Help:Единна сметка

This page is a translated version of the page Help:Unified login and the translation is 100% complete.
Съкращение:
H:UL
Твоят глобален профил (още наричан Унифициран вход в Уикимедия) или SUL/single user login е вашето единствено потребителско име, запазено за всички Уикимедия сестрински проекти (с изключение на някои специални уикита, например Wikitech). Това ви дава последователна идентичност в цялата Wikimedia, позволява функции като глобална потретителска страница, намалява векторите за имитация и ви помага да останете автоматично влезли в много уики проекти. Можете също така да влезете ръчно от всяка публична Wikimedia wiki с вашия глобален акаунт.

Относно глобалните акаунти

Какво са те

Wikimedia Foundation управлява много уикита с възможност за редактиране на много езици. Традиционно потребителите трябваше да създават отделни потребителски акаунти за всяко уики. Това направи по-трудно участието в много уикита, особено след като Wikimedia Commons направи мултимедийната интеграция по-важна и Wikidata стана централното уики за междууики връзки.

Вашият глобален акаунт решава тези проблеми, като резервира вашето име във всички уикита (така че никой друг не може да се представя за вас) и автоматично създава вашия локален акаунт, когато посетите уики, което никога преди не сте посещавали

Как да обедините акаунтите си

Потребителските акаунти вече са глобални по подразбиране, така че не е необходимо да правите нищо. По-старите акаунти трябваше да бъдат обединени ръчно чрез посещение на Special:MergeAccount.

Можете да използвате Special:CentralAuth, за да видите подробности за вашия глобален акаунт. Имейл адресът и паролата, които конфигурирате в Special:Preferences, ще се използват във всички уикита. Това означава, че ще можете да влезете във всеки публичен проект на Wikimedia само с едно потребителско име и парола.

Какво променя

Регистрирането на потребителско име в която и да е публична Wikimedia wiki автоматично запазва това име във всички останали; това означава, че различни потребители вече не могат да се регистрират с едно и също име на акаунт в различни уикита. Потребителите трябва само да зададат и потвърдят своя имейл адрес в един акаунт. Промяната на паролата във всяка уики я променя съответно във всички уики. Special:UserLogin сега влиза едновременно във всяко обединено wiki потребителя, отбелязвайки, че навигирането от страницата за вход, преди тя да е напълно заредена, може да доведе до непълно влизане (т.е. това използва JavaScript и потребителите може да не влезте успешно във всички уикита).

Допълнителни уики ще бъдат добавени към данните за вход на потребителя при първото им посещение и ще бъде създаден локален акаунт в това уики. Например редовен потребител на Commons и немска Уикипедия няма да влезе автоматично в Уикикниги на английски език, но ако този потребител посети Уикикниги на английски език веднъж, докато е влязъл, след това ще влиза в Уикикниги на английски език всеки път (за да види в кои уикита сте влезли , вижте Special:CentralAuth).

Какво не се променя

  • Някои неща все още са локални:
    • Потребителските права са предимно локални, което означава, че администраторите няма да имат администраторски достъп навсякъде. Глобални групи като глобално връщане назад, глобален sysop, глобални редактори на интерфейси и глобално освобождаване от блокиране на IP могат да бъдат заявени на Steward requests/Global permissions.
    • 'Потребителските предпочитания са локални, въпреки че имейл адресът трябва да бъде зададен и потвърден само на едно място. Можете да продължите да имате различни предпочитания на различни сайтове. Възможно е обаче да зададете глобални предпочитания, ако желаете.[1]
    • 'Блокиранията са локални, което означава, че потребителите, блокирани в едно уики, няма да бъдат блокирани в други уики, освен ако не са блокирани по друг начин от администратор на това уики. Въпреки това, ако даден акаунт е глобално заключен, той ще заключи този акаунт във всички публични уикита.
  • Потребителите все още могат да имат различни имена на профили на два сайта; обаче тези профили няма да бъдат свързани заедно в една глобална сметка.
  • Глобалната система за акаунти е достъпна само за отворени проекти на Wikimedia; сайтове, които работят със софтуера MediaWiki, но не се управляват от Фондацията, ще продължат да имат отделни системи за акаунти, дори ако са инсталирали разширение CentralAuth, което отговаря за унифицираната система за влизане.

Разрешаване на конфликт

Вижте също: Съобщение за финализиране на единната потребителска сметка

Системата автоматично ще обедини акаунти с идентични имена, ако имат един и същ удостоверен имейл адрес или потребителят може да въведе правилно своята парола.

Тъй като регистрацията дълго време беше отделна за всяка уики, има много потребителски имена, които принадлежат на различни хора в различни проекти. Новата система позволява само един потребител на име, така че има някои случаи, в които акаунтите ще трябва да бъдат преименувани. Това трябва да бъде направено ръчно от стюард (вижте Заявки на стюард/Промени в потребителското име).

Потребителите могат да търсят сблъсъци преди сливане с помощта на Special:CentralAuth.

Често задавани въпроси

Може ли глобалното ми потребителско име да бъде преименувано?

Да. Можете да заявите преименуване, като използвате този формуляр или като подадете заявка на Steward requests/Username changes, където стюард или глобален преименуващ ще разгледа вашата заявка . Вижте глобалната политика за преименуване за подробности.

Имам два или повече акаунта с различни имена. Могат ли да бъдат обединени в един акаунт?

Не. Имайте предвид, че потребителските имена на повечето отделни проекти могат да бъдат преименувани предварително.

Някой използва името ми в друго уики. Как мога да получа този акаунт?

Наличието на другия акаунт не непременно ви пречи да получите глобалния акаунт. Въпреки това, може да не сте този, който има предимно право на потребителско име, ако например другият потребител има повече редактиране или е член на определени групи като сисопи или бюрократи. Може да им поискаш да преименуват профила си.

Можете да подадете заявка на Steward requests/Username changes за „узурпиране“ на друго потребителско име, което вече се използва.

Ще имам ли автоматично потвърден статус в други уикита?

Не. Ще трябва да изчакате подходящото време след първия влизане във всяка конкретна вики, преди да получите автоповерено състояние.

Мога ли да обединявам акаунти от уикита с ограничено създаване на акаунти?

Не, в момента това не е възможно. Това е, за да попречи на потребителя да създаде акаунт в отворено уики и след това да го обедини в ограничено уики, което би позволило на потребителя достъп до ограниченото.

Защо моето влизане е неуспешно в друга wikimedia wiki, след като съм влязъл?

Това не е провал на единната система за влизане, а обикновено свързана с проблем с браузър, който пречи на влизането чрез ограничаване на поставянето на бисквитки за влизането ви.

Отбелязвайки, че всеки сестрински набор от уикита има различно име на базов домейн, напр. wikipedia.org, wikimedia.org, wikisource.org и т.н. и бисквитките се задават съответно. Ако влизането ви постоянно се проваля, трябва да обмислите подаването на phabricator: доклад за грешка.

Вижте също … Как да докладвам за грешка.

Вижте също

Съобщения и новини

Бележки