Fundraising 2010/FAQ/da


Ofte stillede spørgsmål, 2010

Hvad går mine penge til?

edit

Til personale og teknologi. Selv om Wikipedia og dets søsterprojekter er en af de fem mest besøgte hjemmesider i verden, er der kun 302 ansatte - se vores oversigt over ansatte. Omkring halvdelen af disse arbejder med den bagvedliggende teknologi, en lille gruppe står for vores kontakt udadtil og aktiviteter til fordel for de frivillige, mens de resterende arbejder med at samle penge ind og med administration. Derudover går dine bidrag til at betale for den teknologiske infrastruktur (servere og båndbredde), der holder Wikipedia kørende og sikrer yderligere udvidelser.

Grundlæggende er Wikimedia Foundation til for at støtte det enorme netværk af frivillige, der skriver og vedligeholder Wikipedia og dets søsterprojekter, samt til at støtte netværkets vækst. I øjeblikket er der mere end 100.000 i dette netværk over hele verden.

Helt kort, hvad er Wikipedia?

edit

Wikipedia er verdens største og mest populære encyklopædi. Den er online, frit tilgængelig og reklamefri. Wikipedia indeholder mere end 16 millioner artikler på 298 sprog skrevet af frivillige brugere, og den har mere end 430,000,000 millioner besøgende hver måned, hvilket gør hjemmesiden til den femtemest besøgte på Internettet. Der er tale om en frembringelse skabt i et fællesskab, hvor millioner af mennesker har tilføjet og rettet i informationer i de seneste ni år; hvem som helst kan rette i den når som helst. Wikipedia er den største samling af delt viden i menneskehedens historie, og de mennesker, der støtter den, er forenet i deres stræben efter lærdom, deres intellektuelle nysgerrighed og deres opmærksomhed på, at vores fælles viden er større end hver enkelts.

Hvor finder jeg flere finansielle informationer?

edit
 
2008–2009 Annual Report

2008–2009 Wikimedia Foundation Annual Report (Wikimedia Foundations Årsberetning, 2008-09) beretter om seneste finansår (1. juli 2008 til 30. juni 2009) og indeholder et budget for det følgende år. Dette er vores anden årsberetning. Wikimedia Foundation Annual Report giver et overblik over organisationens økonomi, programaktiviteter, milepæle og resultater.

Udvalgte emner:

  • Startskuddet for Wikimedias brugervenlighedsprojekt
  • Wikimedia tilmelder sig Creative Commons
  • Wikimania-konferencen i Alexandria, Egypten
  • Planlægningsprocessen for Wikimedias åbne strategi indledes
  • Succesrig indsamling af midler og udvidelse af kerneopgaver

Hent årsberetningen for 2008-09 (på engelsk):

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Er Wikimedia Foundation en velgørende organisation?

edit

Ja. Wikimedia Foundation er en 501(c)(3) nonprofitorganisation, der er fritaget for at betale skat i USA. Organisationen har kontor i San Francisco, USA. Du kan læse vores brev om skattefritagelse og vores økonomiske oversigter og årsberetninger.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvorfor skal jeg bidrage til Wikimedia Foundation?

edit

Wikimedia Foundations opgave er at sørge for nem adgang til informationer for mennesker over hele verden, betalingsfrit og reklamefrit. Vi er en nonprofitorganisation, som er afhængig af dine økonomiske bidrag, for at kunne gøre det muligt. Dit bidrag anvendes direkte til nogle af de mest populære samarbejdsbaserede opslagsprojekter, der alle bygger på brugerbidrag, herunder Wikipedia - en af verdens fem mest besøgte hjemmesider og den største encyklopædi, der nogensinde er skabt i menneskehedens historie.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvad er jeres planer? Hvor fører det her hen?

edit

Organisationens grundlægger, Jimmy Wales, beskriver det således: "Forestil jer en verden, hvor hvert eneste menneske frit kan dele summen af al viden." Det er det, vi stræber imod - og vi har brug for din hjælp til at komme derhen.

Hver måned er der mere end 430,000,000 millioner mennesker over hele verden, der bruger Wikipedia. Den er tilgængeligt online, på din mobiltelefon, på dvd, i bøger og på mange andre former. Vi stræber efter at nå endnu flere mennesker og konstant forbedre kvaliteten af de informationer, vi stiller til rådighed. For at opnå det, vil vi:

