Geen open proxy's
Beleid
Publiekelijk beschikbare proxy's (waaronder betaalde proxy's) kunnen op elk moment voor welke duur dan ook worden geblokkeerd. Hoewel dit ook legitieme gebruikers kan treffen, zijn zij niet het doel van deze regels en mogen ze proxy's vrij gebruiken totdat ze geblokkeerd worden. Bewerken met Tor wordt echter automatisch voorkomen. Het lezen van Meta of een ander Wikimedia-project middels een open of anonieme proxy is niet verboden.
Dynamische IP-adressen of hosts die geen permanente proxy's zijn, zouden voor kortere tijd moeten worden geblokkeerd, aangezien het waarschijnlijk is dat het adres van eigenaar verandert of dynamisch aan een ander wordt toegekend. Als het adres niet meer dient als open proxy, zou de blokkade moeten worden opgeheven.
Uitzonderingen
Bewerkingen via een open proxy kunnen worden toegestaan door toekenning van een uitzondering van IP-adresblokkades. Op lokale projecten wordt deze toegekend door moderatoren en globaal door stewards.
Veel gebruikers zijn zich er echter door de standaardinstellingen van hun browser niet van bewust dat ze een open proxy gebruiken. Voordat je om een uitzondering vraagt (welke tijd in beslag neemt en waarvan niet zeker is dat deze wordt toegekend), is het handig om de internetinstellingen van je browser te controleren en deze zo in te stellen dat geen gebruik wordt gemaakt van een proxy.
Globale uitzonderingen en verzoeken tot opheffen van blokkades
Als je IP-adres op alle wiki's is geblokkeerd [1] en je denkt dat dit door een fout komt, of je gebruikt Tor voor legitieme doeleinden en kunt deze niet gebruiken, [2] kun je contact opnemen met de stewards. Zij kunnen de globale blokkade opheffen, of je een uitzondering voor IP-adresblokkades toekennen.
- De aanbevolen manier is het gebruiken van het Unblock Ticket Request System.
- Je kunt privaat een e-mail sturen naar stewards wikimedia.org (contactformulier). Je kunt om het even welke taal gebruiken om contact op te nemen. Neem in je e-mail in elk geval de volgende informatie op:
- Het is ook mogelijk om de Meta-Wiki-verzoekpagina te gebruiken, als je het niet erg vindt om je IP-adres (voor globale blokkades) of redenen voor Tor-gebruik te delen. Globale blokkades hebben geen effect op Meta-Wiki.
Als je IP-adres een open proxy is, dan zal deze niet gedeblokkeerd worden. Het is aannemelijker dat een uitzondering voor IP-adresblokkades wordt toegekend, als je goede redenen kunt geven waarom je denkt dat je deze niet zult misbruiken; duidelijke voorbeelden zijn gebruikers die geblokkeerd worden door de Chinese 'Great Firewall' en accounts waarvan bekend is dat ze al hele lange tijd worden gebruikt.
Als je uitgezonderd bent van Tor-blokkades en geen account hebt, dan zal een steward een account voor je aanmaken en ontvang je een tijdelijk wachtwoord op je e-mailadres.
Doe a.u.b. niet een lokaal deblokkeerverzoek op uw overlegpagina die zijn gereserveerd voor een lokaal blok. Een lokale beheerder kan geen globaal blok verwijderen en zullen u weer de algemene instructies geven.
Lokale uitzonderingen
Als je alleen geïnteresseerd bent in het bewerken van één of enkele wiki's, dan is het misschien handig om lokaal een uitzondering aan te vragen. Enkele projecten met beleidsregels die dit soort uitzonderingen toestaan, staan hieronder als voorbeeld vermeld:
- Meta-Wiki
- Engelstalige Wikibooks (je kunt contact opnemen met een lokale sysop, of een bericht plaatsen op b:en:WB:AA)
- Engelstalige Wikipedia
- Franstalige Wikipedia
- Chinese Wikipedia (volg de instructie op deze pagina bij een verzoek per e-mail)
- Japanse Wikipedia
Controleer voor lokale projecten het beleid op het betreffende project, of neem contact op met een lokale sysop.
Ratio
Proxy-services veranderen de internetverbinding van een bijdrager, zodat in plaats van rechtstreeks verbinding te maken met Wikimedia-projecten, de verbinding wordt omgeleid via services van de proxy-provider.
Hoewel Meta iedereen in de wereld aanmoedigt bij te dragen, wordt van dit soort proxy's vaak misbruik gemaakt. Moderatoren zijn vaak gewezen op IP-adressen om verder misbruik te voorkomen. Open proxy's zorgen dat het voorkomen van misbruik moeilijker wordt, aangezien kwaadwillende gebruikers met scripts en bots snel van proxy kunnen wisselen. Zulke aanvallen hebben al eens plaatsgevonden op Wikimedia-projecten en zorgden voor ernstige verstoring van het project en hielden daardoor moderatoren af van andere taken.
Het is bekend dat dit beleid tot problemen kan leiden bij sommige gebruikers, die open proxy's moeten gebruiken om censuur van de overheid te omzeilen. Een bekend voorbeeld is de overheid van China, die zijn ingezetenen ervan wil weerhouden Wikipedia te raadplegen of te bewerken.
Opmerkingen
- ↑ a b De foutmelding ziet er als volgt uit:
⧼wikimedia-globalblocking-ipblocked⧽
- ↑ a b De foutmelding ziet er als volgt uit:
Your IP address, $1, has been automatically identified as a Tor exit node. Editing through Tor is blocked to prevent abuse. For additional information and instructions to legitimate users, see the no open proxies global policy.
Zie ook
- Unfaire blokkering vanwege open proxy
- Globale blokkades
- Help:Geblokkeerd
- Verschillende meldingen in december 2022
- WikiProject on open proxies (verouderd)
- Bewerking met Tor (verouderd)
- Advies voor Tor-gebruikers
- Oorspronkelijke discussie
- WikiEn-l: "Anonymous proxies (was Re: Desysop Morwen)", Tim Starling op 15 februari 2004
- WikiEn-l: "Anonymous proxies (was Re: Desysop Morwen)", Jimmy Wales op 16 februari 2004
- WikiEn-l: "Anonymous proxies (was Re: Desysop Morwen)", Jimmy Wales op 16 februari 2004