Fundraising 2009/appeal/ro


Un apel de la fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales

edit

Astăzi vă rog să faceţi o donaţie pentru Wikipedia.

Am pornit proiectul Wikipedia în 2001, iar în ultimii opt ani am privit surprins şi totodată onorat sute de mii de voluntari venind lângă mine cu un singur scop comun: să creăm împreună cea mai vastă enciclopedie din istoria umanităţii.

Wikipedia nu este un site Web comercial. Este creaţia unei comunităţi, scrisă şi susţinută în totalitate de persoane ca dumneavostră. Peste 340 de milioane de persoane folosesc lunar Wikipedia - aproape o treime din toţi cei care accesează Internetul. Dumneavoastră faceţi parte din această comunitate.

Eu cred în noi. Cred că Wikipedia se va perfecţiona continuu. Aceasta este toată ideea: o persoană scrie ceva, alta corectează puţin, iar lucrul acesta se repetă la infinit. Dacă această chestiune vi se pare deja de pe acum utilă, imaginaţi-vă unde putem ajunge împreună în cinci, zece ori cincizeci de ani.

Wikipedia înseamnă capacitatea persoanelor ca noi de a face lucruri extraordinare. Oameni ca noi sunt cei care scriu Wikipedia, cuvânt cu cuvânt. Oameni ca noi o susţin. Este proba potenţialului nostru colectiv de a schimba lumea.

Trebuie să protejăm spaţiul în care se desfăşoară acest important proces. Avem nevoie să protejăm Wikipedia. Vrem să o menţinem gratuită şi fără publicitate. Vrem să o menţinem deschisă - ca dumneavoastră să o puteţi utiliza la discreţie. Vrem să continue să crescă, astfel încât să difuzeze informaţia în toate coluţurile lumii, stimulând participarea oricui.

Wikimedia Foundation este organizaţia non-profit înfiinţată în 2003 pentru a asigura funcţionarea, creşterea şi protecţia Wikipedia. Cu zece milioane de dolari pe an şi un staff de mai puţin de 35 de persoane, ea gestionează al cincilea cel mai popular site Web din lume. Vă cer ajutorul ca să ne putem continua munca.

Imaginaţi-vă o lume în care orice persoană are acces liber şi total la întreg patrimoniul de cunoştinţe al omenirii. Acesta este scopul nostru. Iar cu ajutorul dumneavostră îl vom atinge.

Vă mulţumim că utilizaţi Wikipedia. Dumneavostră faceţi parte din această poveste: donaţi acum.


Jimmy Wales

Fondatorul Wikipedia