Dasar cadangan bahasa

This page is a translated version of the page Language proposal policy and the translation is 61% complete.
Outdated translations are marked like this.
Shortcut:
LPP
Halaman ini menggariskan dasar yang mentadbir cadangan untuk membuka subdomain bahasa baru bagi projek-projek sedia ada, seperti yang ditakrifkan oleh jawatankuasa bahasa. Dasar ini baru sahaja dikemas kini pada 13 Jun 2019.

Sila tinjau semula teks penuh halaman ini sebelum mengemukakan cadangan.

Panitia bahasa
Panitia bahasa
Panitia bahasa
Untuk meminta pengguna
Untuk ahli
Maklumat
Menutup projek (secara sukarela)
Kotak ini: lihat · Bincang · Sunting

Pihak jawatankuasa bahasa memproses permohonan sejajar dengan tatacara permohonan dan pengalaman yang sebelumnya terhadap permohonan dan projek. Pihak jawatankuasa boleh melangkau beberapa langkah dalam tatacara itu jika mereka menganggap permohonan itu telah memenuhi objektif langkah-langkah tersebut. Cadangan bagi projek-projek dalam bahasa yang telah mempunyai projek yang mantap boleh dijejaki dengan cepat melalui cara ini.

Tatacara permohonan

Keperluan

Syarat-syarat berikut hendaklah dipenuhi sebelum sesuatu permohonan itu boleh diluluskan; walaupun dapat dipenuhi pada bila-bila masa sebelum atau selepas sesuatu permohonan, kami sarankan penuhi keperluan asas sebelum membuat permohonan. Jika anda memerlukan bantuan atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila ajukannya kepada ahli jawatankuasa.

Projek-projek yang wujud sebelum versi asal dasar ini diguna pakai (November 2016) tidak perlu memenuhi syarat-syarat ini. Harap tidak menggunakan projek tersebut sebagai hujah untuk mengatakan bahawa projek anda adalah "layak". Oleh sebab projek tersebut telah wujud, walaupun tidak memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan di bawah, ia sememangnya tidak relevan bagi perbincangan kelayakan yang sekarang.

Keperluan untuk kelayakan

 1. Cadangan ini adalah untuk membuka edisi bahasa baru bagi projek Wikimedia yang sedia ada yang belum wujud (lihat senarai lengkap projek-projek Wikimedia atau SiteMatrix).
  (Sila ke Cadangan untuk projek baru jika anda ingin mencadangkan suatu projek baru.)
 2. Bahasa tersebut mestilah mempunyai kod ISO 639 1–3 yang sah (gelintar).
  • Jika tiada kod ISO 639 yang sah, anda perlu mendapatkannya.[1] Pihak Yayasan Wikimedia tidak membangunkan entiti linguistik yang baru; terdapat suatu badan yang meluas bagi menjalankan fungsi tersebut. Maklumat yang membezakan bahasa ini dengan yang lain mestilah mencukupi untuk meyakinkan pertubuhan piawaian untuk mewujudkan suatu kod ISO 639.
  • Under very unusual circumstances, and provided there has first been an effort to obtain an ISO 639–3 code, the Language Committee may be willing to consider projects in languages having a valid BCP 47 language tag. Languages having neither an ISO 639 code nor a BCP 47 tag will not be considered under any circumstances.
 3. Bahasa mestilah cukup unik. Ia tidak boleh wujud bersama-sama di wiki yang lebih umum. Dalam kebanyakan kes, ini tidak termasuk dialek serantau dan bentuk tulisan berbeza dalam bahasa yang sama.
  • Tahap perbezaan yang perlu dipertimbangkan secara kes demi kes. Jawatankuasa itu tidak mempertimbangkan perbezaan politik, sejak matlamat Yayasan Wikimedia adalah untuk memberi setiap orang percuma, akses yang tidak berat sebelah kepada jumlah pengetahuan semua manusia, dan bukannya maklumat dari sudut pandangan masyarakat politik individu.
  • Projects coded as macrolanguages in ISO 639–3 are possible in some cases. New projects with a macrolanguage code are generally allowed if other projects with the identical code already exist in Wikimedia. In all other cases, these are decided on a case-by-case basis. There must be a reason why the project should be in the macrolanguage and not in one of the languages within the macrolanguage.
  • Codes for collections of languages are part of ISO 639–2, not ISO 639–3. These are no longer valid codes for new Wikimedia projects. A few existing projects continue to use such codes, though the plan is to move them all.
 4. Cadangan itu mempunyai bilangan penutur asli yang hidup dan mencukupi untuk membentuk sebuah masyarakat dan pembaca yang berdaya maju.
  • Wiki-wiki Wikisumber dibenarkan untuk diwjudkan dalam bahasa yang tidak ada penutur asli, walaupun ia harus wujud di wiki dalam bentuk bahasa moden jika boleh.
  • Jika cadangan itu adalah untuk bahasa tiruan seperti bahasa Esperanto, ia mesti mempunyai suatu tahap yang munasabah untuk pengiktirafan seperti yang ditentukan oleh perbincangan. (Some recognition criteria include, but are not limited to: independently proved number of speakers, use as an auxiliary language outside of online communities created solely for the purpose, usage outside of Wikimedia, publication of works in the language for general sale.) Notwithstanding the existence of an ISO 639–3 code, fictional languages are not eligible for projects. Proto-language reconstructions are not eligible for ISO 639-3 codes,[2] so are not eligible for projects.

