Univerzalni kodeks ponašanja/Smernice za sprovođenje/Informacije za glasače

This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Enforcement guidelines/Voter information and the translation is 84% complete.
Outdated translations are marked like this.
Univerzalni kodeks ponašanja

Glasanje za ratifikaciju Smernica za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja (UCoC) zakazano je za period od 7. marta 2022. do 21. marta 2022. putem SecurePoll-a. Svi glasači koji imaju pravo glasa unutar Vikimedijine zajednice imaće priliku da podrže ili se suprotstave usvajanju Smernica za sprovođenje i podele razloge svoje odluke. Ratifikacija Smernica za sprovođenje je neophodna da bi se uspostavili putevi i procesi sprovođenja UCoC-a. Više detalja o uputstvima za glasanje i pravu glasa potražite u nastavku.

The vote is closed and the results have been published. The proposal is approved.

Za više informacija o glasanju takođe pogledajte Česta pitanja birača.

Poziv za volontere koji će unaprediti izlaznost

Želite li da pomognete u povećanju broja birača u vašoj zajednici? Ne morate imati iskustvo u izborima ili anketama. Volonteri mogu informisati svoje zajednice o glasanju. Volonteri iz svih Wikimedia projekata su dobrodošli! Uključite vašu zajednicu u izbore i time pomozite da njen glas i interesi postanu deo procesa glasanja o ratifikaciji! Glasanje se održava od 7. do 21. marta 2022.

Ovo možete učiniti putem prijave za prijem najnovijih informacija koristeći Meta-Wiki stranicu za razgovor o pitanjima u vezi sa prevodom ili nas možete kontaktirati na ucocproject@wikimedia.org

Proces glasanja

Ako imate pravo glasa:

 1. Pročitajte Smernice za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja.
 2. Odlučite da li ćete podržati ili se usprotiviti usvajanju Smernica za sprovođenje. Ako glasate protiv, zapišite preporučene izmene Smernica koje ćete dodati uz svoj glas.
 3. Naučite kako da glasate preko SecurePoll platforme.
 4. Idite na SecurePoll stranicu za glasanje i pratite dalja uputstva.
 5. Podsetite druge članove zajednice da glasaju!

O čemu se glasa?

Nakon što je ratifikovao UCoC, Odbor poverenika Fondacije Wikimedia podržava glasanje u zajednici o predlogu Smernica za sprovođenje UCoC-a. Poverenici takođe prepoznaju podršku takvom glasanju izraženu kroz zajedničko pismo Arbitražnih odbora i anketu o stavovima funkcionera volontera, podružnica i Komiteta za izradu nacrta.

Jedna od ključnih preporuka iz strateških ciljeva za 2030. bilo je zajedničko stvaranje UCoC-a kako bi se obezbedila globalna osnova prihvatljivog ponašanja za ceo pokret bez tolerancije prema uznemiravanju.

Smernice za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja

Ove smernice služe za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja. Iako je Odbor poverenika prethodno ratifikovao UCoC, zajednica još nije odobrila ovaj dokument. Smernice sadrže preventivne, otkrivajuće i istražne radnje, kao i druge radnje preduzete u cilju rešavanja kršenja Univerzalnog kodeksa ponašanja. Sprovođenjem bi se prvenstveno bavili, ali ne ograničavajući se na, imenovani funkcioneri u svim onlajn i oflajn Wikimedia projektima, događajima i srodnim prostorima koji se nalaze na platformama trećih strana. To bi se radilo organizovano, blagovremeno i dosledno u celom pokretu Wikipedije.

Smernice za sprovođenje UCoC-a sastoje se iz dva dela:

 • Rad na preventivi
  • Promovisanje svesti o UCoC, preporuke za obuku iz UCoC, pored ostalog.
 • Responsivan rad
  • Određivanje detalja procesa podnošenja prijave, obrada prijavljenih kršenja, obezbeđivanje resursa za prijavljene prekršaje, određivanje radnji izvršenja za kršenja itd.

Zašto da glasate?

Ratifikacija smernica za sprovođenje je neophodna da bi se dovršili putevi, procesi i radnje za UCoC. Glasanje o Smernicama za sprovođenje je osmišljeno da proceni podršku zajednice UCoC-u i prikupi povratne informacije ako birači imaju rezerve u vezi sa sadašnjim predlozima. U svakom slučaju, važno je da se vaš glas čuje kroz glasanje, a ako glasate „ne“, važno je da artikulišete koji deo (delovi) smernica vas brinu i zašto.

