Nápověda:Sjednocené přihlašování

This page is a translated version of the page Help:Unified login and the translation is 100% complete.
Nápověda Sjednocené přihlášení
Zkratka:
H:UL

Váš globální účet (nazývaný také jednotné přihlášení Wikimedia nebo SUL/přihlášení jednoho uživatele) je vaše jediné uživatelské jméno vyhrazené pro všechny Wikimedia. sesterské projekty (s výjimkou některých speciálních wiki, např. Wikitech). Tím získáte konzistentní identitu v rámci celé Wikimedie, umožníte funkce jako globální uživatelské stránky, snížíte počet vektorů pro vydávání se za uživatele a budete moci navštěvovat mnoho projektů, aniž byste se museli ručně přihlašovat na každé wiki. Globální účet si můžete vytvořit tak, že navštívíte Special:MergeAccount na projektu, kde již účet máte, a budete se řídit tamními pokyny.

O globálních účtech

Co to je

Nadace Wikimedia Foundation provozuje mnoho editovatelných wiki v mnoha jazycích. Tradičně si uživatelé museli na každé wiki vytvořit samostatný uživatelský účet. To ztěžovalo účast na mnoha wiki, zejména když Wikimedia Commons zvýšil význam integrace multimédií a Wikidata se stala centrální wiki pro meziverzitní odkazy.

Globální účet tyto problémy řeší tím, že si vyhrazuje vaše jméno na všech wiki (takže se za vás nikdo jiný nemůže vydávat) a automaticky vytváří váš místní účet, když navštívíte wiki, kterou jste nikdy předtím nenavštívili.

Jak sjednotit své účty

Uživatelské účty jsou nyní ve výchozím nastavení globální, ale starší účty bylo nutné ručně sjednotit pomocí Special:MergeAccount. Pro zobrazení podrobností o globálním účtu můžete použít Special:CentralAuth. E-mailová adresa a heslo, které nastavíte na Special:Preferences, budou použity na všech wiki. To znamená, že se budete moci přihlásit do jakéhokoli veřejného projektu Wikimedia pouze s jedním uživatelským jménem a heslem.

Co to mění

Registrace uživatelského jména na kterékoli veřejné wiki Wikimedia automaticky rezervuje toto jméno na všech ostatních; to znamená, že různí uživatelé se již nemohou registrovat pod stejným jménem na různých wiki. Uživatelům stačí nastavit a potvrdit svou e-mailovou adresu pouze u jednoho účtu. Změna hesla na kterékoli wiki jej odpovídajícím způsobem změní na všech wiki. Special:UserLogin nyní přihlašuje uživatele do všech sjednocených wiki současně, přičemž je třeba upozornit, že odchod z přihlašovací stránky před jejím úplným načtením může vést k neúplnému přihlášení (tj. uživatelé se nemusí úspěšně přihlásit do všech wiki).

Další wiki budou přidány k přihlášení uživatele při první návštěvě a bude vytvořen místní účet na dané wiki. Například běžný uživatel na Commons a německé Wikipedii se automaticky nepřihlásí do anglických Wikiknih, ale pokud tento uživatel jednou navštíví anglické Wikiknihy, zatímco je přihlášen, přihlásí se pak pokaždé do anglických Wikiknih (informace o tom, do kterých wiki se přihlásil, najdete v Special:CentralAuth).

Co to mění

  • Některé věci jsou stále lokální:
    • Uživatelská práva jsou většinou lokální, což znamená, že správci nebudou mít všude administrátorský přístup. Globální skupiny, jako je globální rollback, globální sysop, globální editoři rozhraní a globální výjimka z blokování IP, lze vyžádat na adrese Steward requests/Global permissions.
    • Nastavení Uživatelské preference jsou místní, i když e-mailovou adresu je třeba nastavit a potvrdit pouze na jednom místě. Na různých webech můžete mít i nadále různé předvolby. Pokud si to však přejete, je možné nastavit globální předvolby.[1]
    • Blokace jsou lokální, což znamená, že uživatelé zablokovaní na jedné wiki nebudou zablokováni na jiných wiki, pokud je správce na dané wiki nezablokuje jinak. Pokud je však účet globálně zablokován, bude zablokován na všech wiki.
  • Uživatelé mohou mít i nadále na dvou webech různě pojmenované účty; tyto účty však nebudou propojeny do jednoho globálního účtu.
  • Globální systém účtů je k dispozici pouze pro otevřené projekty Wikimedia; stránky, které běží na softwaru MediaWiki, ale nejsou provozovány Nadací, budou mít i nadále samostatné systémy účtů, a to i v případě, že mají nainstalováno rozšíření CentralAuth, které je zodpovědné za jednotný přihlašovací systém.

Řešení konfliktů

Viz též: Oznámení o dokončení Sjednocení přihlašovacích účtů

Systém automaticky sloučí stejně pojmenované účty, pokud mají stejnou ověřenou e-mailovou adresu nebo pokud uživatel může správně zadat své heslo.

Protože registrace byla dlouhou dobu pro každou wiki oddělená, existuje mnoho uživatelských jmen, která patří různým lidem na různých projektech. Nový systém povoluje pouze jedno uživatelské jméno, takže v některých případech bude nutné účty přejmenovat. To musí ručně provést stevard. (viz Stewardské požadavky/změny uživatelských jmen).

Uživatelé mohou před sloučením vyhledat kolize pomocí Special:CentralAuth.

Často kladené otázky

Mohu si svůj globální účet přejmenovat?

Ano. O změnu přihlašovacího jména si můžete zažádat v tomto formuláři nebo podáním žádosti na stránce Steward requests/Změny uživatelského jména, kde steward nebo jiný uživatel oprávněný k provedení globální změny jména vaši žádost posoudí. Podrobnosti viz Pravidlo na globální přejmenování.

Vlastním dva a více uživatelských účtů různých jmen. Lze je sloučit do jediného účtu?

Ne. Pamatujte, že uživatelská jména u většiny jednotlivých projektů lze přednostně přejmenovat.

Někdo jiný využívá moje uživatelské jméno na jiné wikipedii. Jak mohu takový účet získat pro sebe?

Existence takového uživatelského účtu nemusí pro vás nutně znamenat překážku pro získání globálního účtu. Nicméně, nemusíte být tím, kdo si název takového účtu může nárokovat v případě, že například ten druhý uživatel má na svém kontě více editací než vy, nebo je členem jisté skupiny uživatelů. Např. pokud zastává funkci administrátora či byrokrata. Můžete zkusit zeptat se druhého uživatele a dohodnout se, zda si svůj účet přejmenuje, nebo si svůj účet budete muset přejmenovat vy.

Svou žádost o "přivlastnění" uživatelského jména, které je již užíváno někým jiným, můžete podat na stránce Žádosti stewardů/Změna uživatelského jména.

Budu na ostatních wikipediích automaticky schváleným uživatelem?

Ne. Budete muset po prvním přihlášení do každé konkrétní wikipedie určitou dobu počkat, než vám bude statut automaticky schváleného účtu přiznán.

Mohu sloučit účty z wikipedií s omezením pro vytváření účtů?

Ne, v současné době to není možné. Má to zabránit uživateli v tom, aby si vytvořil účet na otevřené wikipedii, který by následně slučoval do wikipedie s omezeným přístupem, čímž by do takové omezené wikipedie získal přístup.

Viz též

Oznámení a novinky

Poznámky