  • gøre det meget nemmere at bidrage med viden. Vi har for nylig indledt et stort initiativ, der går ud på at forbedre brugsoplevelsen både ved tilføjelse af tekst og af multimedier. Du kan finde mere information om dette på projektets webside.
  • udvikle lærings- og undervisningsressourcer, der kan hjælpe med at skaffe flere bidragydere: Lærere på skoler og universiteter, studerende, fotografer, filmskabere, videnskabsfolk, bibliotekarer, arkivarer, museumsfolk, amatører og mange andre. Vi arbejder med et fortsat voksende netværk bestående af 37 Wikimedia-græsrodsstøtteforeninger over hele verden, for at nå ud til disse mennesker og opmuntre dem til at hjælpe med at gøre Wikipedia bedre. Mere information om dette kan findes på projektets webside.
  • udvikle nye teknologier og processer til kvalitetssikring, som ikke går imod Wikimedias grundlæggende åbenhed. For de teknisk interesserede kan vi nævne, at dette omfatter teknologier til at markere redigeringer og til at opfange mulige problematiske ændringer.
  • i samarbejde med vores globale netværk af redaktører så vel som eksperter, frivillige og teoretikere over hele verden udvikle innovative strategier til at nå ud til flere mennesker, med ressourcer af højere kvalitet og til at øge antallet af frivillige. Mere information om vores strategiprojekt dækkende fem år kan findes på projektets webside.
  • opbygge et rigt udvalg af metrikker til at understøtte Wikimedia-bevægelsen. Se vores månedlige rapportering og vores statistikportal.

Endelig er det vores mission at sikre det arbejde, der allerede er lavet, så vi mindsker risikoen for, at naturkatastrofer eller tekniske fejl ødelægger dele af vores arbejde, og at sikre, at det med jævne mellemrum kopieres, og kopierne gemmes forskellige steder. Vi er ikke nogen overbegejstret ny virksomhed, der risikerer at dø ud i løbet af et par år - vi planlægger at holde fast på lang sigt.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvordan sikres der balance mellem at holde Wikipedia åben og forøge troværdigheden?

edit

Vi tror på, at større deltagelse gør Wikipedia bedre. Men samtidig er det vigtigt, at vi holder fast i de stramme regler, som har gjort Wikipedia respekteret hos forskere, akademikere, journalister og velgørere.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvad er Wikimedia Foundation?

edit

Wikimedia Foundation, Inc. er moderorganisationen for en række projekter med betalingsfrit indhold, heriblandt ikke mindst Wikipedia, den prisvindende encyklopædi. Jimmy Wales etablerede Wikipedia i januar 2001 og grundlagde Wikimedia Foundation i juni 2003. Fra første færd har vi eksisteret med én begrundelse: at sikre fri og åben videndeling. Vi sælger ikke information, og vi accepterer ikke annoncer. Dit bidrag muliggør dette arbejde. Vi udbreder det uddannelsesmæssige indhold fra vore projekter til folk i så mange former som muligt. Særligt hjælper vi mindrebemidlede samfund med begrænsede muligheder med at få adgang og bidrage til dette betalingsfri indhold.

Vi ejer mere end 400 servere, der bruges til afviklingen af vore projekter, samt alle de tilhørende domænenavne og varemærker. Vi understøtter udviklingen af strategisk software som MediaWiki og andre lignende værktøjer, der gør det muligt for flere mennesker at deltage samt for de nuværende frivillige at arbejde mere effektivt. Dette inkluderer værktøjer, der er rettet særligt mod at sikre høj kvalitet. Vi udvikler læringsressourcer, understøtter workshops og stræber efter at udtænke intelligente nye måder at inddrage nye bidragydere og gøre Wikimedia til en endnu større international bevægelse for udbredelsen af betalingsfri viden.

I hele denne proces bakkes vi op af støtteforeninger, der er oprettet i en række forskellige lande.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvilke projekter støtter I?

edit

Wikimedia Foundation støtter Wikipedia, et online-encyklopædi og en af de fem mest besøgte hjemmesider i verden. Fra oprettelsen af Wikipedia i januar 2001 og indlemmelsen af Wikimedia Foundation i juni 2003 har vores vækst været overvældende. Den engelsksprogede Wikipedia, vores første projekt, har vokset, så den nu indeholder mere end 6,000,000 artikler. Når man tæller alle sprogudgaver af Wikipedia sammen, er der mere end 47,000,000 artikler.

Ud over Wikipedia står Wikimedia Foundations også bag:

Vi står i spidsen for og støtter udviklingen af MediaWiki, det open source-wikiprogrammel, som ligger bag alle vore offentlige websteder. Vi hjælper med at organisere tiltag, heriblandt offentlige arrangementer, der kan få flere mennesker til at bidrage til vore projekter, og vi tilbyder offline-kopier til download og databasearkiver med Wikipedia-indhold.

