Meta:Adatvédelmi biztosok

This page is a translated version of the page Meta:Oversighters and the translation is 100% complete.
Rövidítése:
WM:OS
Ez a lap a Meta-Wiki adatvédelmi biztosairól ad információt. A használatát globálisan szabályozó irányelvet az adatvédelmi biztosok irányelve lapon találod.
  • Fontos: ha azért vagy itt, mert kérvényezni szeretnéd egy tartalom törlését, menj egy kicsit lentebb! Ne nyilvánosan írd meg a kérvényedet!

Ismertető

Az oversightnak nevezett felügyeleti eszköz használatára jogosult felhasználók (akiket adatvédelmi biztosoknak nevezünk), rendkívül megbízható adminisztrátorok, akik eltávolíthatnak bejegyzéseket a laptörténetekből és a rendszernaplókból oly módon, hogy ezek tartalma a továbbiakban már nem érhető el a felhasználók és a normál (többlet jogosultsággal nem rendelkező) adminisztrátorok számára sem. Az eszközt a globális adatvédelmi biztosok irányelve (felügyeleti politika) szerint kell használni.

Az eszköz használata

A jogosultság használata négy esetben engedélyezett:

  1. Nem nyilvános személyes adatok − például telefonszám, lakcím, munkahely vagy személyes azonosítók − eltávolítása azon pszeudonim vagy anonim személyek esetében, akik nem hozták nyilvánosságra személyazonosságukat, vagy olyan ismert személyek esetében, akik nem tették nyilvánossá ezeket a személyes adataikat.
  2. A potenciálisan rágalmazó információk eltávolítása:
    a) a Wikimédia Alapítvány jogi tanácsadójának ajánlása alapján; vagy
    b) ha az ügy egyértelmű, és nincs szerkesztési indoka a változat megtartásának.
  3. A szerzőijog-sértések eltávolítása a Wikimédia Alapítvány jogi tanácsadójának ajánlása alapján.
  4. Durva támadást megvalósító szerkesztői nevek elrejtése az automatizált listákon és naplókban, ahol ez nem zavarja a szerkesztési előzményeket. Durva támadás, amikor valakinek nyilvánvalóan az a szándéka, hogy lejárasson, fenyegessen, rágalmazzon, bántalmazzon vagy zaklasson valakit.

Kinevezési folyamat

A kinevezési folyamat alapjait Az adatvédelmi biztosok irányelve#Hozzáférések írja le. Ez a szakasz az ezen a webhelyen alkalmazandó folyamatot ismerteti.

Mivel a Meta-Wiki nem rendelkezik Wikitanáccsal, az adatvédelmi biztosokat közösségi konszenzus alapján kell megválasztani. A Meta-Wikin adatvédelmi biztosi jogosultságra pályázhat az az adminisztrátor, aki betöltötte a 18. életévét, a lakóhelyén érvényes jogszabály alapján nagykorú, valamint vállalja a vonatkozó irányelvek betartását és a nem publikus információkra vonatkozó titoktartási megállapodás aláírását. Alaposan ismernie kell a Wikimédia Alapítvány adatvédelmi nyilatkozatát, a nem publikus információk hozzáférésének irányelvét és természetesen az adatvédelmi biztosok irányelvét, valamint vállalnia kell ezek betartását. Jelentkezni a Meta:Requests for adminship oldal vonatkozó szakaszában kell, az adminisztrátori jogosultság kérésével megegyező módon. A szavazás legalább egy teljes hétig tart, és a jelölt csak akkor kerül megválasztásra, ha legalább 25 támogató szavazatot kap, és megkapja a szavazók legalább 80%-ának a támogatását. Ha ezek a követelmények teljesülnek, a szavazást lezáró bürokrata a Steward requests/Permissions oldalon kérheti a sikeres jelölt számára a jogosultság megadását, hivatkozva a közösségi döntést tartalmazó lapra. Egy intéző beállítja a vonatkozó felhasználói jogokat, amennyiben az egyéb követelmények is teljesülnek.

Kérvények

Kéréseit soha ne küldje nyilvánosan! A Meta-Wiki adatvédelmi biztosainak szóló kérései az alábbi módokon küldhetők el:
Küldjön levelet a Meta-Wiki adatvédelmi biztosainak a Special:EmailUser használatával, vagy a következő e-mail címre:
oversight-meta wikimedia org
Kérjük, az e-mailben tüntesse fel az elrejtendő változtatások difflinkjeit, valamint azt, hogy miért kellene az elrejtést használni.

Alternatív megoldásként az információk elküldhetők a következő felhasználók egyikének (lassabb lehet, mint a levelezési lista használata):

Vészhelyzetben, wikiközi adatvédelmi biztosi felügyelet esetén, valamint néhány egyéb esetben a Wikimédia intézői a Meta-Wiki helyi adatvédelmi biztosi felügyeletét is elláthatják az irányelvben leírtak szerint.

Lásd még