Codul Universal de Conduită/Instrucțiuni de aplicare/Informații despre alegători

This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Enforcement guidelines/Voter information and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.
Universal Code of Conduct

Un vot pentru a ratifica Orientările de aplicare pentru Codul Universal de Conduită (UCoC) este programat în perioada 7 martie 2022 - 21 martie 2022 prin SecurePoll. Toți alegătorii eligibili din cadrul comunității Wikimedia vor avea ocazia să susțină sau să se opună adoptării Ghidurilor de aplicare și să împărtășească de ce. Ratificarea orientărilor privind aplicarea este necesară pentru a stabili căi și procese de aplicare pentru UCoC. Găsiți mai multe detalii despre instrucțiunile de vot și eligibilitatea alegătorului mai jos.

The vote is closed and the results have been published. The proposal is approved.

Consultați, de asemenea, Întrebări frecvente despre vot pentru informații despre vot.

Apel pentru Voluntari de sensibilizare a alegătorilor

Doriți să contribuiți la îmbunătățirea numărului de alegători din comunitatea dvs.? Nu trebuie să aveți experiență în alegeri sau sondaje. Voluntarii pot ajuta la informarea comunităților lor despre votul de ratificare. Voluntarii din toate proiectele Wikimedia sunt bineveniți! Asigurați-vă că vocea și interesele comunității dvs. sunt incluse în votul de ratificare (7 - 21 martie 2022) implicând comunitatea dvs.! Puteți face acest lucru înregistrându-vă pe Meta-wiki pentru a primi actualizări, folosind pagina de discuții pentru întrebări despre traducere sau ne puteți contacta la ucocproject@wikimedia.org

Procesul de vot

Dacă sunteți eligibil pentru a vota:

 1. Consultați Instrucțiunile de aplicare pentru politica Codul universal de conduită.
 2. Decideți dacă să susțineți sau să vă opuneți adoptării Ghidurilor de aplicare. Dacă vă opuneți ghidurilor, notați modificările recomandate la Ghid pentru a le include la vot.
 3. Aflați cum să vă înregistrați votul cu SecurePoll.
 4. Accesați pagina SecurePoll Voting și urmați instrucțiunile.
 5. Amintiți-le celorlalți membri ai comunității să voteze!

Ce se votează?

Consiliul de administrație al Fundației Wikimedia susține un vot comunității privind propunerea de „linii directoare de aplicare” a UCoC în urma ratificării UCoC de către consiliu. Administratorii recunosc, de asemenea, sprijinul unui astfel de vot exprimat de scrisoarea comună a Comitetelor de Arbitraj și de un sondaj efectuat de funcționari voluntari, membri afiliați și comitetul de redactare.

Una dintre recomandările cheie ale obiectivelor strategice pentru 2030 a fost crearea în colaborare a unui UCoC pentru a oferi o bază globală de comportament acceptabil pentru întreaga mișcare, fără toleranță față de hărțuire.

Ghid de aplicare a Codului Universal de Conduită

Aceste orientări sunt pentru aplicarea Codului Universal de Conduită. UCoC a fost ratificat anterior de Consiliul de Administrație, deși nu a fost aprobat de comunitate. Include acțiuni preventive, detective și de investigație, precum și alte acțiuni întreprinse pentru a aborda încălcările Codului Universal de Conduită. Punerea în aplicare ar fi gestionată în principal de funcționarii desemnați, dar fără a se limita la acestea, în toate proiectele, evenimentele și spațiile conexe Wikimedia online și offline găzduite pe platforme terțe. Ar fi făcut într-un mod organizat, la timp și în mod consecvent în întreaga mișcare Wikimedia.

Orientările privind aplicarea UCoC constă din două părți:

 • Munca preventivă
  • Promovarea conștientizării UCoC, recomandarea de formare UCoC, printre altele.
 • Muncă receptivă
  • Detalierea unui proces de depunere, Procesarea încălcărilor raportate, Furnizarea de resurse pentru încălcările raportate, Desemnarea măsurilor de executare pentru încălcări etc.

De ce ar trebui să votezi?

Ratificarea orientărilor privind aplicarea este necesară pentru a finaliza căile, procesele și acțiunile de aplicare pentru UCoC. Votul asupra Ghidurilor de aplicare este conceput pentru a evalua sprijinul comunității pentru UCoC și pentru a colecta feedback dacă alegătorii au rezerve cu privire la propunerile prezente. În orice caz, este important să vă faceți auzită vocea prin votul dvs. și, dacă votați „nu”, este important să precizați care este partea (părțile) din orientări despre care aveți îngrijorări și de ce.

