Apstraktna Wikipedija/2020 srpanjska objava

This page is a translated version of the page Abstract Wikipedia/July 2020 announcement and the translation is 100% complete.
Ažuriranja Apstraktne Wikipedije Translate

Abstract Wikipedia via mailing list Abstract Wikipedia on IRC Wikifunctions on Telegram Wikifunctions on Mastodon Wikifunctions on Twitter Wikifunctions on Facebook Wikifunctions on YouTube Wikifunctions website Translate

Objavljujemo novi wiki projekt! Dobrodošla, Apstraktna Wikipedija

Pozdrav svima,

Čast mi je predstaviti Apstraktnu Wikipediju, novi projekt koji je jednoglasno odobren od Povjerenstva zaklade Wikimedija [1]. Apstraktna Wikipedija nudi novi način višejezičnog stvaranja enciklopedijskog sadržaja; omogućuje da više urednika i više čitatelja razmjenjuju više znanja na više jezika. Cilj je olakšati višejezičnu saradnja na našim projektima, poboljšanje doživljaja čitateljima na svim jezicima, inovira u besplatnom znanju povezujući jake strane našeg pokreta stvarnjem nečeg novog.

Ovo je naš prvi novi projekt u više od sedam godina. Apstraktna Wikipedija je predložena u lipnju 2020 [2] od strane Zdenka Vrandečića (Denny) nakon godina priprema i istraživanja, što je dovelo do detaljnog plana i žive diskusije u zajednicama Wikimedija. Znamo da energija i kreativnost zajednice često nailaze na jezičke prepreke, a informacije koje su dostupne u jednom jeziku možda nisu dostupne u Wikipedijama drugih jezika. Apstraktna Wikipedija će nalikovati na Wikipedije, ali će biti izgrađena na snažnim i jezično nezavisnim konceptualnim modelima Vikipodataka. Cilj je da volonteri kreiraju i održaju članke u našem poliglotskom Wiki svjetu.

Projekat će omogućiti dobrovoljcima da sastave osnove članka koristeći riječi i entitete sa Wikipodataka. Budući da Wikipodaci koriste konceptualne modele s namjerom univerzalnosti na svim jezicima, trebalo bi biti moguće koristiti i proširiti ove „blokove znanja” radi stvaranja modela za članke koji takođe imaju univerzalnu vrijednost. Volonteri će pomoću koda moći da prevode ove „apstraktne članke” na svoje jezike. U slučaju uspijeha, svi će moći čitati o bilo kojoj temi iz Wikipodataka na svom maternjem jeziku.

Kao što možete i zamisliti, ovaj projekat će zahtijevati mnogo programerskog napora i saradnje između Wikimedijaca. Kako bi se projekat sproveo, Deni će se u srpnju pridružiti Zakladi kao uposlenik i voditi će ovu inicijativu. Možda znate da je Deni tvorac Wikipodataka, dugogodišnji član zajednice, bivši član osoblja Wikimedije Njemačke i bivši povjerenik Zaklade [3]. Izuzetno smo uzbuđeni što će Deni (s timovima Zaklade vezanim za proizvode, tehnologiju i zajednicu) uložiti svoje vještine i stručnost za rad na ovom projektu.

Važno je istaknuti da je ovo eksperimentalni projekt, te da svaka zajednica Wikipedije ima različite potrebe. Ovaj projekt može nekim zajednicama ponuditi velike prednosti. Neke druge zajednice se mogu vjerovatno manje angažirati. Svaka jezična zajednica Wikipedije ima pravo da bira i moderire da li će i na koji način koristiti sadržaj s ovog projekta.

Uzbuđeni smo što ovaj novi wiki projekat ima mogućnost napretka jednakosti znanja povećanjem pristupa istom. Takođe nas poziva da razmotrimo kritična pitanja o tome kako se gradi znanje i ko učestvuje u tome. Radujemo se što ćemo sarađivati sa zajednicama u cilju razmišljanja o ovim važnim pitanjima.

Puno je posla pri početku oblikovanja plana Apstraktne Wikipedije u bliskoj saradnji s našim zajednicama. Pozivam vas da se priključite tako što ćete otići na stranicu projekta i pridružiti se novoj dopisnoj listi[4]. Prepoznajemo da je Apstraktna Wikipedija ambiciozna, ali takođe prepoznajemo njen potencijal. Pozivamo vas sve da nam se pridružite na novom, neistraženom putu!

Vaša,

Katherine Maher (izvršna direktorica zaklade Wikimedija)

Bilješke i reference