WMF Globaal Ban Beleid

This page is a translated version of the page WMF Global Ban Policy and the translation is 100% complete.


Verwijzing:
WMFBAN
OFFICEBAN
Deze pagina is ook een Wikimedia officieel beleid, opgesteld en onderschreven door de Foundation. Deze pagina is technisch gezien open voor bewerking, maar bewerkingen vormen geen wijziging van het beleid; Houd er rekening mee dat u de geschiedenis van recente wijzigingen moet bekijken wanneer u deze bekijkt, voor het geval iemand deze heeft vernield en deze nog niet is gecorrigeerd of voor het geval goedbedoelde wijzigingen niet in overeenstemming zijn met het werkelijke beleid.

Een globale ban is een kantooractie die de Foundation kan ondernemen, in overeenstemming met onze Gebruiksvoorwaarden, om wangedrag op meerdere projecten aan te pakken, om de veiligheid van de bewerkings- en leesgemeenschappen van alle Wikimedia-sites, het publiek te helpen waarborgen of om te helpen bij het voorkomen van verboden storend gedrag dat bijdragen en de dialoog verstoort. Een wereldwijd verbod wordt toegepast op personen die zichzelf of anderen vertegenwoordigen en is een buitengewone actie die alleen een aanvulling vormt op, zonder deze te vervangen, het wereldwijd verbodsproces van de gemeenschap.

De procedures die het Trust & Safety-team volgt bij het overwegen en implementeren van een wereldwijd verbod van de Foundation zijn te vinden op de relevante procespagina.

Voor de veiligheid en privacy van gebruikers, de projecten en zichzelf, verwijst de Wikimedia Foundation eventuele criminele schendingen naar de relevante autoriteiten, indien nodig.

Doel en scope

Het doel van dit beleid is om de veiligheid van Wikimedia-gemeenschappelijke leden, de beweging zelf en het publiek te verbeteren in omstandigheden waarin acties op lokaal gemeenschapsbeheersingsniveau onvoldoende of onmogelijk zijn.

Globale en projectspecifieke bans worden ook geïmplementeerd door lokale bestuursmechanismen van de Wikimedia-gemeenschap. Globale bans van de Foundation zijn geen vervanging voor on-wiki processen, en mogen niet worden gebruikt om vermeende "fouten" te corrigeren die het gevolg zijn van legitieme on-wiki processen; lokaal beleid blijft primair op alle Wikimedia-projecten, zoals uitgelegd in de Gebruiksvoorwaarden, en globale bans van de Foundation zijn een aanvulling op dat lokale beleid. Er kunnen echter enkele zeldzame gevallen zijn waarin de Wikimedia Foundation het lokale beleid terzijde moet schuiven om de veiligheid van de Wikimedia-gemeenschappen of het publiek te beschermen of de sites te behouden, vooral wanneer de Foundation toegang heeft tot informatie die niet kan worden gedeeld met lokale beleidshandhavers.

Bans op grond van dit beleid verwijzen naar wereldwijde verboden die door de Foundation zijn geïmplementeerd; Gelijkwaardige verboden die door de gemeenschappen worden uitgevoerd, worden expliciet genoemd. Dienovereenkomstig verwijzen de termen "globale ban" of "ban" onder dit beleid naar globale bans die door de Foundation zijn geïmplementeerd, ook al kunnen soortgelijke bans worden geplaatst door de Wikimedia-gemeenschap.

Dit beleid is gepubliceerd om de transparantie en het begrip te bevorderen, maar het document bevat hier eerder een document dan een beleid. Alle updates van het beleid zullen zo spoedig mogelijk worden opgenomen, maar kunnen in werking treden voordat het openbaar document wordt gewijzigd. Wijzigingen in dit document zijn, tenzij ze worden aangebracht door aangewezen medewerkers van de Foundation, mogelijk niet in overeenstemming met het officiële beleid en de officiële praktijk. Vragen over veranderingen of de huidige praktijk kunnen worden gesteld op de overlegpagina of per e-mail naar ca wikimedia org.

