Глобални системски оператори

This page is a translated version of the page Global sysops and the translation is 45% complete.
Outdated translations are marked like this.
Кратенка:
GS

На оваа страница начелата за примена на корисничките права на оние во групата на глобални системски оператори. Доколку ви треба помош од системски оператор или надзорник за вашиот проект, погледајте ги страниците Meta:Requests and proposals и Steward requests/Miscellaneous.

Поради недостигот од надзорници и постојаната злоупотреба на нашите викија, предложена е нова корисничка група: глобални администратори (или систем-оператори). Овие лица би биле корисници од голема доверба, кои задоволуваат строги критериуми на голема докажаност во придонеси низ разни викија. Глобалните администратори би добиле администраторски привилегии на многубројни мали викија, но не би биле просто корисници со администраторски алатки на сите викија. Покрај стандардните алатки, тие би имале можност да блокираат глобално, но ова би се применувало само во итни случаи на злоупотреба, или за непроблематично одржување. Овие корисници нема да имаат контрола врз уредувањата на содржините или контрола врз локалната заедница.

Делокруг

By default, global sysops may use this global user group's permissions on wikis that meet one or both of the following criteria:

  • fewer than ten administrators exist; or
  • fewer than three administrators have made a logged action within the past two months.

Проектите имаат дискреционо право да се приклучуваат или откажуваат од ова, под услов да постои локален консензус. Едноставно соопштете ја одлуката на заедницата на било кој надзорник. Имаме збир од викија кајшто се задава список на викија до кои глобалните системски оператори немаат пристап (список).

Највеќето системски оператори имаат и можност за глобално враќање . За разлика од самата група на глобални системски оператори, глобалното враќање навистина е глобално.

Назначување

Барањата за ваков статус треба да се поставуваат на страницата Steward requests/Global. Барањето ќе биде одобрено од надзорник доколку се постигне консензус во разговорите дека корисникот треба да го добие тоа право. Ваквата дискусија обично трае околу две недели. Оваа дискусија не е гласање; коментарите мора да бидат конкретни причини за или против одобрувањето на статусот. Секој учесник во разговорот мора да да ги има обединето неговите сметки со сметката на Мета.

Отстранување

Дали еден корисник ќе може непрекинато да го има правото на глобално администраторство зависи како од неговата активност, така и од непрекинатата поддршка од заедницата на Викимедија.

Неактивност:

Глобалните администратори автоматски ќе го изгубат пристапот ако во шест месеци не ги користиле соодветните права надвор од викија на кои имаат локални права.
Гласање на доверба
Секој надзорник може да му ги одземе правата на глобалниот администратор во секое време ако смета дека тој ја злоупотребува функцијата, или ако има барање за коментирање во кое се гледа дека значајно малцинство нема доверба во глобалниот администратор. Ако ова се случи, а голбалниот администратор сепак најстојува да ја задржи функцијата, тогаш се организира гласање на доверба, каде глобалниот администратор мора да добие консензус од заедницата за да може да го задржи правото.

Дозволи

Ова е листа на дозволи, со објаснувања, кои би ги имале глобалните администратори. Дозволите се речиси исти како оние на обичните администратори, со тоа што овие би важеле за сите проекти на фондацијата Викимедија што се немаат откажано од листата на викија достапни за глобалните администратори. Глобалните администратори исто така би можеле да вршат и Глобално блокирање, право кое го немаат локалните администратори.

