Fundraising 2010/Joan Gomà/bg


Жуан Гома

edit
  • Моля, прочетете:
  • Личен апел
  • от редактора на Уикипедия Жуан Гома
  • Послание от уикипедианеца Жуан Гома

Не че беше грешно, ама не беше и съвсем вярно. Открих в Уикипедия една статия по тема, която изучавах, докато следвах математика. Забелязах, че липсваха няколко важни пункта. Натиснах бутона за редактиране, направих няколко промени... и оттогава не съм спрял да пиша и да редактирам.

Уикипедия е сборът от всички подобни моменти на открития, които милиони редактори като мен са направили. Хора по целия свят даряват от своето време и енергия за огромното, и все по-разрастващо се хранилище на знания, в което Уикипедия се е превърнала.

Повече от 400 милиона души използват Уикипедия и сродните й проекти всеки месец. На практика тя е петият най-популярен уебсайт в света.

Но това, което е наистина забележително по отношение на Уикипедия, е че тя е дело на доброволци, които я изграждат съвместно редакция по редакция. И понеже Уикипедия не съдържа реклами, ние, които я създаваме и използваме, трябва да се погрижим да я опазим и развием.

За това е цялата тази ежегодна кампания по набиране на средства за Уикипедия. И по тази причина аз лично вече направих своето дарение.

Надявам се, че ще решите още днес да последвате примера ми и ще направите дарение за 20, 35, 50 долара или каквато сума можете да отделите, за да опазим Уикипедия свободна и безплатна.

Благодаря ви,

Жуан Гома

Барселона, Каталония