Implicaties van een globale ban

Een globale ban verbiedt individuen, in hun eigen capaciteit of als agenten van anderen, alle bewerkings- of andere toegangsrechten in de websites, platforms en activiteiten van de Wikimedia Foundation. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, alle sites die zijn vermeld op www.wikimedia.org, mailinglijsten die worden gehost door de Foundation, Wikimedia Cloud Services en Wikimedia technische infrastructuur zoals Phabricator, evenals alle persoonlijke evenementen die worden gehost, gesponsord of gefinancierd door de Foundation. Een door de Foundation globaal verbannen persoon mag dus geen enkele inhoud op die sites, platforms of lijsten bewerken, bijdragen of anderszins wijzigen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de Wikimedia Foundation. Bovendien kan die persoon geen activiteit coördineren die tot bovengenoemde situaties leidt op de sites, platforms en activiteiten van de Foundation, via anderen. Of die persoon of anderen het resultaat van dergelijke activiteiten positief zou zijn of niet, deze activiteiten zijn verboden door het verbod. De verdere betrokkenheid bij de Wikimedia-projecten door die gebruiker, na hun ban, vermindert niet de reikwijdte of de geldigheid van de ban. Alle bijdragen die die persoon rechtstreeks of indirect heeft geleverd, kunnen worden teruggedraaid of verwijderd als onderdeel van de uitvoering van de ban.

Criteria voor het overwegen van een globale ban

Globale bans door de Foundation worden beschouwd als een laatste redmiddel en worden over het algemeen geïmplementeerd na ontvangst van een klacht, onderzoek, uitgebreide beoordeling en expliciete goedkeuring door verschillende medewerkers van de Foundation.

Zij worden als een passend handelen beschouwd wanneer een van de volgende situaties van toepassing is:

  • er is een gebrek aan vermogen van de gemeenschappen om de bovenstaande scenario's zelf te controleren of actie te ondernemen om ze op te lossen of te verzachten;
  • alle mogelijke door de gemeenschap geleide inspanningen om de situatie aan te pakken zijn geprobeerd en lijken te hebben gefaald;
  • de Foundation kennis heeft van een situatie die wij niet openbaar kunnen maken; Dergelijke gevallen kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, situaties waarbij persoonlijk gevoelige informatie betrokken is, die verband houden met een lopend politieonderzoek of gerechtelijke procedures, of die een veiligheidsrisico kunnen vormen.

In combinatie met een van de bovengenoemde situaties omvat, maar is niet beperkt tot, activiteiten die tot een globale ban door de Foundation kunnen leiden:

  • het aanzetten tot significante of herhaaldelijk lastigvallen van gebruikers op meerdere projecten;
  • het aanbrengen van significante of repetitieve lastigvallen buiten de Wikimedia-sites om gebruikers (emotionele of fysieke) te bedreigen;
  • het bedreigen, aanzienlijk compromitteren of anderszins het vertrouwen of de veiligheid van onze gebruikers of werknemers bedreigen;
  • het herhaaldelijk of op grove wijze schenden van onze Gebruiksvoorwaarden, zoals door het hosten van illegale inhoud op Wikimedia-servers; of
  • het bedreigen of compromitteren van de veiligheid van de Wikimedia-infrastructuur.

Partijen die getroffen zijn door een globale ban

Een globale ban door de Foundation wordt opgelegd tegen een individu in plaats van tegen een specifieke gebruikersnaam. Het geldt dus voor alle alternatieve accounts die een individu kan beheersen en alle accounts die de persoon kan opzetten nadat het verbod is vastgesteld. Het kan ook van toepassing zijn op anonieme / "IP-accounts" die die persoon in de toekomst kan gebruiken. Zoals hierboven is vermeld, is het van toepassing op elke actie die door dergelijke personen wordt ingesteld, ook indien zij namens andere partijen wordt uitgevoerd.

Melden van een globale ban

Wanneer een globale ban wordt geïmplementeerd, verschijnt er een korte, openbare notitie van een wereldwijde ban op het gebruikersaccount van de betrokken persoon, of op het primaire gebruikersaccount, wanneer de persoon meerdere accounts gebruikt. Dezelfde opmerking verschijnt op de overlegpagina van het account. Het account van de betreffende persoon is ook gekoppeld aan de lijst Foundation's globaal verbannen gebruikers.

Op de dag dat de ban van kracht wordt, worden die gebruiker op de hoogte gebracht van de eigen status en gaan ze indien mogelijk privé in beroep tegen opties, tenzij een dergelijke kennisgeving een geloofwaardige bedreiging voor het slachtoffer of andere gebruikers verhoogt, of een dergelijke kennisgeving een lopend onderzoek belemmert. Privé-kennisgeving van een globale ban wordt via e-mail verzonden, wanneer de gebruiker deze heeft geregistreerd of ingediend via een Wikimedia-site of -platform. Als er geen e-mailadres beschikbaar is, wordt er geen privébericht verzonden.

Uit beleefdheid kan ook een kennisgeving van een algemeen verbod worden uitgevaardigd aan de rapporterende persoon/personen.

