Felületszerkesztők

This page is a translated version of the page Global interface editors and the translation is 61% complete.
Outdated translations are marked like this.

A Felületszerkesztők olyan megbízható felhasználók, akik minden wikiben minden oldalt szerkeszthetnek, beleértve a MediaWiki névteret. Ők karbantartják a sablonokat és az oldal JavaScript (*.js) és Cascading Style Sheets (*.css) erőforrásait. Ez a jogosultság minden olyan nyilvános Wikimédia-wikiben engedélyezve van, mely a CentralAuth és a SUL segítségével osztja meg a hozzáférést, és csak vitamentes karbantartásra használható, vagy a helyi közösség kérésére. Mivel az ebbe a csoportba tartozó felhasználók helytelen használatával komolyan megzavarhatják a Wikimédia-wikiket, a felületszerkesztő jogosultságot csak olyan felhasználók kapják meg, akiknek komoly tapasztalataik vannak a kód és a szkriptek karbantartásában.

Hatáskör

Ez a "Global interface editors" (global-interface-editor, más néven globális felület adminjai) nevű globális csoport minden olyan Wikimédia wikiben engedélyezve van, amely a CentralAuth és a SUL segítségével osztja meg a hozzáférést (beleértve a zárt wikik, és kivéve a privát és fishbowl wikiket). A projekteket nem lehet kiléptetni. A felületszerkesztők azonban nem végezhetnek ellentmondásos szerkesztéseket a felületen olyan projektekben, ahol nincsenek olyan helyi felhasználói csoportban, amelyik ezt a felhasználói jogot megadja.

A felületszerkesztőknek kerülniük kell, hogy nagyobb wikipédiákon előzetes egyeztetés nélkül rutinszerű változtatásokat hajtsanak végre a felületen. Kerülni kell azokat a projekteket, amelyekben már kialakult közösségek és folyamatok vannak a szkriptek karbantartására. A Wikimédia Alapítvány munkatársai, akik hivatalos feladataik részeként szerkesztik a felületet, mentességet élveznek, mivel a Wikimédia Alapítványnak saját belső szabályzata van a munkatársak és a felhasználók jogosultságaira vonatkozóan.

Megválasztás

Az erre az engedélyre vonatkozó kérelmeket a Intézői kérések/Globális engedélyek oldalra kell feltenni, és a vita legalább öt napig tarthat; ha megegyezés születik és a hatókör feltételei teljesülnek, az engedélyt egy intéző adja meg. Az engedély iránti igényt nagyon világosan ki kell fejteni. Emellett alátámasztó információkat is meg kell adni, például MediaWiki fejlesztői tapasztalatot vagy egyéb tapasztalatot a Wikimédia wikik kódjával kapcsolatban.

Alternatívaként ez az engedély a Wikimédia Alapítvány munkatársainak is megadható a Wikimédia Alapítvány kérésére.

A kinevezés alapértelmezés szerint ideiglenes, legfeljebb egy évig tarthat. A hosszú távú felületszerkesztők többszöri sikeres megújítás után hosszabb kinevezést kérhetnek. A megújítási kérelmeket a Intézői kérések/Globális jogosultságokon elhelyezett új kérelemmel lehet megtenni. Ez nem vonatkozik a Wikimédia Alapítvány fizetett alkalmazottaira.

Elvétel

A felülethez való folyamatos hozzáférés az aktivitástól és a közösség bizalmától függ.

 • Helytelen használat vagy visszaélés: Ha ez az engedély bármilyen ellentmondásos tevékenységre kerül felhasználásra, mint például az oldal felületének jelentős kiegészítése vagy eltávolítása, vagy a hibák miatti folyamatos zavarás, a hozzáférést egy intéző megvonja. A kérvényeket bármelyik intézőhöz be lehet nyújtani a Steward requests/Permissions#Removal of access segítségével vagy vészhelyzetben a #wikimedia-stewardskapcsolódás IRC csatornán.
 • Inaktivitás: Ha a felületszerkesztő hat hónapig nem végzett globális szerkesztést a felületen, az engedélyt egy intéző visszavonhatja.
  A Wikimédia Alapítvány munkatársainak fiókjai mentesülnek ez alól a szabályzat alól, ha a jogokat WMF célokra adják ki, de az engedély a Wikimédia Alapítvány kérésére visszavonható, ha már nincs rá szükség.

A felületszerkesztő tevékenységének felülvizsgálatát bármelyik intézőtől vagy a Hozzászólási kérelmeken keresztül lehet kérni.

Kommunikáció

Technikai segítségkéréseket a Szolgálati kérések/egyéb címen lehet benyújtani. A wikivel kapcsolatos technikai kérdéseket a Tech Fórumon lehet feltenni.

Ha viták merülnek fel a helyi közösségek között, minden lehetséges megoldást meg kell tenni a kérdés(ek) nyugodt rendezésére. Bizonytalanság esetén a felületszerkesztőknek ajánlott, hogy szerkesztéseikről előzetesen értesítsék a helyi közösséget egy közösségi üzenőfalon keresztül, elmagyarázva, hogy a szerkesztés mit fog eredményezni. Ha a vitákat továbbra sem lehet megoldani, hozzászólási kérelem kezdeményezhető, vagy bármelyik intézőtől felülvizsgálatot lehet kérni.

A felületszerkesztőknek létre kell hozniuk egy globális felhasználói oldalt, ahol elmagyarázzák, hogy milyen globális jogosultságokkal rendelkeznek, és hogyan használhatják azokat (pl. erre az oldalra való hivatkozással).

Jogok

Ezek a felületszerkesztőkhöz rendelt jogok:

 • Not be affected by IP-based rate limits (autoconfirmed)
 • Edit pages (edit)
 • Edit pages protected as "Allow only autopatrollers" (editautopatrolprotected)
 • Edit the content model of a page (editcontentmodel)
 • Edit pages protected as "Allow only editors" (editeditorprotected)
 • Edit pages protected as "Allow only autopatrollers" (editextendedsemiprotected)
 • Edit the user interface (editinterface)
 • Edit pages protected as "Allow only administrators" (editprotected)
 • Edit pages protected as "Allow only autoconfirmed users" (editsemiprotected)
 • Edit sitewide CSS (editsitecss)
 • Edit sitewide JavaScript (editsitejs)
 • Edit sitewide JSON (editsitejson)
 • Edit other users' CSS files (editusercss)
 • Edit other users' JavaScript files (edituserjs)
 • Edit other users' JSON files (edituserjson)
 • Edit restricted pages (extendedconfirmed)
 • Enable two-factor authentication (oathauth-enable)
 • Change protection settings and edit cascade-protected pages (protect)
 • Not create redirects from source pages when moving pages (suppressredirect)
 • Override the disallowed titles or usernames list (tboverride)
 • Edit protected templates (templateeditor)

Lásd még