Cel mai important, votul va:

 • Asigurați-vă că punctele de vedere ale proiectului dvs. Wikimedia sunt reprezentate la votul global.

Cum să votezi

 
O machetă a buletinului de vot SecurePoll. Rețineți în special că votewiki poate sugera că nu sunteți autentificat. Votul dvs. va conta în continuare.

Vă rugăm să citiți această secțiune înainte de a accesa SecurePoll pentru a afla informații utile pentru ca experiența dvs. de vot să meargă fără probleme.

* Buletinul de vot va oferi întrebarea de vot și va oferi două opțiuni: „Nu” și „Da”
 • O casetă „Comentarii” vă va oferi un loc în care puteți lăsa comentarii cu privire la orice nelămurire pe care le aveți cu privire la ghidurile propuse.
 • SecurePoll vă va anunța apoi că votul dvs. a fost înregistrat.
 • Puteți revota în alegeri. Îți suprascrie votul anterior. Puteți face asta de câte ori doriți.

Cum va fi determinat rezultatul votului?

Va fi necesar un prag de peste 50% sprijin din partea utilizatorilor participanți pentru a trece la ratificarea Consiliului de Administrație. În prezent, mișcarea nu are de urmat o singură practică în ceea ce privește procesele de vot de promovare/eșec (unele procese folosesc ceva mai aproape de o supermajoritate (⅔), în timp ce altele folosesc o majoritate simplă (50% +1), în timp ce altele evită un vot numeric numără cu totul). Pentru acest proces, pentru a-l menține în conformitate cu majoritatea referendumurilor din jurisdicțiile lumii reale, a fost ales un vot cu majoritate simplă.

Alegătorii vor fi întrebați ce elemente trebuie schimbate și de ce. Dacă votul produce un vot majoritar „nu”, echipa de proiect UCoC va anonimiza și va publica motivele invocate de alegătorii „nu” și va pregăti un raport rezumat. Membrii celor două Comitete de redactare UCoC vor fi invitați să formeze un Comitet de revizuire; acest grup va analiza îmbunătățirile aduse Orientărilor pe baza preocupărilor ridicate în procesul de vot. Similar acestui proces, revizuirile vor fi publicate pentru revizuire și va avea loc un al doilea vot.

Vor fi implicați oameni din afara Fundației Wikimedia în controlul votului pentru a verifica autenticitatea?

Rezultatul votului va fi analizat pentru nereguli de către Wikimedianii care nu fac parte din personal, cu experiență în procesul de votare și verificare în mișcare. Verificatorii de vot sunt:

 • Sj - fost Trustee, fost steward
 • User:Tks4Fish - steward actual, administrator Wikipedia portugheză, utilizator de Checkuser și Oversighter
 • Matanya - actual Steward, administrator pe He.wiki și Commons, membru al echipei de monitorizare Small Wiki
 • TheresNoTime - actual Steward, administrator, checkuser și supraveghetor pe En.wiki, admin pe Meta

Eligibilitatea la vot

Eligibilitatea la vot este stabilită de Consiliul de Administrație al Wikimedia. Toți colaboratorii Wikimedia înregistrați care îndeplinesc cerințele minime de activitate, personalul și contractorii afiliați și ale Fundației Wikimedia (angajați înainte de 17 ianuarie 2022) și actualii și foștii administratori ai Fundației Wikimedia, vor avea ocazia să voteze propunerea de orientări de aplicare în SecurePoll.

Editori

Puteți vota din orice cont înregistrat pe care îl dețineți pe un wiki Wikimedia. Puteți vota o singură dată, indiferent de câte conturi dețineți. Pentru a se califica, acest cont trebuie să:

 • să nu fie blocat în mai mult de un proiect;
 • și să nu fie un bot;
 • și au făcut cel puțin 300 de editări înainte de 7 februarie 2022 pe wiki-urile Wikimedia;
 • și au făcut cel puțin 20 de modificări între 7 august 2021 și 7 februarie 2022.

AccountEligibility tool poate fi folosit pentru a verifica rapid eligibilitatea de bază pentru votul editorului.

