This page is a translated version of the page Wikimedia LGBT+/Portal and the translation is 95% complete.
Wikimedia LGBT+
Verwijzing:
WM:LGBT
Wikimedia LHBT+
Een gebruikersgroep om de LGBT+ gemeenschap
te ondersteunen en LGBT+ content te vertegenwoordigen
in Wikimedia-projecten.

Wikimedia LGBT+ is een voorstel om te komen tot een thematische organisatie, voor het eerst aangekondigd op Wikimania in 2012. De organisatie zal zich ten doel stellen om de ontwikkeling van inhoud op Wikimedia projecten te promoten, waar het van interesse is voor de LGBT+ gemeenschappen. Hierbij gaat het niet alleen om LGBT+, maar ook om gelijkheid van rassen, religies, etniciteiten, nationaliteiten en mogelijkheden.

Missie

 1. Het creëren en uitbreiden van inhoud die van belang is voor LGBT+-gemeenschappen op Wikimedia-projecten en het verhogen van de algehele kwaliteit van dergelijke inhoud in alle talen.
 2. LGBT+-personen steunen die zich bezighouden met Wikimedia-activiteiten.
 3. Houd ruimte voor gesprekken over LGBT+-belangen in het Wikimedia-beleid
 4. Moedig organisaties aan om Wikimedia-projecten te gebruiken en de waarden van vrije cultuur en open access over te nemen.
 5. Promoot Wikimedia-projecten als een instrument voor het versterken van LGBT+-gemeenschappen.

Doelen

 1. Verbeteren van de bewerkingservaring voor alle bijdragers door ervoor te zorgen dat LGBT+-gerelateerde intimidatie wordt aangepakt door middel van eenvoudig beleid op een snelle manier, ongeacht seksualiteit.
 2. Ervoor zorgen dat het non-discriminatiebeleid met betrekking tot seksualiteit, geslacht en geslacht effectief is op alle Wikimedia-projecten, en deelnemen aan discussies over alle soorten discriminatie.
 3. Ondersteunende netwerken bieden voor de LGBT+-gemeenschap en bondgenoten, inclusief het verwelkomen van IRC- en VRT-ondersteuning.
 4. Zorgen voor een sympathiek beroepsmechanisme wanneer geschillenbeslechting heeft gefaald en een bijdrager de voorkeur geeft aan een zelfbenoemde LGBT+-bemiddelaar of arbiter om zijn zaak te behandelen.
 5. Creëren van een veiligere omgeving voor LHBT+-lezers van Wikimedia-projecten, met een speciale interesse in het verbeteren van de ervaringen van LHBT+-jongeren op Wikimedia-projecten.
 6. Bouwen een grotere gemeenschap met LGBT+ Wikimedianen.
 7. Coördineren van cross-wiki inspanningen tussen WikiProjecten die zich bezighouden met de ontwikkeling van specifieke LGBT+ inhoud.

Strategie

Wikimedia LGBT+ zal haar missie op de volgende manieren vervullen:

 1. Training geven aan organisaties en individuen, zodat ze inhoud kunnen bijdragen aan Wikimedia-projecten.
 2. Maken, verzamelen, verwerken en presenteren van het soort statistieken die gebruik en kwaliteit van de inhoud van LGBT+-interesse op Wikimedia-projecten beschrijven.

Hoewel LHBT+-leden van Wikimedia altijd welkom zullen zijn om zelf inhoud bij te dragen die van LHBT+-belang is, kan de reikwijdte van het werk dat het project wil voltooien alleen worden ingezet als veel LHBT+-outreach-programma's allemaal hun expertise bijdragen aan het ontwikkelen van de inhoud in hun vakgebied. De algemene praktijk zou moeten zijn dat elke opleider van LGBT+-populaties waar dan ook die outreach uitvoert op welk gebied dan ook, diens informatie op Wikimedia-projecten zou moeten delen als een van hun doelgroepen het internet als informatiebron gebruikt. Wanneer zo'n opleider dit herkent, dan zou die persoon in staat moeten zijn om contact op te nemen met Wikimedia LGBT+ en een passende training te krijgen om hen in staat te stellen hun informatie op Wikimedia-platforms te delen.

Resultaten

 • Increased participation and visibility by LGBT+ communities at Wikimedia events, building towards even greater engagement at future Wikimanias.
 • Increased (open) participation by members of the LGBT communities on all Wikimedia projects.
 • Coordination of LGBT+ WikiProjects:
  • GLAM LGBT+ history and culture presentations.
  • Increased quality and depth of LGBT+ articles.
  • Representation of LGBT+ monuments in Wiki Loves Monuments.
 • Guidelines on Outreach for recommending and improving policies across Wikimedia projects:
  • Chapter and WMF safe space policies to cover all events specifically ensuring any complaints of apparent LGBT+ related harassment are dealt with effectively and promptly.
  • Guidance for new LGBT+ editors (and those that edit LGBT+ topics) on how to stay safe and how to find help when things go wrong.
  • Simple guide to responding to LGBT+ related harassment or threats on all Wikimedia projects and IRC.
 • Access to LGBT+ specific help on-wiki, IRC and email (for example, access to LGBT+ identified VRT members via lgbt wikimedia.org).
 • Independent and expert assessment of the Wikimedia projects and the Wikimedia Foundation's effectiveness at handling homophobic harassment cases.
 • Commissioned surveys and statistical reporting on LGBT+ participation and perception of editing experience in order to support planned improvements.
 • Model for future minority population based thematic organizations.

Activiteiten

Activiteiten geassocieerd met Wikimedia LGBT+:

Resoluties

Dekking