Fundraising 2010/thank you/bg


Notice edit

 • Думи на благодарност
  от Джими Уейлс, основател на Уикипедия

Quote edit

 • „Представете си свят, в който всеки отделен човек на планетата има свободен достъп до сбора на цялото човешко познание.“
 • — Джими Уейлс, основател на Уикипедия

Thank You from Wikipedia founder, Jimmy Wales edit

Невероятно.

Всяка година Фондация Уикимедия си поставя цел, която знае, че ще бъде трудно постижима. Така става, защото мащабите на сайтовете на Уикимедия и уикимедианското движение не спират да растат. Уикипедия днес е петият по посещаемост уебсайт в света, но размерите на нашия щатен колектив, инфраструктурата и бюджетът са само процент от тези на останалите сайтове от челната десятка.

Всяка година светът се обединява, за да помогне на Уикипедия и нейните сродни проекти. Първата ни дарителска кампания беше просто общностно усилие за закупуване на един доброволец, който впоследствие се оказа и главния ни технически директор — всъщност много нужен ни нов лаптоп.

Ала тази година е в едно отношение още по-неповторима от останалите, защото тази година ние празнуваме десетата годишнина на Уикипедия. Затова е толкова важно всеки от нас да започне годината с пълна подкрепа за бюджета на Фондация Уикимедия, защото започваме не просто нова година, но и ново десетилетие в нашата съвместна инициатива.

И макар че тази година събрахме повече от всяка друга година досега — цели 16 милиона долара — това беше и най-кратката кампания, която някога сме провеждали.

Имам малко статистики, ако ви интересуват:

 • Повече от 500 000 направени дарения за Фондация Уикимедия.
 • Почти 130 000 дарения за локалните уикимедиански сдружения в различни страни по света.
 • Два от най-успешните дарителски дни в историята на Уикипедия.
 • Среден размер на дарение: около 22 долара.

Тази дарителска кампания съдържаше всички съставки от онова, което най-много обичаме у проектите на Уикимедия: хора, обединени от една кауза, даряват толкова, колкото могат, и всички заедно правят чудеса. Дарението на технолог от Мумбай се натрупва при дарението от лондонски борсов посредник, при дарението на студент в Москва... и резултатът е, че ние можем за още една година да съхраним и подпомогнем тази наша обща инициатива.

Затова сега ние празнуваме.

От цялото си сърце и от името на над 100 000 активни доброволци,
благодаря ви.

Джими Уейлс
основател на Уикипедия


P.S. В честванията на десетата годишнина от Уикипедия, доброволци от целия свят провеждат различни тържества. Повече можете да научите на страницата http://ten.wikipedia.org. И ако още не сте направили своето дарение, не е късно. Просто щракнете тук, за да дарите.

Wikipedia 10 edit

 • Уикипедия става на 10!
 • Щракнете тук, за да научите повече за тържествата и как можете да участвате в тях.