Dezvoltatori

Dezvoltatorii se califică pentru a vota dacă:

 • sunt administratori de server Wikimedia cu acces shell
 • sau ați efectuat cel puțin o merged commit în orice repoziții Wikimedia pe Gerrit, între 7 august 2021 și 7 februarie 2022

Criterii suplimentare:

 • sau ați efectuat cel puțin o merged commit în orice repo în nonwmf-extensions sau nonwmf-skins, între 7 august 2021 și 7 februarie 2022
 • sau ați efectuat cel puțin un merged commit pentru depozitul de instrumente Wikimedia (de exemplu magnustools) între 7 august 2021 și 7 februarie 2022.
 • sau ați făcut cel puțin 300 de editări înainte de 7 februarie 2022 și ați efectuat cel puțin 20 de editări între 7 august 2021 și 7 februarie 2022 pe translatewiki.net.
 • sau întreținători/contribuitorii oricăror instrumente, roboți, scripturi utilizator, gadgeturi și module Lua de pe wiki-urile Wikimedia.
 • sau s-au implicat în mod substanțial în procesele de proiectare și/sau revizuire ale dezvoltării tehnice legate de Wikimedia.

Notă: Dacă îndepliniți criteriile principale, veți putea vota imediat. Din cauza limitărilor tehnice ale SecurePoll, este posibil ca persoanele care îndeplinesc criteriile suplimentare să nu poată vota direct, cu excepția cazului în care îndeplinesc oricare dintre celelalte criterii. Dacă credeți că îndepliniți criteriile suplimentare, vă rugăm să trimiteți un e-mail la ucocproject@wikimedia.org cu motivarea cu cel puțin patru zile înainte de ultima dată pentru vot.

Personalul și contractorii Fundației Wikimedia

Personalul actual al Fundației Wikimedia și contractanții se califică pentru a vota dacă au fost angajați de Fundația Wikimedia începând cu 17 ianuarie 2022.

Personalul și contractorii afiliaților mișcării Wikimedia

Organizație Locală Wikimedia actuală, organizația tematică sau grupul de utilizatori și contractorii se califică pentru a vota dacă au fost angajați de organizația lor începând cu 17 ianuarie 2022.

Membrii consiliului Fundației Wikimedia

Membrii actuali și foștii ai Consiliului de administrație al Fundației Wikimedia sunt calificați pentru a vota.

Întrebări frecvente la vot

 1. Cum îmi pot verifica eligibilitatea?
  Editorii pot utiliza AccountEligibility tool pentru a verifica eligibilitatea în alegerile curente. Pagina cu informații despre contul global este disponibilă pentru a afla mai multe despre numărul de editări și istoricul contribuțiilor.
 2. Cum sunt stabilite cerințele de eligibilitate?
  Consiliul Fundației Wikimedia a stabilit cerințele de eligibilitate înainte de începerea alegerilor. Acestea sunt aceleași cerințe utilizate pentru alegerile Consiliului de Administrație.
 3. Alegătorul eligibil nu poate vota
  Este posibil să primiți un mesaj: „Ne pare rău, nu sunteți în lista predeterminată de utilizatori autorizați să voteze la aceste alegeri”.
  Soluții

  Asigurați-vă că sunteți autentificat.

  Asigurați-vă că votați de pe Meta-wiki, puteți folosi acest link pentru a accesa pagina de început a votării.

  Dacă sunteți dezvoltator, membru al personalului Fundației Wikimedia sau membru al Consiliului consultativ, este posibil ca Comitetul Electoral să nu fi putut să vă potrivească cu un anumit nume de utilizator. Ar trebui să contactați ucocproject@wikimedia.org pentru a fi adăugat la listă.

  Dacă încă nu puteți vota și credeți că ar trebui să puteți lăsa un mesaj pe pagina de discuții despre alegeri sau contactați Comisia Electorală la ucocproject@wikimedia.org. Un răspuns trebuie trimis în 72 de ore.

 4. Nu mă pot conecta la VoteWiki
  Nu trebuie să vă conectați la VoteWiki pentru a vota. Dacă vedeți buletinul de vot, atunci SecurePoll v-a identificat cu succes. Din motive de securitate, doar un număr limitat de conturi sunt înregistrate pe VoteWiki.
 5. Poate cineva să vadă pe cine am votat?
  Nu, alegerile sunt sigure. Alegerile folosesc software-ul SecurePoll. Voturile sunt secrete. Nimeni din Comitetul Electoral, din Consiliul de Administrație sau din personalul Fundației Wikimedia nu are acces la ele. Un membru al echipei Trust & Safety de la Wikimedia Foundation deține cheia de criptare pentru alegeri. Odată ce cheia este activată, alegerile sunt oprite.
 6. Ce date sunt colectate despre alegători?