Beroep

Tegen sommige ambtsacties, waaronder enkele globale bans, kan beroep worden aangetekend. Met betrekking tot kantooracties die worden ondernomen rond onderzoeken naar het gedrag van specifieke gebruikers, kan de vrijwilliger Interim Trust & Safety Case Review Committee beroepen van in aanmerking komende Trust & Safety Office Actions beoordelen totdat er een permanent proces is gecreëerd door middel van de Gedragsregels. Alleen personen die rechtstreeks bij een zaak betrokken zijn, kunnen om herziening verzoeken, hetzij als persoon die om de oorspronkelijke zaak heeft verzocht, hetzij als persoon tegen wie een onderzoek loopt. Herzieningen kunnen worden aangevraagd, na onze beslissing (d.w.z. het al dan niet ondernemen van een kantooractie). Instructies voor het indienen van bezwaarschriften zijn te vinden op de pagina Interim Trust & Safety Case Review Committee.

Om een globale verbanning verzoeken

Verzoeken om een globale ban kunnen worden ingediend bij de Foundations Trust and Safety (T&S). Om de behandeling van het verzoek te bespoedigen, moet het de volgende gegevens bevatten:

  • een korte samenvatting van de redenen voor het verzoek;
  • bewijs (URL's) dat er al pogingen zijn gedaan om het probleem via lokale gemeenschapsbestuurstructuren op te lossen, indien zulke inspanningen passend zijn;
  • alle cruciale informatie en bewijsmateriaal ter ondersteuning van het verzoek, met inbegrip van relevante documentatie. Dit kan onder meer betrekking hebben op, maar is niet beperkt tot, URL's van het gemelde misbruik, door de gemeenschap geleide onderzoeken naar het gemelde individu, screenshots van informatie buiten de wiki (indien deze rechtstreeks relevant is voor het verzoek), enz.;
  • indien het verzoek betrekking heeft op een situatie die in een andere taal dan het Engels plaatsvindt, is het nuttig om ook Engelse vertalingen van alle belangrijke teksten te verstrekken, omdat dit het beoordelingsproces versnelt.

Verzoeken om een globale ban die worden gedaan via een andere locatie, inclusief Wikimedia-projectgesprekspagina's, persoonlijke berichtenforums of persoonlijk, kunnen niet worden overwogen.

Als een globale ban volgens het beleid passend wordt geacht, kan dit worden geïmplementeerd door elk lid van het Trust & Safety-team, zoals voorgeschreven door de Beleid voor kantooracties. Opgemerkt moet worden dat niet alle verzoeken om een globale ban leiden tot de uitvoering ervan; in sommige situaties kan de Foundation in plaats daarvan overgaan tot alternatieve kantooracties, of geen acties, afhankelijk van de uitkomst van het evaluatieproces. Het uitblijven van actie (of het ontbreken van publieke actie) betekent niet noodzakelijkerwijs dat een melding als ongeldig of onrechtmatig is ervaren. De meeste problemen op de wiki of met het gedrag van gebruikers worden op de juiste manier afgehandeld door de gemeenschap, en de Wikimedia Foundation zal standaard proberen om problemen waar mogelijk door te verwijzen naar de gemeenschap.

Tijdlijn van een globale ban

Verzoeken om een globale ban in overweging te nemen, worden doorgaans binnen een tijdsbestek van 4 weken afgehandeld. Dit kan langer duren, afhankelijk van het materiaal dat moet worden beoordeeld. Verzoeken over een gebruiker van een niet-Engelstalige gemeenschap kan bijvoorbeeld de beoordeling verlengen, omdat het vertalen tijdrovend kan zijn.

Algemene informatie

Een globale ban door de Foundation is een van de vele kantooracties die de Foundation kan doen. Het is belangrijk om een paar punten te verduidelijken met betrekking tot wereldwijde verboden van de Foundation, naast kantooracties in het algemeen:

Positieve bijdragen aan de projecten en een globale ban sluiten elkaar niet uit

Een uitgebreide positieve bijdrage aan de Wikimedia-projecten verleent geen immuniteit tegen een globale ban; noch het bezitten van een gerespecteerde positie binnen een lokale Wikimedia-gemeenschap, lidmaatschap van een aangesloten groep of positie bij de Foundation. Het overwegen is gebaseerd op de merites van de gemelde activiteit, die niet kan worden gecompenseerd door een positieve voorafgaande bijdrage van een individu aan de Wikimedia-beweging, als die activiteit valt binnen een van de bovengenoemde scenario's.

