A WMF globális kitiltási irányelve

This page is a translated version of the page WMF Global Ban Policy and the translation is 72% complete.
Outdated translations are marked like this.


Irányelvek és útmutatók A WMF globális kitiltási irányelve
Rövidítése:
WMFBAN

Ez a lap az Alapítvány által létrehozott és betartatott, hivatalos Wikimédia-irányelv. Ugyan a lap szabadon szerkeszthető, az irányelvre a módosítások nincsenek hatással. Mindig érdemes megnézni a laptörténetet, hátha valaki vandalizálta az oldalt, vagy jó szándékú, de az irányelvvel nem harmonizáló szereksztést végzett.

A Foundation global ban is an office action the Foundation may take, pursuant to our Terms of Use, in order to address multi-project misconduct, to help ensure the safety of the editing and reading communities of all Wikimedia sites, the public, or to assist in preventing prohibited disruptive behavior that interferes with contributions and dialogue. A global ban is applied to individuals representing themselves or others and is an extraordinary action that only supplements, without replacing, the community global ban process.

A Bizalom és Biztonság csoport által a blokk végrehajtásakor követett lépések a kapcsolódó lapon olvashatóak.

Ha szükséges, a felhasználók biztonsága és adataik védelme érdekében a Wikimédia Alapítvány az esetleges bűncselekményeket a hatóságoknak jelenti.

Az irányelv célja

Az irányelv célja a Wikimédia-közösség tagjai, a mozgalom és a nyilvánosság biztonságának javítása olyankor, ha a probléma helyileg nem oldható meg.

Global and project-specific bans are also implemented by local Wikimedia community governance mechanisms. Foundation global bans are not a replacement for on-wiki processes, and are not to be used to correct perceived “mistakes” that resulted from legitimate on-wiki process; local policies remain primary on all Wikimedia projects, as explained in the Terms of Use, and Foundation global bans are complementary to those local policies. However, there may be some rare cases where the Wikimedia Foundation must override local policy to protect the safety of the Wikimedia communities or the public or preserve the sites, especially when the Foundation has access to information that cannot be shared with local policy enforcers.

Bans under this policy refer to global bans implemented by the Foundation; any equivalent bans performed by the communities are explicitly called out. Accordingly, the terms “global ban” or “ban” under this policy refer to global bans implemented by the Foundation, even though similar bans may be placed by the Wikimedia Community.

This policy has been published to aid in transparency and understanding, but the document here records rather than establishes policy. Any updates to policy will be recorded as soon as possible, but may go into effect before the public document is changed. Changes to this document, unless made by designated Foundation staff, may not reflect official policy and practice. Questions about changes or current practice may be addressed at the talk page or emailed to ca wikimedia org.

A globális kitiltás hatásai

A globálisan kitiltott egyén a Wikimédia Alapítvány weboldalaihoz, felületeihez és más tevékenységéhez kapcsolódó szerkesztési és más hozzáférését elveszti (ez a saját és mások megbízásából végzett műveletekre is vonatkozik). A tiltás kiterjed a wikimedia.org oldalon listázott honlapokra, az Alapítvány által működtetett levelezőlistákra, a felhőszolgáltatásokra, a műszaki infrastruktúrára (például Phabricator), valamint minden az Alapítvány által megrendezett vagy támogatott személyes találkozóra. A globálisan kitiltott személy az előbbi honlapokon, felületeken és levelezőlistákon csak a Wikimédia Alapítvány közvetlen engedélyével végezhet bármilyen módosítást, továbbá a kimeneteltől függetlenül nem végezhet olyan szervezői munkát, melynek megvalósításához az előbbiekben listázott szerkesztések szükségesek. A kitiltás tényét nem befolyásolja a blokkolás után végzett tevékenység; az ilyen szerkesztések akár közvetlenül, akár közvetetten történnek, visszaállíthatóak vagy törölhetőek.

A kitiltás feltételei

Az Alapítvány csak végső esetben alkalmazza a tiltást; ez a bejelentést követő vizsgálat és a munkatársak véleményének függvénye.

