Affiliaties van de Wikimedia beweging/Principes

This page is a translated version of the page Wikimedia movement affiliates/Principles and the translation is 100% complete.
Van de affiliaties van de Wikimedia beweging en van de entiteiten die met hen samenwerken, zoals de Affiliatiecommissie, wordt verwacht dat ze de "Affiliatieprincipes van de Wikimedia beweging" toepassen zoals bepaald in het ontwerp van de rollen binnen de beweging.


Principes van Affiliaties van de Wikimedia beweging
ons netwerk uitbreiden
Formele of informele groepen die aan de erkenningscriteria voldoen, zouden in onze organisatorische meta-structuur moeten opgenomen worden op een manier die ons globaal netwerk versterkt.
Flexibiliteit
Laat de mogelijkheid open voor organisaties of groepen om van het ene statuut naar het andere over te gaan, zonder mensen te verplichten in een organisatiestructuur te werken die hen niet past.
Trekken, niet duwen
Maak informatie beschikbaar over de principes, parameters, en het proces om zich aan te sluiten bij de Wikimedia-beweging. Noteer de voordelen, nadelen, rechten en plichten van elk model. Help groepen de beste optie te kiezen die bij hun werk past, maar laat hen zelf beslissen.
Geen hiërarchieën; coöperatie
Geef voorkeur aan samenwerking boven affiliates. Meerdere affiliates in hetzelfde gebied actief kennen geen hiërarchie , maar dienen het eens te zijn over hoe ze naast elkaar in hetzelfde gebied bestaan, hoe ze samenwerken en dubbel werk voorkomen.
Communicatie is de sleutel
Consultatie, informatie doorgifte en communicatie zijn belangrijk, vooral bij overlap in geografisch of thematisch gebied, beide moeten samenwerken en conflicten proberen te voorkomen.Deel informatie over mogelijk overlappende projecten tussen de betreffende groepen. Zorg met openbare rapporten dat onze standaarden voor verantwoordelijkheid worden gehandhaafd.
Vermijd onnodige bureaucratie
Het zou mooi zijn als mensen die een bijdrage leveren, samenwerken met bestaande groepen als dat mogelijk is. Wij zien liever geen groepen ontstaan vanwege onenigheid op persoonlijk vlak.
Steun mensen die een bijdrage leveren
De voornaamste reden voor het erkennen van affiliaties is om ze het aanzien te geven zodat ze in hun gemeenschappen meer erkend worden als belangrijk onderdeel van de wiki-gemeenschap en om hun werk in de projecten onder de aandacht te brengen.