Ohje:Yhdistetty kirjautuminen

This page is a translated version of the page Help:Unified login and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.
Oikopolku:
H:UL
Järjestelmänlaajuiset käyttäjätilit eli yhdistetty kirjautuminen on palvelu, jolla käyttäjät voivat käyttää yhdellä kirjautumisella valtaosaa Wikimedia-säätiön sisarhankkeita (pienin poikkeuksin, kuten Wikitech). Näin käyttäjä on helpommin tunnistettavissa kaikissa Wikimedian hankkeissa. Muita etuja tästä järjestelystä on järjestelmänlaajuinen käyttäjäsivu, matkimisesta aiheutuvan uhkan poistaminen ja mahdollisuus tutustua moniin projekteihin ilman lukuisia kirjautumisia. Käyttäjät voivat luoda yhtenäisen kirjautumisen käymällä Järjestelmänlaajuisen tunnuksen hallinnassa projektin sivulla, jossa heillä on jo tili, ja seuraamalla ohjeita.

Järjestelmänlaajuisista käyttäjätileistä

Esittely

Wikimedia-säätiöllä on useita muokattavia wikejä useilla eri kielillä. Perinteisesti käyttäjien on pitänyt luoda erilliset käyttäjätilit jokaiseen wikiin. Tämä on vaikeuttanut osallistumista, sillä esimerkiksi Wikipedian muokkaaminen multimediasisältöjen osalta edellyttää Wikimedia Commonsin ja wikienvälisten linkitysten osalta Wikidatan käyttöä.

Järjestelmänlaajuinen käyttäjätili ratkaisee tämän ongelman varaamalla käyttäjänimen kaikissa wikeissä ja luomalla automaattisesti paikallisen käyttäjätilin wikeihin ensimmäisellä käyttökerralla. Ennakkovarauksen ansiosta kukaan muu ei voi esiintyä toisessa wikissä toisen ihmisen valitsemalla käyttäjänimellä.

Käyttöönotto

Käyttäjätilit ovat oletusarvoisesti järjestelmänlaajuisia. Jotkut vanhemmat käyttäjätilt on yhdistettävä manuaalisesti.

Järjestelmänlaajuisen käyttäjätilin tietoja voi tarkastella CentralAuth-toiminnolla. Asetuksissa määritetty sähköpostiosoite on voimassa kaikissa wikeissä, eli voit kirjautua mihin tahansa julkiseen Wikimedia-projektiin samalla käyttäjänimellä ja salasanalla.

Mitä se muuttaa

Käyttäjänimen rekisteröiminen yhdessä Wikimedian hankkeessa varaa käyttäjänimen automaattisesti myös muissa hankkeissa; toisin sanoen eri hankkeissa ei voi esiintyä eri henkilö samalla käyttäjänimellä. Salasanan vaihtaminen yhdessä wikissä vaihtaa sen myös kaikissa muissa. Sisäänkirjautuminen tapahtuu siis yhdellä kertaa kaikkiin wikeihin, mutta jos kirjautumisprosessi keskeytyy saattaa se estää automaattisen kirjautumisen muihin wikeihin.

Muut wikit lisätään käyttäjätunnukseen ensimmäisen kirjautumiskerran yhteydessä. Esimerkiksi Commonsin saksankielisen Wikipedian käyttäjää ei automaattisesti rekisteröidä englanninkieliseen Wikikirjoihin, mutta jos sisäänkirjautunut käyttäjä vierailee tässä wikissä, luodaan tunnus automaattisesti. Tutustu listaan eri wikeissä aktivoiduista käyttäjäprofiileista.

Mitä se ei muuta

  • Jotkin toiminnot on rajoitettu wikikohtaisiksi:
    • Käyttäjäoikeudet koskevat pääsääntöisesti vain sitä wikiä, johon ne on myönnetty. Järjestelmänlaajuisia oikeuksia on mahdollista hakea.
    • Käyttäjäasetukset määritetään jokaiselle wikille erikseen, tosin sähköpostiosoite on järjestelmänlaajuinen. Asetukset voi halutessaan määrittää myös järjestelmänlaajuisiksi.[1]
    • Blocks are local, meaning that users blocked on one wiki will not be blocked on other wikis, unless otherwise blocked by an administrator on that wiki. However, if an account is globally locked it will lock that account on all public wikis.
  • Samalla käyttäjällä voi edelleen olla eri käyttäjätilejä eri wikeissä, jolloin niitä ei linkitetä järjestelmänlaajuiseen tiliin.
  • Järjestelmänlaajuinen käyttäjätilijärjestelmä on saatavilla vain avoimille Wikimedia-projekteille. MediaWiki-ohjelmistoa käyttävät Wikimedia-säätiön ulkopuoliset toimijat jatkavat omien kirjautumisjärjestelmiensä käyttöä.

Ristiriitojen ratkaiseminen

Katso myös: Single User Login finalisation announcement/fi

Järjestelmä yhdistää automaattisesti samannimiset tilit, jos niillä on sama todennettu sähköpostiosoite tai käyttäjä syöttää saman salasanan.

Koska rekisteröinti on ollut wikikohtainen pitkään, jotkut käyttäjänimet saattavat olla eri henkilöiden käytössä eri hankkeissa. Järjestelmänlaajuinen käyttäjätili edellyttää samaa käyttäjänimeä kaikissa hankkeissa, joten osa käyttäjistä joutuu vaihtamaan käyttäjänimensä manuaalisesti.

Päällekkäisiä käyttäjänimiä voi tarkastella etukäteen ennen yhdistämistä.

Usein kysytyt kysymykset

Voiko järjestelmänlaajuista käyttäjänimeä vaihtaa?

Kyllä, joko tällä lomakkeella tai vaihtopyyntötoiminnolla. Ylläpito tarkistaa, täyttääkö vaihtopyyntö nimen vaihtamisen kriteerit.

Voiko useamman käyttäjätilin yhdistää yhdeksi?

Ei. Useimmissa yksittäisissä projekteissa käyttäjänimen voi kuitenkin nimetä uudelleen etukäteen.

Joku käyttää nimeäni toisessa wikissä. Miten saan käyttäjätilin käyttööni?

Tämä ei välttämättä estä järjestelmänlaajuisen käyttäjätilin hankkimista. Jos toinen käyttäjä on kuitenkin aktiivinen tai ansioitunut Wikimedia-hankkeissa, saattaa hänellä olla etuoikeus käyttäjänimeen. Jommankumman on joka tapauksessa valittava itselleen uusi käyttäjänimi.

Voit myös esittää käytössä olevan käyttäjänimen haltuunottopyynnön.

Myönnetäänkö hyväksytyn käyttäjän oikeudet automaattisesti myös muissa wikeissä?

Ei. Prosessin kesto vaihtelee wikeittäin.

Voiko rajoitetun tilin luomisen wikien käyttäjätilejä yhdistää?

Ei tällä hetkellä. Tällöin joku voisi luoda tilin avoimeen wikiin ja sitten yhdistää sen rajoitettuun wikiin, mikä mahdollistaisi pääsyn myös rajoitettuihin toimintoihin.

Why does my login fail on another wikimedia wiki after I have logged in?

This is not a failure of the unified login system, it is typically a related issue of a browser preventing the login through restricting cookies being set for your login.

Noting that each sister set of wikis has a different base domain name, eg. wikipedia.org, wikimedia.org, wikisource.org, etc. and the cookies are set accordingly. If your login constantly fails, you should consider lodging a phabricator: bug report.

See also … How to report a bug.

Katso myös

Ilmoituksia ja uutisia

Huomautukset