Fundraising 2009/appeal/nl


Een oproep van Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia

edit

Vandaag roep ik u op Wikipedia te steunen met een donatie.

Ik ben in 2001 met Wikipedia begonnen en in de afgelopen acht jaar heb ik me laten verbazen door de honderdduizenden vrijwilligers die mij hebben geholpen de grootste encyclopedie in de geschiedenis samen te stellen.

Wikipedia is geen commerciële website. Het is een gemeenschappelijk werk - niet alleen geschreven, maar ook bekostigd door mensen zoals u. Meer dan 340 miljoen mensen raadplegen maandelijks Wikipedia, dat is ongeveer een derde van alle mensen met toegang tot internet. U maakt deel uit van onze gemeenschap.

Ik geloof in ons. Ik geloof dat Wikipedia steeds beter wordt. Dit is het hele concept: iemand schrijft een artikel, iemand anders verbetert dat een beetje - en het wordt steeds beter. Vindt u Wikipedia vandaag nuttig, stelt u zich dan voor wat we kunnen bereiken in vijf, tien of twintig jaar.

Wikipedia draait om het vermogen van mensen zoals wij om buitengewone dingen tot stand te brengen. Mensen zoals wij schrijven Wikipedia, woord voor woord. Mensen zoals wij bekostigen Wikipedia. Het laat zien dat we samen de wereld kunnen veranderen.

We moeten de ruimte waarin dit belangrijke werk gestalte krijgt beschermen. We moeten Wikipedia beschermen. We willen Wikipedia gratis en reclamevrij houden. We willen Wikipedia open houden - u kunt de informatie op Wikipedia gebruiken op elke manier die u wilt. We willen Wikipedia blijvend laten groeien, overal kennis verspreiden en iedereen aanmoedigen om mee te doen.

De Wikimedia Foundation is de niet-commerciële organisatie die ik in 2003 heb opgericht om Wikipedia te begeleiden, te laten groeien, te stimuleren en te beschermen. Met een begroting van 10 miljoen dollar (minder dan 7 miljoen euro) per jaar en minder dan 35 werknemers beheert ze de op vier na meest bezochte website ter wereld. Ik vraag uw hulp, zodat we ons werk kunnen voortzetten.

Stelt u zich een wereld voor waarin iedereen op aarde vrije toegang heeft tot alle menselijke kennis. Dat is ons doel. En met uw hulp zullen we dat doel bereiken.

Dank u voor uw bezoek aan Wikipedia. U maakt er deel van uit: doneer alstublieft vandaag.

Jimmy Wales

Oprichter Wikipedia