Fundraising 2010/thank you/hu


Notice edit

 • Jimmy Wales Wikipédia-alapító
  köszönőlevele

Quote edit

 • „Képzelj el egy világot, ahol mindenki szabadon hozzáférhet az emberi tudás összességéhez!”
 • – Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója

Jimmy Wales Wikipédia-alapító köszönőlevele edit

Hihetetlen!

A Wikimédia Alapítvány minden évben olyan célt tűz ki, amelyről tudni lehet, hogy nem lesz könnyű elérni. Ezt kell tennünk, mert a Wikimédia weboldalak, és az egész mozgalom is folyamatosan gyarapodik. A Wikipédia jelenleg az ötödik leglátogatottabb honlap a világon, de a személyzetünk, az infrastruktúránk és a költségvetésünk csak töredéke bármely más top-10 honlapénak.

A világ minden évben összefog, hogy támogassa a Wikipédiát és társoldalait. A legelső adománygyűjtésünk még csupán egy közösségi kezdeményezés volt, hogy egy önkéntesnek – aki később az első műszaki igazgatónk lett – egy új laptopot vegyünk.

De ez az év egy kicsit hihetetlenebb, mint a többi, hiszen ebben az évben ünnepeljük a Wikipédia fennállásának tizedik évfordulóját. Ezért is fontos számunkra, hogy úgy kezdjük az évet, hogy a Wikimédia Alapítvány költségvetése, amelyből a Wikipédia és társoldalai fejlesztését finanszírozza, már biztosítva van.

Több adományt gyűjtöttünk, mint bármely korábbi évben – 16 millió dollárt –, mégis ez volt a legrövidebb gyűjtőkampány a Wikipédia történetében.

Van még néhány adatom a számodra:

 • több mint 500 000 adomány érkezett a Wikimédia Alapítvány részére;
 • világszerte közel 130 000 adomány érkezett a helyi Wikimédia-társszervezetek számára;
 • a gyűjtőkampány alatt volt a Wikipédia történetének két legsikeresebb adománygyűjtő napja;
 • az átlagos adományméret körülbelül 22 dollár (4500 forint) volt.

Ebben az adománygyűjtésben megvolt minden, amit a Wikimédia-projektekben szeretünk: az emberek összejöttek, hozzáadták, amijük volt, és így együtt valami fantasztikusat vittünk véghez. A mumbaii programozótól a londoni brókeren át a moszkvai diákig számtalan adományozónk együttes támogatása tette lehetővé, hogy képesek legyünk fenntartani és támogatni ezt a közös vállalkozásunkat egy újabb éven át.

Ünnepeljünk!

A szívem mélyéből, és a több mint 100 000 aktív önkéntes nevében,
köszönöm!

Jimmy Wales
Wikipédia-alapító

P.S. A Wikipedia tizedik évfordulója alkalmából világszerte helyi ünnepségeket rendeznek az önkéntesek. Tudj meg többet a http://ten.wikipedia.org címen. És ha még nem támogattad a Wikipédiát, még nem késő. Az adományozáshoz kattints ide.

Wikipédia 10 edit

 • 10 éves a Wikipédia!
 • Kattints ide, és tudj meg többet arról, hogy vehetsz részt!