Hoogtepunten Wikimedia november 2013
Hoogtepunten van de Wikimedia Foundation en technologische rapporten van november 2013 met een selectie uit ander belangrijke evenementen uit de Wikimediagemeenschap
Hoogtepunten Wikimedia Foundation
Nieuw ondersteuningsmateriaal voor programma-organisatoren: Evaluatieverslag over edit-a-thons en een patroonbibliotheek
Een nieuw rapport over edit-a-thons omvat gegevens van 46 gebeurtenissen tussen februari 2012 en oktober 2013. Het is het begin van een reeks van zeven rapporten over de meest voorkomende soorten programma's uitgevoerd door Wikimedia programmaleiders over de hele wereld, geschreven door het Wikimedia Foundation Program Evaluation and Design team. Dit is de eerste keer dat een dergelijke analyse de uitkomsten van een bepaald programma vergelijkt met de kosten. Als een van de vele bevindingen van dit rapport is dat edit-a-thons met een klein budget net zo productief kunnen zijn als evenementen met een groot budget.
In de nieuwe leerpatroon-bibliotheek op Meta kunnen Wikimedianen delen wat ze weten over het organiseren van activiteiten zoals edit-a-thons, GLAM-samenwerkingen, genderkloof outreach of Wiki Loves Monuments. Elk patroon bevat een beschrijving van een gemeenschappelijk probleem, en instructies voor het oplossen ervan.
De "Beta Features"-optie stelt gebruikers in staat om aankomende softwareveranderingen uit te testen
Een nieuwe sectie "Beta Features" is toegevoegd aan de voorkeuren van gebruikers, waardoor aangemelde redacteuren aanstaande wijzigingen in de software vast kunnen testen en de ontwikkelaars feedback kunnen geven, voordat deze functies voor iedereen beschikbaar komen.
Open Source Taal-top in Pune, India
Samen met Red Hat organizeerde het taal-engineering team van de Wikimedia Foundation in het najaar 2013 Open Source Taal-top in Pune, India. Het werd ook bijgewoond door leden van de visuele tekstverwerker- en mobiele teams. Sessie-onderwerpen waren:
- het verbeteren van de ondersteuning voor lettertypes (met name in Indiase talen)
- invoermethoden voor het invoeren van tekens die niet beschikbaar zijn op het toetsenbord van een gebruiker
- de Taal DekkingsMatrix Dashboard, die weergeeft hoe een taal wordt ondersteund op Wikimedia-projecten
- een prototype voor een gebruikersinterface voor het vertalen van Wikipedia-artikelen en andere inhoud
OAuth-extensie maakt het makkelijker om bewerkhulpmiddelen van derden te gebruiken
Alle Wikimedia wiki's ondersteunen nu OAuth, een open standaard waarmee gebruikers software van derden kunnen machtigen om acties op de wiki te verrichten namens hen, zonder het overhandigen van hun wachtwoord. Een van de eerste tools die gebruik maken van deze nieuwe functie is "CropTool", waarmee gebruikers afbeeldingen op Wikimedia Commons kunnen bijsnijden.
Gegevens en trends
Wereldwijde unieke bezoekers in oktober:
- 530 miljoen (+4,86% ten opzichte van september; +8,62% ten opzichte van het voorgaande jaar)
- (comScore-gegevens voor alle Wikimedia Foundation projecten; comScore zal de gegevens over november later in december vrijgeven)
Opgevraagde pagina's voor november
- 19,039 miljard (+1,2% vergeleken met oktober; -6,4% vergeleken met vorig jaar)
- (Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang. Noot: de getallen die eerder gerapporteerd waren over de maanden juli tot en met oktober 2013 zijn gecorrigeerd.)
Actieve geregistreerde bewerkers in oktober 2013 (>= 5 bewerkingen in de artikelnaamruimte per maand, exclusief bots):
- 75.964 (-0,99% in vergelijking met september / -3,83% ten opzichte van het voorgaande jaar)
- (Database-gegevens, alle Wikimedia Foundation projecten)
Rapportkaart (waaronder diverse statistische gegevens en tendensen over WMF-projecten):
Financieel
(Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor oktober 2013.)
Alle gepresenteerde financiële informatie is over de periode tot en met 31 oktober 2013.