Keperluan untuk kelulusan akhir

 1. Terdapat ujian projek yang aktif pada Wikisumber pelbagai bahasa (Wikisumber sahaja), Wikiversiti beta (Wikiversiti sahaja), atau Inkubator (semua projek yang lain).
  • Sebuah projek mesti bermula di salah satu daripada wiki-wiki ini. Ini akan menunjukkan bahawa masyarakat mencukupi untuk membina projek tersebut. Jika tidak ada kod 1-3 ISO 639 yang sah, projek ujian akan menyediakan beberapa bahan untuk dibentangkan kepada Pusat Pendokumentasian Bahasa Dunia.
 2. Antara muka MediaWiki boleh didapati dalam bahasa itu. Walaupun lebih baik untuk menterjemahkan seluruh antara muka, bagi sebuah projek yang pertama dalam bahasa anda hanya perlu untuk menentukan kedudukan "mesej MediaWiki yang paling banyak digunakan". Ini adalah mesej yang penting kepada pembaca kami. Bagi mana-mana projek yang berikutnya dalam sesebuah bahasa, mesej Mediawiki teras dan mesej [translatewiki:Special:Translate/ext-0-wikimedia-main|lanjutan utama yang digunakan oleh Yayasan Wikimedia] yang harus diterjemahkan. Ia dijangka bahawa komuniti projek yang pertama telah kekalkan dan perbaiki penyetempatan dan dengan itu seharusnya tiada kesusahan.
  • Memandangkan terdapat satu lokasi pusat untuk penyetempatan pada translatewiki.net, penyetempatan akan boleh didapati pada semua projek Yayasan Wikimedia. Anda akan dapat untuk mengemudi wiki lain dalam antara muka pengguna anda sendiri. Manfaat lain adalah MediaWiki sebagai produk yang akan menyediakan fungsi yang lebih baik untuk pengguna MediaWiki di luar Yayasan Wikimedia. Ia adalah untuk sebab ini kami meminta anda untuk menterjemahkan lanjutan bukan WMF juga, tetapi ini dilakukan secara sukarela dan bukanlah satu keperluan.
  • Statistik penyetempatan yang tersedia menerangkan ketersediaan semasa terjemahan untuk antara muka MediaWiki ke dalam bahasa-bahasa yang berbeza. statistik kumpulan di translatewiki.net mempunyai maklumat yang lebih terperinci.
  • Note that exporting of MediaWiki translations from translatewiki.net and consequently their availability on Wikimedia wikis only starts when 13% of the whole MediaWiki core messages are translated.

Cadangan awal

Perbincangan

Pengguna digalakkan untuk membincangkan sama ada ia merupakan gagasan yang baik untuk membuka bahasa baru. Walau bagaimanapun, ini bukanlah satu undian. Projek ini akan dinilai berdasarkan merit bahasa dan peluang untuk berkembang. Walaupun terdapat sokongan yang kuat, cadangan itu boleh dinafikan jika terdapat hujah-hujah yang kuat menentang penciptaan dan hujah yang cukup kuat dalam sokongan seperti yang dinilai oleh jawatankuasa bahasa.