I najvażnije od svega, glasanjem ćete:

 • Osigurati da stavovi vašeg Wikimedia projekta budu zastupljeni u globalnom glasanju.

Kako da glasate

 
A mockup of the SecurePoll ballot. Note especially that votewiki may suggest you are not logged in. Your vote will still count.

Molimo pročitajte ovaj odeljak pre nego što odete na SecurePoll stranicu da biste dobili korisne informacije koje će pomoći da vaše iskustvo glasanja protekne glatko.

* Glasački listić će sadržati pitanje o kojem se glasa i ponuditi dva moguća odgovora: "Ne" i "Da".
 • A “Comment” box will provide a place for you to leave comments on any concerns you have with the proposed guidelines.
 • SecurePoll will then notify you that your vote has been recorded.
 • You can re-vote in the election. It overwrites your previous vote. You can do this as many times as you like.

Kako će se odrediti ishod glasanja?

Da bi se prešlo na ratifikaciju u Odboru poverenika biće potreban prag od preko 50% podrške korisnika koji učestvuju u glasanju. U ovom trenutku, pokret nema nijednu ustanovljenu praksu kojom se određuje prolaz/neuspeh u procesu glasanja (pojedini procesi koriste nešto što je bliže supervećini (⅔), drugi prostu većinu (50% +1), dok treći u potpunosti izbegavaju numeričko brojanje glasova). Kako bi se ovaj proces održao u skladu sa većinom referenduma u ​​stvarnim pravnim sistemima, izabrana je prosta većina glasova. Glasačima će biti postavljeno pitanje koje elemente treba promeniti i zašto. Ako većina glasova bude „protiv“, projektni tim UCoC-a će anonimizirati i objaviti razloge koje su dali oni koji su glasali „protiv“ i pripremiti sažeti izveštaj. Članovi dva Komiteta za izradu nacrta UCoC-a biće pozvani da formiraju Komisiju za reviziju. Ova grupa će razmotriti poboljšanja Smernica na osnovu zabrinutosti iznetih u procesu glasanja. Slično ovom procesu, revizije će biti objavljene i date zajednici na pregled, a biće održano i drugo glasanje.

Voters will be asked which elements need to be changed and why. If the vote produces a majority "no" vote, the UCoC project team will anonymize and publish the reasons given by "no" voters, and prepare a summarized report. Members of the two UCoC Drafting Committees will be invited to form a Revisions Committee; this group will look at improvements to the Guidelines based on concerns raised in the voting process. Similar to this process, the revisions will be published for review, and a second vote will be held.

Da li će ljudi izvan Fondacije Wikimedia biti uključeni u ispitivanje glasanja da bi se potvrdila autentičnost?

Ishod glasanja i eventualne nepravilnosti će ispitati najmanje troje Vikimedijanaca koji nisu zaposleni a imaju iskustvo u procesima glasanja i verifikacije. Kontrolori glasanja su:

 • Sj – former Trustee, former steward
 • User:Tks4Fish – current steward, Portuguese Wikipedia Administrator, Checkuser and Oversighter
 • Matanya – current steward, admin on hewiki and Commons, member of the Small Wiki Monitoring Team
 • TheresNoTime – current steward, administrator, checkuser and oversighter on enwiki, admin on Meta

Biračko pravo

Biračko pravo utvrđuje Odbor poverenika Fondacije Wikimedia. Svi registrovani saradnici Wikimedije koji ispunjavaju minimalne uslove aktivnosti, osoblje Fondacije Wikimedia i podružnica (zaposleni pre 17. januara 2022.), kao i sadašnji i bivši poverenici Fondacije Wikimedia, imaće priliku da putem SecurePoll platforme glasaju o predlogu Smernica za sprovođenje.

Urednici

Možete glasati sa bilo kog pojedinačnog registrovanog naloga koji posedujete na Wikimedia wikiju. Možete glasati samo jednom, bez obzira na to koliko naloga posedujete. Da bi se kvalifikovao, taj nalog:

 • ne sme biti blokiran na više nego jednom projektu;
 • ne sme biti bot;
 • i imati najmanje 300 uređivanja pre 7. februara 2022. na Wikimedijinim wikijima;
 • i imati najmanje 20 uređivanja između 7. avgusta 2021. i 7. februara 2022.

Możete koristiti ovu AccountEligibility alatku kako biste brzo utvrdili uredničko pravo glasa.