User rights currently assigned to the global-sysop global group
Right Description Notes
1 autoconfirmed Без ограничувања на стапки за IP-адреса Normally part of the autoconfirmed user group or granted to all users
2 editsemiprotected Уредување на страници заштитени како „Allow only autoconfirmed users“
3 flow-edit-post Менување на објави на други корисници во Структурираните дискусии
4 flow-hide Скривање на теми и објави во Структурираните дискусии
5 ipinfo Добивање на информации за IP-адреси од преработки или дневнички ставки
6 move Преместување на страници
7 movestable Преместување на објавени страници
8 reupload Заменување на постоечки податотеки
9 reupload-own Презапишување врз постоечка податотека подигната од вас
10 skipcaptcha Изземеност од CAPTCHA за дејности кои инаку ја бараат
11 spamblacklistlog Преглед на дневникот на списокот на блокиран спам
12 upload Подигни податотеки
13 abusefilter-log-detail Прегледување на подробности во записите од дневникот на злоупотреби Governed by local policies where they exist, otherwise part of the sysop user group
14 abusefilter-modify Создавање или менување на филтри за злоупотреба
15 abusefilter-modify-blocked-external-domains Поставање и менување на блокираните надворешни домени
16 autopatrol Сопствените уредувања автоматски да се обележуваат како испатролирани
17 autoreviewrestore Автоматска провереност при отповикување
18 editautopatrolprotected Уредување на страници заштитени како „⧼protect-level-protect-level-editautopatrolprotected⧽“
19 ipblock-exempt Заобиколување на IP-блокови, автоблокови и опсежни блокови
20 move-categorypages Преместување на категориски страници
21 move-rootuserpages Преместување на основни кориснички страници
22 move-subpages Преместување на страници со нивните потстраници
23 movefile Преместување на податотеки
24 oathauth-enable Овозможување на двочинителска заверка
25 patrol Означување на уредувањата на другите како испатролирани
26 review Означување на преработки како „проверени“
27 rollback Брзо отповикување на уредувањата на последниот корисник што уредувал одредена страница
28 templateeditor Уредување на заштитени предлошки
29 unreviewedpages Прегледување на списокот на непроверени статии
30 apihighlimits Користење на помалку ограничени барања од извршникот Normally part of the sysop user group
31 block Оневозможување или овозможување на други корисници да уредуваат
32 blockemail Оневозможување и овозможување на корисник да праќа е-пошта
33 browsearchive Пребарување на избришани страници
34 centralauth-createlocal Принудно создавање на месна сметка за глобална сметка
35 delete Бришење на страници
36 deletedhistory Прегледување на избришани записи во историја, без придружниот текст
37 deletedtext Прегледување на избришан текст и промени помеѓу избришани преработки
38 deletelogentry Бришење и враќање на одредени ставки во дневник
39 deleterevision Бришење и враќање на одредени преработки на страниците
40 editcontentmodel Уредување на содржинскиот модел на страница
41 editinterface Уредување на корисничкиот посредник
42 editprotected Уредување на страници заштитени како „Allow only administrators“
43 editsitejson Уредување на JSON за цело вики
44 edituserjson Уредување на JSON-податотеките на други корисници
45 flow-delete Бришење на теми и објави во Структурираните дискусии
46 import Увезување страници од други викија
47 ipinfo-view-full Пристап до целосен преглед на IP-информации приложени кон преработки или дневнички ставки
48 markbotedits Означување на вратени уредувања како ботовски уредувања
49 mergehistory Спојување на историите на страниците
50 noratelimit Без временски ограничувања на уредување
51 nuke Групно бришење на страници
52 override-antispoof Прескокнување на проверките за меѓусебно слични имиња
53 protect Менување на поставките за заштита и уредување на каскадно заштитени страници
54 reupload-shared Презапис на едни податотеки врз други на заедничкото мултимедијално складиште месно
55 sfsblock-bypass Заобиколи ограничувања на IP-адреси на списокот на отфрлени дадени од додатокот StopForumSpam
56 stablesettings Нагодување како објавената верзија ќе се избира и прикажува
57 suppressredirect Не прави пренасочување од старото име при преместување на страница
58 tboverride Занемарување на недозволени наслови или кориснички имиња
59 titleblacklistlog Преглед на дневникот на недозволени наслови
60 undelete Обновување избришана страница
61 unwatchedpages Прегледување на список на ненабљудувани страници
62 editsitecss Уредување на CSS за цело вики Normally part of the Interface administrators user group
63 editsitejs Уредување на JavaScript за цело вики
64 editusercss Уредување на CSS-податотеки на други корисници
65 edituserjs Уредување на JavaScript-податотеки на други корисници

Комуникација

Глобалните администратори мора да имаат кориснички страници на секое вики кадешто имаат таков пристап, и каде би стоеле контактни информации или врски до нивната матична корисничка страница (бот за создавање).

For urgent help from a global sysop, join the IRC channel #wikimedia-gsповрзи се and type !gs in the channel to get the attention of global sysops.

Ако некој корисник не може да реши извесен спор по пат на разговор со голбален администратор, тогаш корисникот ќе може да поднесе жалба на страницата Talk:Global sysops, или да контактира било кој надзорник.

Global sysops may contact each other via the private mailing list.

