Help:Globaal account

This page is a translated version of the page Help:Unified login and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
H:UL
Uw globale account voor Wikimedia (ook wel unified login of SUL/single user login genoemd) is uw enige gebruikersnaam die gereserveerd is voor alle Wikimedia projecten (behalve Wikitech). Dit geeft je een consistente identiteit binnen de Wikimedia-projecten, maakt functies mogelijk zoals globale gebruikerspagina's, vermindert vectoren voor imitatie, en laat je vele projecten bezoeken zonder handmatig in te loggen op elke wiki. Je kunt ook handmatig inloggen op een publieke Wikimedia wiki met uw een globaal account.


Over globale accounts

Wat is het

De Wikimedia Foundation beheert vele bewerkbare wiki's in vele talen. Traditioneel moesten gebruikers aparte gebruikersaccounts aanmaken op elke wiki. Dit maakte het moeilijker om deel te nemen aan vele wiki's, vooral omdat Wikimedia Commons de multimedia-integratie meer essentieel maakte en Wikidata de centrale wiki voor interwiki-links werd.

Uw globale account lost deze problemen op door uw naam te reserveren op alle wiki's (zodat niemand anders zich kan voordoen), en automatisch uw lokale account aan te maken wanneer u een wiki bezoekt die u nog nooit eerder hebt bezocht.

U kunt Special:CentralAuth gebruiken om details over uw globale account te bekijken. Het e-mailadres en wachtwoord dat u configureert op Special:Preferences zal op alle wiki's worden gebruikt. Dit betekent dat u op elk openbaar Wikimedia-project kunt inloggen met slechts één enkel gebruikersnaam en wachtwoord.

Wat verandert er?

Het registreren van een gebruikersnaam op een publieke Wikimedia-wiki reserveert automatisch die naam op alle andere wiki's; dit betekent dat verschillende gebruikers zich niet langer met dezelfde accountnaam op verschillende wiki's kunnen registreren. Gebruikers hoeven slechts hun e-mailadres in één account in te stellen en te bevestigen. Het veranderen van het wachtwoord in een wiki verandert het in alle wiki's dienovereenkomstig. Special:UserLogin logt nu de gebruiker gelijktijdig in op elke verenigde wiki, waarbij opgemerkt wordt dat het weg navigeren van de loginpagina voordat deze volledig geladen is, kan resulteren in een onvolledige login (d.w.z. dit gebruikt JavaScript en gebruikers niet op alle wiki's met succes kunnen inloggen).

Extra wiki's worden bij het eerste bezoek toegevoegd aan de login van de gebruiker. Bijvoorbeeld, een gewone gebruiker op Commons en Duitse Wikipedia zal niet automatisch inloggen op Engelse Wikibooks, maar als die gebruiker eenmalig Engelse Wikibooks bezoekt terwijl hij is ingelogd, dan zal hij elke keer inloggen op Engelse Wikibooks (om te zien op welke wiki's u inlogt, zie Special:CentralAuth).

Wat verandert er niet?

  • Sommige dingen zijn nog steeds lokaal:
    • Gebruikersrechten zijn meestal lokaal, wat betekent dat moderatoren niet overal toegang hebben tot moderatorrechten. Globale groepen zoals global rollback, global sysop, global interface editors en global IP block exemption kunnen aangevraagd worden bij Steward requests/Global permissions.
    • Gebruikersvoorkeuren zijn lokaal, hoewel het e-mailadres slechts op één plaats hoeft te worden ingesteld en bevestigd. U kunt verschillende voorkeuren blijven hebben op verschillende sites. Het is echter mogelijk om globale voorkeuren in te stellen als u dat wenst.[1]
    • Blocks zijn lokaal, een gebruiker die op een wiki is geblokkeerd, kan op andere wiki's gewoon bewerken, behalve als op die wiki's ook een blokkade door een beheerder van die wiki is gedaan. Een account kan wel globaal gesloten of globaal geblokkeerd worden, dan is het op alle wiki's van toepassing.
  • Gebruikers kunnen nog steeds verschillende benoemde accounts hebben op twee sites; deze accounts kunnen echter niet aan elkaar gekoppeld tot één globaal account.
  • Het globale accountsysteem is alleen beschikbaar voor open Wikimediaprojecten; sites die op de MediaWiki-software draaien maar niet door de Stichting worden beheerd, zullen aparte accountsystemen blijven hebben, zelfs als ze de extensie CentralAuth hebben geïnstalleerd, die verantwoordelijk is voor het verenigde loginsysteem

Conflictoplossing

Momenteel wordt Wikitech gemigreerd naar SUL. Controleer uw Special:CentralAuth om te zien of u een niet-gekoppeld Wikitech-account heeft. Als dat het geval is, kunt u deze foutmelding krijgen wanneer u probeert in te loggen op een wiki waar uw account nog niet bestaat:

Het automatisch aanmaken van een lokaal account is mislukt: Kan dit account niet aanmaken: de gebruikersnaam is al in gebruik. Kies een andere naam.

Het bericht wordt gemaakt door MediaWiki:Authmanager-authn-autocreate-failed en MediaWiki:Centralauth-account-unattached-exists. U kunt het in de taal van de wiki zien. Probeer het Wikitech-account bij wikitech:Special:MergeAccount te combineren om het probleem op te lossen.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn algemene gebruikersnaam wijzigen?

Ja. U kunt hernoemingen aanvragen met behulp van dit formulier of door een verzoek te plaatsen op Steward requests/Username changes, waarbij een steward of een global renamer uw verzoek zal onderzoeken. Zie de global rename policy voor details.

Ik heb twee of meer accounts met verschillende namen. Kunnen ze worden samengevoegd tot één account?

Als ze op verschillende wiki's zijn, is het theoretisch mogelijk om ze te combineren in één globaal account met een consistente naam, maar het proces is ingewikkeld en wordt zelden gedaan. Als ze op dezelfde wiki zijn, is het dan niet mogelijk om accounts samen te voegen.

Zal ik de autoconfirmed status op andere wiki's hebben?

Nee. U zult de enige tijd moeten wachten na het aanmaken van een account en een bepaald aantal bewerkingen hebben gedaan op een bepaalde wiki, voordat u de status autoconfirmed krijgt.

Kan ik accounts van wiki's met beperkte toegang samenvoegen?

Nee, dit is niet mogelijk. Fishbowl en private wikis maken geen deel uit van het Unified Login-systeem en gebruiken hun eigen aparte accounts.

Waarom kan ik niet inloggen op een andere wikimedia wiki als ik ingelogd ben?

Dit is geen fout in het systeem met een globaal account, de oorzaak is dat een webbrowser de login voorkomt door het beperken van de cookies die gemaakt worden bij uw inloggen.

Omdat elk zusterproject van een wiki een eigen domeinnaam heeft, bijv. wikipedia.org, wikimedia.org, wikisource.org, enz. worden de cookies daarop gezet. Als het inloggen continue mislukt, overweeg dan om een phabricator: bug te rapporteren.

Opmerkingen