Inkomsten | $11.646.366 |
---|---|
Uitgaven: | |
Technologie (Engineering Group) | $5.379.535 |
Fondsenwerving (Fundraising Group) | $1.097.830 |
Beurzen (Grantmaking Group) | $556.471 |
Programmagroep (Programs Group) | $573.291 |
Toekenningen | $857.473 |
Bestuur (Governance Group) | $221.061 |
Juridisch, gemeenschap, communicatie (Legal/Community Advocacy/Communications Group) | $1.058.063 |
Financiën, personeelszaken, administratie (Finance/HR/Admin Group) | $2.490.383 |
Totale uitgaven | $12.234.107 |
Totaal tekort | ($587.741) |
- De inkomsten in de maand oktober zijn $3,78 miljoen, terwijl $4,91 miljoen begroot was, dus ongeveer $1,13 miljoen of 23% minder dan gepland.
- De inkomsten in het boekjaar liggen met $11,65 miljoen werkelijk ten opzichte van $7,88 gepland, ongeveer $3,77 miljoen of 48% hoger dan gepland.
- De uitgaven in de maand oktober zijn $2,84 miljoen, terwijl $3,52 miljoen was begroot, dus ongeveer $680.000 of 19% minder dan gepland, voornamelijk vanwege lagere uitgaven aan personeel, kapitaalkosten, internethosting, juridische kosten, subsidies en de reiskosten deels gecompenseerd door hogere toelagen en wervingskosten.
- De uitgaven in het boekjaar liggen met $12,23 miljoen werkelijk ten opzichte van $14,70 miljoen gepland, ongeveer $2,47 miljoen of 17% lager dan gepland, voornamelijk vanwege lagere uitgaven aan personeel, investeringen, internethosting, juridische kosten, uitgegeven beurzen, personeelskosten studie, ontwikkelingsuitgaven en uitgaven aan reizen, en hogere uitgaven aan bankkosten.
- De liquide middelen zijn $38,61 miljoen per 31 oktober 2013.
Andere hoogtepunten uit de Wikimediabeweging
Tiende verjaardag van Wikisource
Om de tiende verjaardag van Wikisource op 24 november te vieren, werden proefleeswedstrijden op de Italiaanse, de Catalaanse en de Engelse Wikisource gehouden. Op dezelfde dag werd de officiële erkenning van de Wikisource Community User Group aangekondigd. Sinds Wikisource in 2003 werd opgericht (in eerste instantie met de naam "Project Sourceberg") hebben haar vrijwilligers 1,4 miljoen pagina's nagelezen in 63 talen.
Indiase universiteit geeft encyclopedie vrij onder een vrije licentie
De "Konkani Vishwakosh" is een vierdelige encyclopedie geschreven in Konkani, een taal die voornamelijk gesproken wordt door mensen in Goa en in de naburige staten aan de westkust van India.
Op voorstel van Access to Knowledge (A2K, een programma ter ondersteuning van Wikipedia in India, draaiend in het Centre for Internet & Society en gefinancierd door een subsidie van de Wikimedia Foundation) geeft de uitgever van de "Konkani Vishwakosh", Universiteit Goa, deze vrij onder een Creative Commons-licentie (CC-BY-SA 3.0). Dit is onderdeel van een driejarige inspanning om Wikipedia in Konkani te bouwen. De 3632 pagina's van de Vishwakosh worden gedigitaliseerd door 37 vrijwilligers van Wikimedia.
Diversiteitsconferentie
Op 9-10 november woonden meer dan 80 Wikimedianen de eerste Wikimedia Diversiteitconferentie bij in Berlijn, georganiseerd door de Duitse Wikimedia-afdeling. Veel van de presentaties waren gericht op Wikipedia's geslachtskloof (het feit dat de grote meerderheid van de respondenten man is). Maar ook andere aspecten van diversiteit waren onderwerp van gesprek, bv geografische diversiteit (de ondervertegenwoordiging van de redactie van het zuidelijk halfrond) of LGBT-kwesties.
Fotograaf ontvangt $ 17.000 financiering om videogames op Wikimedia Commons te documenteren
Evan Amos (Gebruiker:Evan-Amos) is een videogameliefhebber die sinds 2010 foto's van hoge kwaliteit uploadt van videogameconsoles op Wikimedia Commons. Hij heeft nu een project gestart om dit uit te breiden naar een online collectie over de geschiedenis van videogames, genaamd "The Vanamo Online Game Museum". Hij presenteerde het idee op Kickstarter, een fondsenwervingwebsite en ontving meer dan $ 17.000 uit meer dan 1000 donoren in iets minder dan een maand. Het geld wordt besteed aan het kopen van oude videogame-hardware, zodat het gefotografeerd kan worden.