Programeri

Mogu da glasaju ako:

 • su administratori Wikimedia servera sa shell pristupom;
 • ili ako su imali barem jedan doprinos Wikimedia repos na Gerrit, izmedu 7. avgusta 2021. i 7. februara 2022.

Dodatni kriterijumi:

 • ili ako su imali najmanje jedan merged commit u bilo koji repo u nonwmf-extensions ili nonwmf-skins, izmedu 7. avgusta 2021. i 7 februara 2022.
 • ili ako su imali najmanje jedan merged commit za bilo koji Wikimedia tool repo (npr. magnustools) izmedu 7. avgusta 2021. i 7. februara 2022.
 • ili su imali najmanje 300 uređivanja pre 7. februara 2022. i barem 20 uređivanja između 7. avgusta 2021. i 7. februara 2022. na translatewiki.net.
 • ili ako održavaju/doprinose bilo kojoj od alatki, botova, korisničkih skriptova, gedžeta i Lua modula na bilo kojoj Wikimedia wiki.
 • ili su se u značajnoj meri uključili u proces projektovanja i/ili pregleda tehničkog razvoja povezanog sa Wikimedijom.

Napomena: Ako ispunjavate glavne kriterijume, moći ćete da glasate odmah. Zbog tehničkih ograničenja SecurePoll-a, oni koji ispunjavaju dodatne kriterijume možda neće moći direktno da glasaju, osim ako ne ispunjavaju bilo koji od drugih kriterijuma. Ako smatrate da ispunjavate dodatne kriterijume, pošaljite e-mail sa obrazloženjem na adresu ucocproject@vikimedia.org najmanje četiri dana pre poslednjeg datuma za glasanje.

Zaposleni i osoblje po ugovoru Fondacije Wikimedia

Trenutno zaposleni i osoblje pod ugovorom Fondacije Wikimedia ispunjavaju uslove za glasanje ako su bili zaposleni u Vikimedijinoj fondaciji od 17. januara 2022.

Zaposleni i osoblje po ugovoru Wikimedia podružnica

Trenutno zaposleni i osoblje pod ugovorom Wikimedia podružnica, tematskih organizacija ili korisničkih grupa ispunjavaju uslove za glasanje ako su bili zaposleni u svojim organizacijama od 17. januara 2022.

Članovi Odbora Fondacije Wikimedia

Sadašnji i bivši članovi Odbora poverenika Fondacije Wikimedia ispunjavaju uslove za glasanje.

Česta pitanja o glasanju

 1. Kako mogu da proverim svoje biračko pravo?
  Urednici mogu da koriste AccountEligibility tool kako bi potvrdili da imaju pravo da učestvuju u ovom glasanju. Na globalnoj stranici sa informacijama o nalogu možete saznati više o broju svojih uređivanja i istoriji doprinosa.
 2. Kako su određeni zahtevi za kvalifikaciju birača?
  Odbor Fondacije Wikimedia postavio je uslove za kvalifikovanje pre početka izbora. Ovo su isti uslovi koji su se koristili za izbore za Odbor poverenika.
 3. Kvalifikovani birač ne može da glasa.
  Možda ćete dobiti poruku: „Izvinite, ne nalazite se na unapred određenoj listi korisnika ovlašćenih da glasaju na ovim izborima“.
  Rešenja

  Uverite se da ste prijavljeni na svoj nalog

  Potvrdite da glasate sa Meta-wiki. Uz pomoć ovog linka možete otići na početnu stranicu.

  Ako ste programer, član osoblja Fondacije Wikimedia ili član Savetodavnog odbora, Izborna komisija možda nije mogla da vas poveže sa određenim korisničkim imenom. Trebalo bi da se obratite ucocproject@wikimedia.org da biste bili dodani na listu.

  Ako i dalje niste u mogućnosti da glasate a smatrate da bi trebalo, ostavite poruku na stranici za razgovor o izborima ili kontaktirajte Izbornu komisiju na ucocproject@wikimedia.org. Odgovor treba da bude poslat u roku od 72 sata.