Корисници со глобален операторски пристап

  • Last updated: 2024-03-26  [edit]
Name IRC nick Languages spoken Global sysop since
1234qwer1234qwer4 ru, de-4, en-3, la-1 2022-05-28
Ameisenigel Ameisenigel de, en-4, nds-2, fr-1, tlh-1 2024-02-18
Amire80 ru, he-5, en-4, ca-3, eo-2, es-2, it-2, fr-1, am-1, ar-1, la-1, lt-1 2017-02-02
Billinghurst sDrewth en, fr-1 2017-03-01
Biplab Anand Biplab ne, mai, hi-4, en-2, bh-2, awa-2, dty-2, sa-2 2016-10-06
CptViraj CptViraj gu, hi-4, en-3 2021-02-02
Daniuu Daniuu / Westvleteren nl, en-4, fr-2, de-2, la-2, vls-2, li-1 2021-11-27
DannyS712 DannyS712 en, he-2, es-2, zh-2 2020-09-01
DARIO SEVERI it, pt-4, en-4, es-2, fr-2, gl-2, th-1 2017-07-25
Fehufanga Fehufanga id, en-4, ms-2, zh-2, la-1, su-0 2024-02-01
Iluvatar Iluvatar_ ru, en-1, be-1 2019-11-02
Infinite0694 Infinite0694 ja, en-3, de-3, fr-2, it-1 2016-01-21
LR0725 ko, en-3, ja-1 2023-11-22
MdsShakil MdsShakil bn, en-3, as-1 2023-07-28
MF-Warburg MF-W de, en-3, fr-1, tet-1, la-1, es-1 2019-03-07
Minorax Minorax en, zh, nan-2, ko-1, ms-1, fr-1, yue-1 2020-12-09
Mtarch11 Mtarch11 it, lij-2, en-1, fr-1 2021-09-01
Praxidicae Praxidicae en 2018-11-11
Renvoy uk, ru-4, en-3, pl-3, lt-1 2023-07-21
Samuele2002 it, lij-2, en-2, fr-1, la-1, ia-1 2020-06-30
Savh Savh es, nl, en-3, fr-2 2011-07-26
Syunsyunminmin SyunSyunMinMin ja, en-3 2023-06-28
TheresNoTime TheresNoTime en, de-3 2024-03-26
Turkmen Turkmen az, tr-4, en-2 2019-09-18
Uncitoyen Uncitoyen tr, en-2, fr-2 2021-01-29
WhitePhosphorus WhitePhosphorus / P4-mobile zh, en-3, ja-1, lzh-1, wuu-1, yue-1 2019-12-12
WikiBayer bar, de, en-1 2019-08-18

Графикон

User:Restu20User:HolderUser:MatiiaUser:Syum90User:NahidSultanUser:AldnonymousUser:AlanUser:KaganerUser:EltonUser:StrynUser:Wiki13User:GlaisherUser:JurgenNLUser:Rschen7754User:Wim bUser:Mh7kJUser:TBloeminkUser:Iste PraetorUser:IgnaUser:VogoneUser:Shanmugamp7User:ÉricoUser:PiRSquared17User:FrigotoniUser:Toto AzéroUser:HerbythymeUser:RadiXUser:MF-WarburgUser:RxyUser:TegelUser:SPQRobinUser:MathoniusUser:SavhUser:VituzzuUser:TelesUser:WikitanvirUser:AjraddatzUser:TrijnstelUser:Jon Harald SøbyUser:Zscout370User:MoiraMoiraUser:Bsadowski1User:Quentinv57User:Hoo manUser:KanjyUser:EffeietsandersUser:Fr33kmanUser:BRUTEUser:JafeluvUser:Maximillion PegasusUser:AxpdeUser:Lofty abyssUser:NuclearWarfareUser:HerculeUser:Luckas BladeUser:.snoopy.User:JuliancoltonUser:VasilievVVUser:Liliana-60User:PmlineditorUser:InnvUser:JamesofurUser:Tiptoety
User:TheresNoTimeUser:AmeisenigelUser:FehufangaUser:LR0725User:MdsShakilUser:RenvoyUser:SyunsyunminminUser:Johannnes89User:MelosUser:StyyxUser:Mykola7User:1234qwer1234qwer4User:Superpes15User:DaniuuUser:Mtarch11User:CptVirajUser:UncitoyenUser:MinoraxUser:DannyS712User:Operator873User:Samuele2002User:HasleyUser:TulsiUser:WhitePhosphorusUser:IluvatarUser:TurkmenUser:StanglavineUser:WikiBayerUser:BRPeverUser:VermontUser:AtcoviUser:Esteban16User:PraxidicaeUser:HujiUser:DARIO SEVERIUser:BillinghurstUser:Amire80User:HakanISTUser:Biplab AnandUser:Ah3kalUser:Infinite0694

Видете исто така