。

会议是和老师举行的,调查发现很多学生觉得课程有趣,表示愿意在上;老师也表示愿意在举行。

與 CERDD(教育及數位資源中心)合作

瑞士維基媒體分會9月開始與瑞士提契诺州(Canton Ticino)的教育和數位資源中心合作,以開放式授權許可公開活動材料在維基媒體專案中。該材料專門用於高中教育,內容涉及生物學、化學和物理學,它目前在Moodle開源學習平臺上發佈,並以開放式授權許可發佈。透過本次專案,瑞士維基媒體分會將培訓一社群經理負責將專案資料轉到維基學院和維基教科書中。

2019年3月27日日內瓦維基百科教師訓練

Gabriel 將在日內瓦為教師們舉辦一場研討會。該案內容尚未完全定案,嗣後將增加到我們的行事曆和[[法語貢獻月]的[:fr:Wikipedia:Mois de la contribution 2019|頁 ]],法語貢獻月在每年3月舉行。

Devoxx4kids 盧加諾 (Lugano)

瑞士維基媒體分會參加了Devoxx4kids 4月6日在盧加諾(Lugano)進行的活動。本次主題是開放街圖定位功能的運用。共有五位指導師培訓了大約 100 名學生,指導其使用開放街圖的方法,以及如何此利用此功能在維基百科中找到標的文章。

指導委員會 (德語區)

有六位參與教育計劃的教育工作者或維基百科人4月17日在奧爾滕(Olten)開會討論如何重新組織德語區的教育領域並接受各方建議。這些會議對於如何確定需開展的工作以及制定優先事項,有相當程度的助益。

廣場媒體

下屆“廣場媒體”活動將於10月24日和25日在盧加諾舉行。在此期間,組織團隊透過定期會議,並就主題宣言做了明確定義。此外,瑞士聯邦還選定該專案,將其列入教育創新方面最具創新性的11個項目名單之中。

連結

大学

以納沙泰爾大學(UniNE)學生為對象的維基百科培訓, 2019 年3月及4月'

Amandine 在2018年成功推展了一項專案,Wikineocomensia專案。主要是邀請納沙泰爾大學(UniNE)和Laténium考古博物館的共同參與。本專案鞏固了 Amandine 本人與Laténium考古博物館館長間的關係,後者也在大學任教。她將在2019年3月底至4月初培訓他的一群學生學習維基百科的編輯,可能以瑞士考古學為主題。該活動項目頁面於完成設置后,將公告在我們的下一期的時事通訊上。

維基媒體研討會 2019年6月2日及4日 在蘇黎世聯邦理工學院

此次為期兩天的研討會 (由AMB 公司及有50年歷史的瑞士蘇黎世聯邦理工學院 AVETH 共同主辦) , 以維基媒體平台在當前生態系統之研究中的作用為主題, 特別是英語維基百科、維基共享資源(存檔)及維基數據(結構元數據)。

主要議題包括維基媒體平台的總體架構、著作權法的關鍵問題、英語維基百科科學文章的撰寫、向一般大眾傳播科學成果的指標和戰略、開放取用文獻計量學的新領域以及與維基媒體平台相關的科學領域中性別差距之倡議。

終身學習

維基數據研討會 3月29日週五 在洛桑舉行

在GLAM (畫廊,圖書館,檔案館和博物館)專業人士於28日籌辦的維基數據日 之後, Shonagon 將於3月29日前來洛桑主持一場維基媒體研討會。Shonagon 任職於羅浮博物館. 他不僅是維基數據的熱心支持人士,也是[2] (Crotos) 的主要貢獻者之一,克羅托斯 (Crotos)是一個由維基共享資源和維基數據所共同支持的圖像搜尋引擎。Shonagon的維基數據研討會將以有意學習如何使用維基數據的維基人為面向。維基數據這場活動應該也是藝術愛好者會感到有興趣的主題,所以歡迎報名參加本次活動。

4月26日至5月5日 維基百科和平會

今年瑞士維基媒體分會將再度支持維基百科和平在瑞士太陽山所舉辦為期十天的活動。十二名來自全球各地的與會人士將齊聚一堂撰寫和編輯維基百科中有關和平、社會正義和地球氣候的主題內容。 計畫頁面有更詳細的活動內容說明 。 維基百科和平在瑞士太陽山 第二屆會議中為維基媒體新成員介紹了維基媒體的樣貌及其實際運用。這些新成員對和平、社會正義和地球氣候及男性和女性活動等議題感到有興趣。本屆活動是與en: 國際公務委員會共同舉辦,共有十二名來自歐洲各地的與會人士在本屆活動地點共同生活了十天,大家齊心致力於維基百科內容的擴充與改善。有超過100篇文章被翻譯成與會者所屬國的語言,即芬蘭語、烏克蘭語、波蘭語、斯洛維尼亞語、塞爾維亞文、德語、俄語、越南語、寮國語、加泰羅尼亞語和法語。 活動紀錄 有更詳細的內容可供參考。

照片。

伙伴关系

瑞士維基媒體分會正在討論教育領域的幾個合作關係或現有合作關係的整合。與洛桑聯邦理工學院(EPFL of Lausanne)已進行了幾次會談,與洛迦諾教育學院(Pedagogy of Locarno)教師們的關係正改善中,與其他大學或志同道合的協會間的討論也有所進展。

工具

Dico des ados in Sierre, 22. May

一個專門為青少年規劃近似於維基詞典(Wiktionary)的活動將於5月22日在謝爾 (Sierre) 展示。該項活動主要是針對8至14歲的法語兒童,但同時歡迎成人特別是教師們的參與。瑞士維基媒體分會團隊已被邀請參與體驗和瞭解本次活動。若您有興趣參加,請用Flor <flor.mechain wikimedia ch>與負責人員聯繫。