  Unele date de identificare personală despre alegători sunt vizibile de către câteva persoane selectate care auditează și numără alegerile. Vedeți examinatorii de ratificare așa cum a fost anunțat mai sus.

  Aceasta include adresa IP și agentul utilizator. Aceste date sunt șterse automat la 90 de zile de la alegeri.

 7. Cum vor fi folosite aceste date?
  Valorile despre aceste alegeri vor fi rezumate în paginile cu rezultatele alegerilor de pe Meta și în raportul de post-analiza alegerilor. Nu vor fi publicate informații de identificare personală. Aceste informații de identificare personală pot fi utilizate pentru a determina numărul de alegători independenți și răspândirea globală a alegătorilor.
 8. Când votez, nu văd nicio confirmare că votul a fost primit și apare un mesaj automat care spune că trebuie să fiu conectat pentru a vota. Ce se întâmplă?

  Nu trebuie să vă conectați la votewiki pentru a vota. Această eroare este probabil o problemă de stocare în cache. Ne cerem scuze pentru această problemă: vă rugăm să încercați să votați din nou la m:Special:SecurePoll/vote/391.
  Acest lucru ar trebui să vă afișeze un mesaj care spune „Votul va fi efectuat pe un wiki central. Vă rugăm să faceți clic pe butonul de mai jos pentru a fi transferat”. Făcând clic pe butonul, veți fi trimis la serverul de vot și ar trebui să vă permită să votați.

  De asemenea, rețineți că sunteți liber să vă atribuiți sau să modificați preferințele de vot de câte ori doriți. Va fi stocat un singur vot pentru fiecare utilizator, iar sistemul va înlocui pur și simplu voturile vechi cu cel nou și va elimina orice vot(uri) anterioare.

  Când procesul de vot este încheiat, pe ecran este afișată o chitanță, pe care o puteți păstra ca dovadă că ați votat.

 9. Cum este protejat sistemul de vot de utilizatorii care introduc mai multe voturi?
  Un singur vot per utilizator este stocat în sistem. Sunteți liber să vă atribuiți sau să modificați preferințele de vot de câte ori doriți. Sistemul va înlocui pur și simplu votul(urile) vechi cu cel nou și va elimina orice vot(urile) anterioare.
 10. Personalul este forțat sau încurajat să voteze într-un mod specific?
  Nu, personalul Fundației Wikimedia și cei afiliați nu sunt încurajați să voteze într-un mod anume. Îi încurajăm pe toți să voteze independent. Pentru ca orientările privind aplicarea Codului de conduită să fie eficiente, avem nevoie de o contribuție sinceră care să ne ajute să detectăm dacă există zone care necesită îmbunătățiri.
 11. Este echipa de încredere și siguranță părtinitoare în raport cu rezultatul votului?
  Unitatea de Încredere și Siguranță are trei ramuri: Politică, Dezinformare și Operațiuni. Echipa care facilitează UCoC este echipa de politici. Echipa de politici nu este implicată în investigațiile privind comportamentul utilizatorilor. Deși nu se crede că echipa de operațiuni este sau ar fi părtinitoare, această separare a funcțiilor a fost intenționată tocmai pentru a evita părtinirea accidentală. Echipa de politici nu este evaluată dacă acest document creat în colaborare ajunge sau nu la aprobare la prima execuție sau este necesară o dezvoltare ulterioară. Cu toate acestea, echipa este evaluată dacă funcționează bine cu comunitatea. Aceasta înseamnă dezvoltarea unei abordări colaborative pentru aplicarea UCoC care va funcționa pentru comunitate. Scopul nostru este să ne îndeplinim această responsabilitate cât mai bine posibil.
 12. Alte întrebări care nu sunt menționate aici
  Pentru erori tehnice sau de sistem de vot, vă rugăm să trimiteți un e-mail la ucocproject@wikimedia.org. Vă rugăm să specificați numele de utilizator cu care încercați să votați și proiectul pentru care încercați să votați. Un membru al echipei de proiect va răspunde la e-mailul dvs. cât mai curând posibil.