A globális kitiltás a következő esetekben alkalmazható:

 • a helyi közösségnek nincs eszköze a kifogásolt tevékenység megakadályozására
 • a közösség által tett erőfeszítések hiábavalónak bizonyulnak
 • az Alapítvány a nyilvánosság mellőzése mellett dönt (például kényes személyes információk, bírósági eljárások vagy biztonsági kockázat)

A fentiek mellett többek között kitiltáshoz vezethetnek még az alábbiak:

 • felhasználók jelentős/folyamatos projektközi zaklatása
 • felhasználók zaklatása a Wikimédia-projekten kívül és/vagy lelki vagy fizikai erőszakkal való fenyegetés
 • a felhasználók vagy a WMF-alkalmazottak biztonságára jelentett fenyegetés
 • a felhasználási feltételek többszöri vagy jelentős megsértése (például illegális tartalmak feltöltése a Wikimédia szervereire)
 • a Wikimédia infrastruktúrájára jelentett veszély vagy az arra történő behatolás

Érintett felek

Az Alapítvány nem a felhasználónevet, hanem a mögötte álló személyt tiltja ki, ezáltal a tiltás minden zoknibábra és IP-címre is érvényes. Ahogy fentebb is olvasható, ez a mások megbízásából végzett műveletekre is igaz.

Értesítés a kitiltásról

Amikor az Alapítvány valakit kitilt, akkor egy nyilvános értesítést helyez el a szerkesztő lapján (több fiók esetén az elsődleges felhasználónév lapján) és vitalapján. A kitiltott szerkesztő felhasználóneve a kitiltottak listáján is megjelenik.

A kitiltás napján a tiltás tényéről és az esetleges fellebbezési lehetőségekről a felhasználó privát üzenetet kap (kivéve, ha az adott személy veszélyt jelent más felhasználókra, vagy az ilyen értesítés befolyásolna egy folyamatban lévő vizsgálatot). Az értesítés e-mailben történik; ha a felhasználó e-mail-címét nem adta meg, külön üzenetet nem kap.

Udvariasságból bizonyos esetekben a blokkot kérő felhasználót is tájékoztatjuk.

Fellebbezés

Note: This section applies regardless of whether the ban is issued before or after the Case Review Committee is formed.

Some office actions, including some global bans, may be appealed. With regards to office actions undertaken around investigations into the behavior of specific users, the volunteer Interim Trust & Safety Case Review Committee has been formed to review appeals of eligible Trust & Safety office actions until a permanent process is created through the Universal Code of Conduct Conversations in 2021. Only individuals directly involved in a case may request review, either as an individual who requested the initial case or as an individual under investigation. Reviews may be requested whether or not sanctions were issued, but may not be requested for cases where an investigation was declined and deferred to community processes. Instructions to submit appeals may be found on the Interim Trust & Safety Case Review Committee page.

Globális kitiltás kérése

Egy személy globális kitiltásához az Alapítvány Bizalom és Biztonság (T&S) csoportjához kell fordulni. Ahhoz, hogy foglalkozhassunk a kéréssel, az alábbiakat kell megadni:

 • a kérés tömör indoklása
 • bizonyítékok (URL-ek) arra, hogy a helyi közösség a megfelelő fórumokon megpróbálta megoldani a problémát
 • minden szükséges információ (például URL arra vonatkozóan, hogy korábban jelezték a problémát; a közösség által végzett kivizsgálás; a kéréshez szükséges wikin kívüli dokumentumok)
 • a nem angol nyelvű szövegeket a vizsgálat gyorsabb lefolytatásához érdemes lefordítani

A bármely más formában (például vitalapokon, külső fórumokon vagy személyesen) benyújtott kérelmeket elutasíthatjuk.

If a global ban is deemed appropriate according to policy, this may be implemented by any member of the Trust & Safety team, as prescribed by the Office actions policy. It should be noted that not all requests for a global ban result in implementation of such; in some situations the Foundation may proceed with alternative office actions instead, or no actions, depending on the outcome of the evaluation process. The lack of action (or the lack of public action) does not necessarily mean that a report has been perceived as invalid or illegitimate. The majority of on-wiki or user conduct issues are appropriately dealt with by the community, and the Wikimedia Foundation will default towards deferring issues to community wherever possible.