Inbreuken op een globale ban zijn niet acceptabel

Inbreuken op een globale ban door de Foundation kunnen leiden tot onmiddellijke maatregelen tegen het betrokken individu; deze kunnen onder meer, maar niet beperkt tot, globaal blokkeren, IP-adresblokkade, IP-bereikblokkade of verwijdering van inhoud.

Het helpen van een verbannen gebruiker om die ban te omzeilen kan leiden tot sancties

Het bewust faciliteren van de bijdragen van een globaal verbannen persoon, als een gevolmachtigde voor een dergelijke persoon, of het proberen om te interfereren met het Foundation personeel of vrijwillige beheerders, bureaucraten of functionarissen die een globale ban verbod handhaven in overeenstemming met de relevante beleid kan leiden tot sancties, waaronder het verlies van geavanceerde gebruikersrechten of het schorsen van de toegang tot de Wikimedia-sites. Voorvallen waarin een verbannen gebruiker een ban kan ontwijken, kunnen aan de Foundation worden gericht door T&S te melden bij ca wikimedia org.

Details over een globale ban zijn vertrouwelijk

Om de privacy van alle betrokken partijen te beschermen, zal de Wikimedia Foundation over het algemeen niet openbaar of privé opmerkingen doen over de reden voor een specifieke ban. De betreffende persoon kan via ca wikimedia org contact opnemen met T&S indien zij verduidelijkingen nodig hebben van een van de kennisgevingen die zij hebben ontvangen met betrekking tot hun globale ban en als beleefdheid kan aanvullende informatie worden verstrekt. Wij zullen echter geen informatie delen die de meldende partijen kan identificeren, hun recht op het rapporteren van hun ervaringen en/of bezwaren in het privé niet in gevaar brengt of de meldende partij in gevaar brengt. We zullen ook niet onderhandelen over de merites van de ban.

Globale bans worden niet automatisch toegekend

Een globale ban - die alleen in buitengewone omstandigheden wordt gebruikt - is nooit automatisch. In plaats daarvan is die gebaseerd op een uitgebreide individuele evaluatie, die wordt veroorzaakt door specifieke omstandigheden. Een aanbeveling voor een globale ban wordt door verschillende lagen van onderzoek door de Foundation-medewerkers, waaronder door de Trust & Safety-manager, de Trust & Security-directeur, de Community Engagement Chief Director, de Advocaat-generaal (of passende afgevaardigde) en in veel gevallen de uitvoerende directeur. Het is mogelijk dat een aanbeveling op elk moment van het proces wordt afgewezen. Pas wanneer alle noodzakelijke beoordelingspartijen unaniem goedkeuring hebben verleend, wordt het uitgevoerd.

Er kunnen vele redenen zijn waarom een ban niet wordt ingevoerd. In sommige situaties kan het de privacy en veiligheid van de melding en de onmiddellijk getroffen personen in gevaar brengen, zelfs als we geen informatie over hen delen met de gemelde persoon. In andere situaties kan het handhaven van een gloable ban het lopende politiewerk belemmeren. Het is ook mogelijk dat het gemelde gedrag kan stijgen tot het niveau van gemeenschaps- of Foundation sancties, maar niet noodzakelijkerwijs tot een globale ban door de Foundation.

Niet gebruikers kunnen ook een globale ban krijgen

Globale bans worden meestal geïmplementeerd tegen personen die op een bepaald moment actief hebben bijgedragen aan de Wikimedia-projecten. Het is echter ook mogelijk dat aan personen die nooit een bijdrage hebben geleverd aan de projecten de toegang tot of deelname aan websites of activiteiten die door de Wikimedia Foundation worden ondersteund, gesponsord of gefinancierd, worden ontzegd. Dit komt omdat globale bans niet beperkt zijn tot mensen die op de een of andere manier verbonden zijn met de projecten; ze worden eerder geïmplementeerd wanneer de activiteit van een individu een ernstige bedreiging vormt voor het vertrouwen en de veiligheid van de bewerkings- en leesgemeenschappen van een Wikimedia-project en/of ze bijdragen en dialogen verstoren.

Vragen over dit beleid

Voor meer informatie en vragen over dit onderwerp kan de overlegpagina van dit beleid worden gebruikt, of per e-mail worden gestuurd naar het Trust and Safety team bij ca wikimedia org. Houd er rekening mee dat vragen over specifieke globale bans, niet worden beantwoord, om de privacy van alle betrokkenen te beschermen. Mogelijk vindt u meer informatie over gebruikers die door de gemeenschap zijn verbannen.

Lijst van globale bans gedaan door de Wikimedia Foundation

For the full log (including, for example, alternate accounts also locked under this policy), visit the WMFOffice log.