迷你百科全書, 維基百科的輕巧版

在聖塞巴斯提安(San Sebastian) 的 維基百科+教育 活動期間,有機會討論了工具的運作狀態,同時巴斯克社群(Basque community)也展示了屬於他們自己的 Txikipedia。而義大利社群也開始討論類似於「Txikipedia」的可能作法,瑞士維基媒體分會也將支援相關討論的進行。

社群

義大利語社群

新年早午餐: 基亞索

和往年一樣,因蘇布里亞和提契諾兩地的的維基人都會聚在基亞索一起慶祝 維基百科的生日。共有12名維基人參加維基百科的慶生活動並同時討論了2019年的專案項目。

活動照片

因蘇布里亞團體的維基-見面會: 奧萊焦

 
在奧萊焦的編輯松以及與 tabarristi的合照

After the yearly CH New Year's brunch in Chiasso, where we had 15 Wikipedians of the Insubria group, the group met again on 19 January in Oleggio at the Archaeological and Ethnographic Museum Carlo Giacomo Fanchini for an edit-a-thon about the museum and local culture. The event included 14 editors who wrote articles and uploaded pictures (in total 781 articles and files). The gathering ended with a dinner and a group photo with the "tabarristi", another group that met the same day at the museum, wearing the traditional tabarro, a typical costume of the southern Alps. The page of the event is available here where you can read about the details of the event.

照片。

Carlo Amoretti tour: Lonate Pozzolo 11. May

 
卡洛 啊某热体 (1741-1816)

The 11th May it will start the Carlo Amoretti tour, a long program of edit-a-thons around Insubria. Retracing the steps of the scientist and adventurer Carlo Amoretti among the territories of Insubria, the Wikipedian community will propose a visit to Lonate Pozzolo, once located on the Austro-Piedmontese border. This is the first event of a long program that will continue in June in Como.

Amoretti team lands in Nesso (Como), June 1st

The 1st June Amoretti team landed in Nesso on the Lake of Como. By boat 24 wikipedians and students arrived early in this famous village developed around a waterfall even reported by Leonardo da Vinci in the Codex Atlanticus. After a visit to the village and its churches, the group gathered in the municipal house where they wrote the articles related to the town, uploaded pictures and mapped the territory. Two experts of the history of the village were present to support the group and to report the historical memory of this small but nice village on the shores of the lake.

多元化

視障用戶

Wikimedia CH started a collaboration with the association Albinit in the 2018. This collaboration is aimed to have a testing phase of visual impaired users as passive and active users. The first round is finished and had four testers to check four Italian projects (Wikipedia, Commons, Wikivoyage and Wikisource) giving an evaluation based on 6 parameters:

  • Easy reading of the articles and links easy to use.
  • Easy research: ability to jump between different contents of the page.
  • Good management of non-textual elements: ability to read non-textual elements.
  • Content distribution: page management and content distribution.
  • Usability of accessory elements (specifically templates): infobox, notes, etc.
  • Energy spent in the activity (a measure in self-assessment of the effort necessary for the activity).

In this case the focus of the test has been based not only in the accessibility, as it is done usually for disabilities, but considering also the usability and specifically it's considered important the last parameter: the energy spent during the activity.

The goal of the project is to check the ability of people with a specific disability to use the Wikimedia projects for their daily activity (study or work or edutainement) and to check if Wikimedia projects can bring an advantage specifically for students having learning disability.

The results of the project have been presented in Wikipedia+Education in San Sebastian.

Within this project, Wikimedia CH has been in touch also with the association of "Libro parlato" (Spoken Book) of Verbania which collaborates with other similar Swiss associations to publish their catalogue in Wikidata.

女性

项目页面

责任

当前委员会

2018年5月25日及以後

  • Muriel Staub, President.
  • Mauro Cassina, Board member & Treasurer.
  • Jon Becker, Board member.
  • Neko Rama, Board member.
  • Matthias Nepfer, Board member.
  • Cathérine Janssens, Board member.

職員

固定位置

  • 总经理:
    Jenny Ebermann (0.8 FTE)
  • GLAM Program & Partnership Manager (Galleries, Libraries, Archives and Museums):
    Debora Lopomo (0.8 FTE)
  • Community Liaison and Press contact for Italian-speaking Switzerland:
    Ilario Valdelli (0.6 FTE)
  • Community Liaison for German-speaking Switzerland:
    Ulrich Lantermann (0.8 FTE)
  • Community Liaison for French-speaking Switzerland:
    Flor Méchain (0.6 FTE)
  • Outreach & Program Communication Manager:
    Kerstin Sonnekalb (0.9 FTE)
  • Business Intelligence & Finance Manager:
    Marie-Louise Cognard (WMCH) (0.5 FTE)
  • 会计师:
    Marta Vidal (0.6 FTE)
  • Fundraising Manager:
    Stéphane Maffli (1.0 FTE)
  • 助理
    Ylva Linn Liliegren (0.7 FTE)

临时的工作人员

档案

Past discussions on this page have been kept in the Archive.

此页面的所有子页面

联系我们

电子邮件
发邮件至info wikimedia ch来联系我们。
Lending photography material
Page on Commons.
Mailing list
Mailing list for Wikimedians in Switzerland at wikimediach-l.
Facebook
Become a fan of Wikimedia CH at facebook.com/WikimediaCH.
Twitter
Follow our tweets at @WikimediaCH.
Postal address
Wikimedia CH
c/o BDO SA
Via Vedeggio 3
6814 Lamone
Switzerland
網站:
https://wikimedia.ch/en/

參見