Pengesahan

Jika syarat-syarat kelayakan dipenuhi, jawatankuasa bahasa perlu mengesahkan ia sebagai "berkelayakan". Ini bermakna bahawa jawatankuasa itu boleh meneruskan dengan kelulusan akhir pada poin apabila keperluan aktiviti dan penyetempatan dipenuhi. Permintaan halaman masing-masing mengandungi pautan untuk menjejaki perkembangan mengenai perkara ini.

Para pengguna harus mula menulis satu projek ujian pada wiki Inkubator, Wikisumber berbilang bahasa atau Wikiversity Beta (mengikut mana-mana yang berkenaan) sekarang, jika mereka belum. Sekurang-kurangnya lima pengguna aktif mesti menyunting projek bahasa itu secara kerap sebelum sesebuah projek percubaan itu dianggap berjaya. Anda digalakkan untuk mencari penyumbang yang berminat kerana ini boleh mempercepatkan proses. Sila ambil perhatian bahawa sesebuah projek mungkin ditutup ika terdapat aktiviti yang sedikit atau tidak ada selepas ia diwujudkan.

Kelulusan akhir

Jika segala keperluan telah dipenuhi dan siasatan terperinci mendapati tiada masalah yang tidak dapat diselesaikan, jawatankuasa bahasa akan memberitahu Lembaga Pemegang Amanah untuk menunggu kelulusan. Jika lembaga tidak veto keputusan dalam masa sekurang-kurangnya empat hari, permintaan itu akan diluluskan dan pemaju akan diminta untuk membuat wiki.

Bilangan pengguna yang menyokong atau menentang projek tersebut adalah tidak berkaitan. Apabila wiki diluluskan oleh lembaga dan dibuka, komen pengatas akan dikemaskini untuk mencerminkan perkara ini.

Pengguna digalakkan untuk terus membangunkan projek ujian semasa mereka sedang menunggu untuk wiki itu dibuka. Ini boleh mempercepatkan lagi proses tersebut. Bagi cadangan Wikipedia, senarai rencana yang setiap Wikipedia harus ada mungkin berguna. Semua halaman yang dibangunkan sebagai sebahagian daripada wiki ujian akan dipindahkan ke wiki sebenar apabila ia dibuka.

Isu-isu tertentu

Bahasa kuno atau bersejarah
Hanya wiki-wiki Wikisumber dalam bahasa kuno atau bersejarah sahaja yang diterima, kerana tidak ada masyarakat asli yang hidup untuk menggunakan sumber-sumber yang lain. Jika boleh, bahasa itu perlu disimpul dengan persamaan moden (seperti Bahasa Inggeris Kuno dengan Bahasa Inggeris), walaupun yang tidak dikehendaki.
Bahasa buatan
Ya, boleh ada wiki-wiki dalam bahasa buatan. Sudah ada wiki-wiki yang tersedia dalam bahasa Esperanto, bahasa Ido, bahasa Interlingua, bahasa Interlingue, bahasa Lojban, bahasa Volapük dan bahasa Novial. Lihat nota yang berkenaan di bawah prasyarat untuk maklumat amaran tentang bahasa fiksyen.
Bilangan penutur yang diperlukan
Perlu ada penutur yang cukup untuk membentuk sebuah masyarakat dan pembaca yang berdaya maju. Sama ada bahasa tertentu memenuhi syarat bergantung kepada perbincangan.
Projek-projek ujian
Sesiapa sahaja boleh mencipta projek ujian bila-bila masa sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila lihat laman utama wiki Inkubator dan manualnya.
Unicode encoding
Strictly speaking, Unicode encoding is not required by policy in order for a project to be approved. In practice, however, it may be impossible to ensure that the Wikimedia servers serve the project correctly if the language and script do not have a standard Unicode encoding.

Lihat juga

Footnotes

 1. See SIL's website for details as to how to do this.
 2. See SIL's website for details.