This page is a translated version of the page Wikimedia LGBT+/Portal and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.
Wikimedia LGBT+
Prečac:
WM:LGBT
Wikimedia LGBT+
A User Group to support the LGBT+ community
and represent LGBT+ content
across Wikimedia projects.

Wikimedija LGBT+ je suradnička grupa Wikimedije, prvi put predstavljena na Wikimaniji 2012. godine. Suradnička grupa Wikimedija LGBT+ bila je odobrena od strane odbora podružnica u rujnu 2014. Grupa promovira razvoj sadržaja na wikimedijinim projektima o LGBT+ zajednicama. Wikimedija LGBT+ globalna je intersekcijska grupa suradnica i suradnika koja prihvaća ljude svih rasa, religija, etničkih grupa, nacionalnosti, seksualnih orijentacija, rodnih identiteta i sposobnosti.

Zadaća

 1. Potaknuti LGBT+ kulturne organizacije da koriste projekte Wikimedije i prihvaćaju vrijednosti slobodne kulture i otvorenog pristupa.
 2. Promovirati projekte Wikimedije kao alat za jačanje LGBT+ zajednica.
 3. Stvoriti i proširiti sadržaj o LGBT+ zajednicama na wikimedijinim projektima i povećati ukupnu kvalitetu takvog sadržaja na svim jezicima.

Ciljevi

 1. Poboljšati iskustvo uređivanja za sve suradnike bez obzira na seksualnost, pritom osiguravajući da se LGBT+ zajednice zaštite od uznemiravanja pomoću jednostavnih pravila na brz način.
 2. Osigurati da pravila protiv diskriminacije koje se odnose na rod (spol) i seksualnost budu učinkovita na svim projektima Wikimedije, kao i osigurati sudjelovanje u raspravama o diskriminaciji svih vrsta.
 3. Osigurati mreže podrške za LGBT+ zajednicu i saveznike, uključujući domaćinsku podršku na IRC-u i OTRS-u.
 4. Pružiti suosjećajni mehanizam žalbi kada rješavanje spora nije uspjelo, a doprinositelj bi radije samoidentificiranoga LGBT+ posrednika ili arbitra za rješavanje svoga slučaja.
 5. Stvoriti sigurnije okruženje za LGBT+ čitatelje wikimedijinih projekata, s posebnim interesom za poboljšanje iskustava mladih pripadnica i pripadnika LGBT+ na wikimedijinim projektima.
 6. Izgraditi veću zajednicu među LGBT+ Wikimedistima.
 7. Koordinirati međuwikijske napore među WikiProjektima koji su uključeni u razvoj osobitoga LGBT+ sadržaja.

Strategija

Wikimedija LGBT+ svoju će misiju ispuniti na sljedeće načine:

 1. Omogućavanje obuke organizacijama i pojedincima kako bi mogli doprinijeti sadržaju na wikimedijinim projektima.
 2. Stvaranje, prikupljanje, obrada i predstavljanje vrsta metrika koje opisuju statistiku upotrebe i kvalitetu sadržaja od interesa za LGBT+ zajednice na wikimedijinim projektima.

Iako će članovi Wikimedije LGBT+ uvijek biti dobrodošli da sami doprinesu sadržaju od LGBT+ interesa, opseg posla koji se projektom želi dovršiti može se dostići samo ako mnogi obuhvaćajući LGBT+ programi doprinesu njihovim stručnostima u razvoju sadržaja na svojim poljima. Općenita bi praksa trebala biti da svaki edukator LGBT+ populacija, koji radi na obuhvaćajućim projektima, svugdje doprinese wikimedijinim projektima dijeleći informacije, posebno ako njihova ciljana populacija rabi internet kao izvor informacija. Kad prethodno navedeni edukatori prepoznaju to, tada bi trebali biti spremni kontaktirati sa Wikimedijom LGBT+ i dobiti odgovarajuću izobrazbu koja će im omogućiti dijeljenje informacija na platformama Wikimedije.

Ishodi

 • Povećano sudjelovanje i vidljivost LGBT+ zajednica na Wikimedijinim događajima – nadogradnja je na još veće angažiranje na budućim Wikimanijama.
 • Povećano (otvoreno) sudjelovanje pripadnika LGBT-zajednica na svim Wikimedijinim projektima.
 • Koordinacija LGBT+ WikiProjekata:
  • GKAM-ovske (galerije, knjižnice, arhivi i muzeji) LGBT+ prezentacije povijesti i kulture.
  • Povećana kvaliteta i opseg LGBT+ članaka.
  • Zastupljenost LGBT+ spomenika u projektu Wiki voli spomenike.
 • Smjernice za dosezanje preporuka i poboljšanja pravila na svim wikimedijinim projektima:
  • Pravila o sigurnom prostoru za podružnice/ogranke i cijelu Zakladu Wikimedije, koja pokrivaju sve događaje, posebno osiguravajući da se pritužbe na očigledno maltretiranje u vezi s LGBT+ rješavaju učinkovito i brzo.
  • Smjernice za nove suradnice i suradnike, pripadnike i pripadnice LGBT+ (i one koji uređuju LGBT+ teme) o tome kako ostati siguran i kako potražiti pomoć kada stvari krenu po zlu.
  • Jednostavan vodič za reagiranje na uznemiravanja povezanoga s LGBT+ ili prijetnje na svim Wikimedijinim projektima i IRC-evima.
 • Pristup LGBT+ specifičnoj pomoći na wikiju, IRC-u i e-pošti (na primjer, pristup LGBT+ identificiranim volonterima OTRS-a putem lgbt wikimedia.org).
 • Neovisna i stručna procjena učinkovitosti Wikimedijinih projekata i Zaklade Wikimedije u rješavanju slučajeva homofobnog uznemiravanja.
 • Naručene ankete i statističko izvještavanje o LGBT+ sudjelovanju i percepciji iskustva s uređivanjem kako bi se podržala planirana poboljšanja.
 • Model budućih tematskih organizacija manjinskih zajednica.

Aktivnosti

Aktivnosti povezane s Wikimedijom LGBT+:

Rezolucije

Medijsko praćenje