A kitiltás végrehajtása

A globális kitiltások átfutási ideje általában négy hét, azonban szükség esetén (például nem angol nyelvű projektek, ahol fordítás szükséges) ez hosszabb lehet.

Általános információk

Az Alapítvány általi kitiltás egyike a szervezet által végrehajtott műveleteknek. Az ilyen műveletek általános tájékoztatója mellett fontos megjegyezni néhány dolgot:

A hasznos szerkesztések és a globális kitiltás között nincs összefüggés.

Sem a kiemelkedő mennyiségű hasznos szerkesztés, sem a helyi közösségben, társszervezetben vagy az Alapítványnál betöltött pozíció nem nyújt immunitást a globális kitiltás ellen. A tiltásról szóló döntés csak a kifogásolt tevékenység függvénye; a Wikimédia-mozgalmon belüli más hozzájárulások ilyenkor nem vehetők figyelembe.

Tilos a kitiltás kijátszása.

Az Alapítvány általi kitiltás megsértése azonnali eljárást (globális kizárás, IP-blokk, tartományblokk vagy az elhelyezett tartalom törlése) von maga után.

Helping a globally banned user evade their ban may result in sanctions.

Knowingly facilitating the contributions of a globally banned individual, acting as a proxy for such a person, or attempting to interfere with Foundation staff or volunteer administrators, bureaucrats or functionaries enforcing a global ban in line with relevant policies may result in sanctions, including loss of advanced user rights or suspension of contributing access to Wikimedia sites. Instances of enabling a globally banned user to evade a ban can be brought to the Foundation’s attention by notifying T&S at ca wikimedia org.

A globális kitiltások részletei titkosak.

Az érintettek védelme érdekében a Wikimédia Alapítvány sem nyilvánosan, sem privát üzenet formájában nem ad tájékoztatást a konkrét tiltásokról. A közvetlenül érintett fél a ca wikimedia org e-mail-címen tájékoztatást kérhet, azonban nem adunk ki olyan információkat, amelyek a bejelentő azonosítására szolgálhatnak, vagy bárkire veszélyt jelenthetnek; továbbá nem kérhető a blokk enyhítése sem.

A globális kitiltás nem automatikus.

Az Alapítvány általi kitiltás – amire csak végső esetben kerül sor – egy összetett vizsgálat és egy konkrét cselekmény következménye lehet. A tiltás szükségességét a Bizalom és Biztonság csoport vezetője mellett a közösségi osztályvezető, a tanácsadó (vagy annak kirendeltje) és legtöbb esetben az ügyvezető igazgató is megvizsgálja. A kitiltás a folyamatban bármikor elvethető; csak akkor alkalmazzuk, ha minden résztvevő megbizonyosodott annak szükségességéről.

Számos oka lehet annak, amikor nem alkalmazzuk a globális kitiltás intézményét: például ha az kockázatot jelent a bejelentőre vagy akadályozza a hatóságok munkáját. Ezen esetekben is előfordulhat, hogy a közösség vagy az Alapítvány szankciókat alkalmaz, azonban a globális kitiltás nem valósul meg.

Nem csak Wikimédia-felhasználók tilthatóak ki.

Ugyan a globális kitiltás ritka, általában a Wikimédia-projektekben egykor aktív egyéneket érint, azonban a Wikimédia Alapítvány által szervezett vagy támogatott események látogatásától olyan személyek is eltilthatóak, akik soha nem szerkesztettek egyik projektben sem. Ennek oka, hogy a kitiltás alapja nem a Wikimédia-projektekben végzett szerkesztések, hanem a projektekre és azok közösségére jelentett veszély.

Az irányelvvel kapcsolatos kérdések.

A Wikimédia Alapítvány által végrehajtott globális kitiltásokkal kapcsolatos kérdések a ca wikimedia org e-mail-címre küldhetőek. Adatvédelmi okokból az egyes konkrét kitiltásokra vonatkozó kérdésekre nem válaszolunk; ezekről további információ itt található.

Az Alapítvány által kitiltott felhasználók listája

For the full log (including, for example, alternate accounts also locked under this policy), visit the WMFOffice log.