Ei avoimia välityspalvelimia

This page is a translated version of the page No open proxies and the translation is 76% complete.
Oikopolku:
NOP
WM:NOP
Tällä sivulla on tietoja avoimien välityspalvelimien estämisestä Metassa ja kaikissa muissa Wikimedian projekteissa. Projekteilla voi olla paikallisia käytäntöjä, jotka ylittävät tämän globaalin käytännön. Siitä keskusteltiin helmikuussa 2004, ja tämä käytäntösivu luotiin maaliskuussa 2006.

Käytäntö

Julkisesti saatavilla olevat välityspalvelimet (mukaan lukien maksulliset välityspalvelimet) voidaan estää milloin tahansa ja miksi ajanjaksoksi tahansa. Vaikka tämä saattaa vaikuttaa asiallisiin käyttäjiin, eivät he ole estojen varsinaisia kohteita, ja he voivat vapaasti käyttää välityspalvelimia, kunnes ne estetään. Tor-muokkaaminen sen sijaan estetään automaattisesti. Wikimedian projektien, kuten Metan tai minkä tahansa muun projektin lukemista avoimen tai anonyymin välityspalvelimen kautta ei ole rajoitettu.

Vaihtuvat IP-osoitteet tai palvelimet, jotka eivät ole pysyviä välityspalvelimia, tulisi yleensä estää lyhyemmäksi ajaksi, koska sen IP-osoite todennäköisesti siirretään tai määritetään dynaamisesti uudelleen, tai kyseinen avoin välityspalvelin suljetaan. Kun välityspalvelin on suljettu, IP-osoitteen esto tulisi poistaa.

Poikkeukset

Muokkaajat voivat muokata avoimen välityspalvelimen kautta, jos heidät on merkitty IP-estoista vapautetuksi. Paikallisissa projekteissa sen myöntää ylläpitäjä ja järjestelmänlaajuisesti ylivalvoja.

Monilla käyttäjillä voi tietämättään olla käytössä avoin välityspalvelin selaimen oletusasetusten vuoksi. Ennen kuin pyydät vapautusta IP-estoista (joka voi viedä aikaa eikä sitä välttämättä myönnetä), sinun kannattaa tarkistaa selaimesi internet-yhteysasetukset ja ottaa välityspalvelin pois käytöstä.

Järjestelmänlaajuiset poikkeukset ja valitukset

Jos IP-osoitteesi on estetty kaikissa wikeissä[1] ja uskot, että tämä oli vahinko, tai jos sinun täytyy käyttää Tor-verkkoa tai välityspalvelinta pätevistä syistä etkä pysty,[2] voit ottaa yhteyttä ylivalvojiin. He voivat poistaa järjestelmänlaajuisen eston tai myöntää tunnuksellesi poikkeuksen.

 • The recommended way is to use the Unblock Ticket Request System.
 • Vaihtoehtoisesti voit lähettää yksityisesti sähköpostia osoitteeseen stewards wikimedia.org (suora yhteydenottolomake). Voit käyttää mitä tahansa kieltä, ja me teemme parhaamme. Sisällytä viestiin:
  1. IP-osoite, joka mainitaan saamassasi virheilmoituksessa,[1][2]
  2. käyttäjätunnus, jota käytät tai haluaisit käyttää ja
  3. perusteet sille, miksi järjestelmänlaajuinen esto on mielestäsi asetettu virheellisesti tai miksi sinun täytyy käyttää Tor-verkkoa.
 • On myös mahdollista käyttää Meta-Wikin pyyntösivua, jos pystyt muokkaamaan sitä ja voit jakaa IP-osoitteesi (järjestelmänlaajuiset estot) tai syyt yksityisyyteen (Tor-verkon käyttöä varten). Järjestelmänlaajuiset estot eivät koske Meta-Wikiä.

Jos IP-osoitteesi on avoin välityspalvelin, sen estoa ei poisteta. On todennäköisempää, että poikkeus myönnetään, jos annat hyviä syitä ajatella, ettet käytä sitä väärin; ilmeiset tapaukset ovat esimerkiksi Kiinan suuren palomuurin estämät käyttäjät ja tunnukset, joilla on merkittävästi aiempia muokkauksia.

Jos Tor-poikkeus myönnetään sinulle, eikä sinulla vielä ole tunnusta, ylivalvoja luo sinulle myös sellaisen ja saat väliaikaisen salasanan sähköpostiosoitteeseesi.

Please do not place a local unblock request on your user talk page, they are reserved for local blocks. Local administrators are unable to remove global blocks, and will simply repeat the general instructions.

Paikalliset poikkeukset

Jos olet kiinnostunut muokkaamaan vain yhtä tai muutamaa wikiä, voit pyytää paikallista poikkeusta. Hankkeet, joiden käytännöt mahdollistaa poikkeukset, on lueteltu esimerkkeinä seuraavasta:

Muiden projektien osalta tarkista heidän käytäntönsä tai ota yhteyttä paikalliseen ylläpitäjään.

Perustelu

Proxy services change a contributor's internet connection, so that instead of connecting to Wikimedia projects directly, the connection is rerouted through services of the proxy provider.

Vaikka Meta kannustaa kaikkia maailmassa osallistumaan, tällaisia välityspalvelimia käytetään usein väärinkäytöksiin. Koska MediaWiki (wiki-ohjelmisto) on riippuvainen IP-osoitteista väärinkäytön torjumiseksi, avoimen välityspalvelimen avulla käyttäjät voivat täysin kiertää ylläpitäjien toimia. Komentosarjojen tai bottien käytön ansiosta pahantahtoiset käyttäjät voivat nopeasti vaihdella IP-osoitteita aiheuttaen jatkuvia häiriöitä, joita avuttomat ylläpitäjät eivät voi pysäyttää. Wikimedian projekteihin on kohdistunut useita tällaisia hyökkäyksiä, jotka aiheuttavat suuria häiriöitä ja työllistävät ylläpitäjiä, joilla olisi muitakin tehtäviä.

Tämän käytännön tiedetään aiheuttavan vaikeuksia joillekin toimittajille, joiden on käytettävä avoimia välityspalvelimia kiertääkseen censorship missä he asuvat; tunnettu esimerkki on People's Republic of China joka satunnaisesti yrittää prevent the people in China lukemasta tai muokkaamasta Wikipediaa.

Viitteet

 1. a b Virheviesti näyttää tältä:

  Your IP address has been blocked on all wikis.

  The block was made by $1 ($2). The reason given is $3.

  • Start of block: $4
  • Expiry of block: $5

  Your current IP address is $6. Please include all above details in any queries you make.

  If you believe you were blocked by mistake, you can find additional information and instructions in the No open proxies global policy. Otherwise, to discuss the block please post a request for review on Meta-Wiki.

 2. a b Virheviesti näyttää tältä:

  Your IP address, $1, has been automatically identified as a Tor exit node. Editing through Tor is blocked to prevent abuse. For additional information and instructions to legitimate users, see the no open proxies global policy.

Katso myös