 4. Ne mogu da se prijavim na VoteWiki
  Nije potrebno da se prijavite na VoteViki da biste glasali. Ako možete da vidite glasački listić, SecurePoll vas je uspešno identifikovao. Iz bezbednosnih razloga, samo ograničen broj naloga je registrovan na VoteWiki.
 5. Da li neko drugi može da vidi kako sam glasao?
  Ne, izbori su sigurni. Izbori koriste sistem SecurePoll. Glasovi su tajni. Niko iz Izborne komisije, Odbora, niti bilo ko od osoblja Fondacije Wikimedia nema pristup glasovima. Član tima za Poverenje i bezbednost u Fondaciji Wikimedia ima enkripcioni ključ za izbore. Kada se ključ aktivira, izbori se zaustavljaju.
 6. Koji podaci o biračima se prikupljaju?

  Neke podatke o biračima koji se mogu povezati sa ličnošću može videti nekoliko odabranih osoba koje vrše reviziju i broje glasove (uskoro će biti objavljeni nadzornici za ratifikaciju).

  Ovo uključuje IP adresu i korisničkog agenta. Ovi podaci se automatski brišu 90 dana nakon izbora.

 7. Kako će se koristiti ovi podaci?
  Metrika o ovim izborima biće sumirana na Meta stranicama sa rezultatima izbora i u post-izbornom analitičkom izveštaju. Neće biti objavljene nikakve lične informacije. Ove lične informacije mogu se koristiti za određivanje broja i globalne raspodele birača.
 8. Kada glasam, ne vidim potvrdu da je glas primljen, a pojavljuje se automatska poruka koja kaže da moram da budem prijavljen da bih glasao. Šta se dešava?

  Ne morate da budete prijavljeni na VoteWiki da biste glasali. Ova greška je verovatno rezultat problema sa keširanjem. Izvinjavamo se zbog ove neugodnosti: pokušajte ponovo da glasate na m:Special:SecurePoll/vote/391.
  Trebalo bi da se prikaže poruka u kojoj piše: „Glasanje će biti sprovedeno na centralnoj wiki. Kliknite na dugme ispod da biste bili prebačeni.“ Nakon što kliknete na dugme, bićete prebačeni na server za glasanje koji bi trebalo da vam omogući da glasate.

  Takođe imajte na umu da ste slobodni da dodelite ili promenite svoje preferencije u glasanju koliko god puta želite. Samo jedan glas po korisniku će biti sačuvan, a sistem će jednostavno zameniti vaše stare glasove novima i odbaciti sve prethodne glasove.

  Nakon što završite postupak glasanja, na ekranu se prikazuje potvrda koju možete zadržati kao dokaz da ste glasali.

 9. Kako se sistem štiti od korisnika koji bi mogli više puta da glasaju?
  Samo jedan glas po korisniku će biti sačuvan, a sistem će jednostavno zameniti vaše stare glasove novim i odbaciti sve prethodne glasove.
 10. Da li se osoblje primorava ili podstiče da glasa na određeni način?
  Ne, osoblje Fondacije Wikimedia i osoblje povezanih lica se ne podstiče da glasa na određeni način. Podstičemo sve učesnike da glasaju nezavisno. Da bi smernice za sprovođenje Kodeksa ponašanja bile efikasne, potreban nam je iskren doprinos koji će nam pomoći da otkrijemo da li postoje oblasti koje je potrebno poboljšati.
 11. Da li je Tim za poverenje i bezbednost pristrasan u odnosu na ishod glasanja?
  Tim za poverenje i bezbednost ima tri ogranka: Politika, Dezinformacije i Operacije. Tim koji radi na UCoC je tim za politiku. Tim za politiku nije uključen u istrage ponašanja korisnika. Iako se ne smatra da Operativni tim jeste ili bi bio pristrasan, ovo razdvajanje funkcija je smišljeno sprovedeno kako bi se izbegla nenamerna pristrasnost. Uspešnost rada Tima za politiku se ne procenjuje na osnovu toga da li će ovaj zajednički dokument dobiti odobrenje u prvom pokušaju ili će biti potreban dalji rad. Uspešnost Tima se, međutim, procenjuje na osnovu toga da li dobro radi sa zajednicom. To znači razvoj zajedničkog pristupa sprovođenju UCoC koji će funkcionisati u zajednici. Naš cilj je da što bolje ispunimo tu odgovornost.
 12. Ostala pitanja koja nisu ovde spomenuta
  Za tehničke greške ili greške u sistemu glasanja, pošaljite e-poštu na ucocproject@vikimedia.org. Molimo navedite korisničko ime sa kojim pokušavate da glasate i projekat sa kojeg pokušavate da glasate. Član projektnog tima će odgovoriti na vašu poruku u najkraćem mogućem roku.