Mere information kan findes på siden om vore projekter.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvordan styres Wikimedia Foundation?

edit

Wikimedia Foundation har 302 ansatte, der ledes af direktør Sue Gardner. De ansatte understøtter det arbejde, der udføres af hundredtusinder af frivillige, der bidrager med indhold til Wikimedias projekter. Wikimedia Foundation støttes ligeledes af talrige frivillige, der deltager i komiteer, som praktikanter og på ad hoc-basis.

Bestyrelsen sætter ord på missionen og visionen for Wikimedia Foundation, reviewer og hjælper til med opstillingen af langsigtede planer, tilser og støtter Wikimedia Foundations indsats med at indsamle penge. Bestyrelsen er Wikimedia Foundations øverste organisatoriske myndighed, som beskrevet i vedtægterne. Se mødereferaterne for offentliggjorte referater fra bestyrelsesmøder og beslutningerne for de offentliggjorte bestyrelsenbeslutninger. Bestyrelsen vælges delvist fra fællesskabet af bidragyderne til Wikimedias projekter.

Vi har et kontor i San Francisco, USA, hvor de fleste af vore ansatte arbejder. Alle bestyrelsesmedlemmer og øvrige ansatte arbejder hjemmefra.

Vi stræber efter at have meget åbne processer og har offentliggjort de vigtigste politikker sammen med finansielle informationer.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvordan finansieres Wikimedia Foundation?

edit

Wikimedia er primært finansieret via økonomiske bidrag fra hundredtusindevis af enkeltpersoner, men også via flere gaver og bidrag i form af servere og hosting (se velgørere).

Wikimedia Foundation modtager økonomiske bidrag fra mere end 50 lande over hele verden. Det gennemsnitlige bidrag er ret lille, men i kraft af antallet bliver resultatet stort nok til at sikre vores succes. Folk indbetaler året rundt, og en gang om året udsender Wikimedia Foundation en officiel anmodning om bidrag.

Vi overvejer ikke at anvende annoncer som indtægtskilde.

Wikimedia Foundation er fritaget for at betale skat i USA (ifølge 501(c)(3)). Økonomiske bidrag fra andre lande er i nogle tilfælde også fradragsberettigede. Se fradragsreglerne for detaljerede oplysninger derom. Der er mere information om at bidrage via PayPal, MoneyBookers eller pr. post. For andre måder at bidrage på, bedes du kontakte os ved at sende mail til donate wikimedia.org.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvor mange penge håber I at indsamle?

edit

I planen for 2010-11 budgetteres der med indtægter på 20,4 millioner US-dollars, 28 procent mere end de budgetterede 15,9 millioner for 2009-10.

For yderligere informationer om vore økonomi, se de økonomiske rapporter. Her finder du vores 2010-11-plan (PDF), og her finder du en side med spørgsmål og svar relateret hertil.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvem støtter jer ellers i at nå dette mål?

edit

De fleste af vore indtægter stammer fra enkeltpersoner - folk som dig. Vi modtager også gaver fra fællesskaber og private fonde samt naturalier fra firmaer. Se en oversigt over disse givere på bidragersiden.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvor kan jeg få mere at vide om jeres seneste aktiviteter?

edit

For finansåret 2008-09 kan du hente årsberetningen for 2008-09: PDF-version (2.0 MB)

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvordan kan jeg give et bidrag?

edit

Hvis du vil indbetale et beløb, henviser vi til vores bidragsside. Du kan indbetale ved brug af alle udbredte hæve-/kreditkort (heriblandt VISA, Mastercard, Discover og American Express), PayPal, Moneybookers, bankoverførsel eller ved at sende en check til os. Vi modtager bidrag i de fleste (men ikke alle) valutaer.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvortil kan jeg sende checks?

edit

Send din check til:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.

Vi foretrækker checks i US-dollars, der er udstedt af en bank i USA. Checks i andre valutaer eller sendt fra udenlandske banker kan være meget dyre for os at indløse, hvilket begrænser værdien af dit bidrag for os. Hvis du ikke har en bankkonto i USA, kan du få mest muligt ud af dit bidrag ved at give det via PayPal eller bankoverførsel.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvortil sender jeg blanketter, breve eller andre materialer til Wikimedia Foundation?

edit

Al korrespondance bedes man sende til vores postboksadresse:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Kan jeg sende aktiebidrag til Wikimedia Foundation?

edit

Wikimedia Foundation modtager aktiebidrag. Du kan give et bidrag ved at overføre aktierne fra din kurtage til vores, ved at give din mægler vores navn, investeringskontonummer og DTCC-clearing-nummer.

Account holder name: Wikimedia Foundation, Inc.
Financial broker: Smith Barney
Investment account number: 546-0356C-14-782
DTCC Clearing account number: #0418

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Kan mine bidrag trækkes fra i skat?

edit

Du kan se reglerne om skattefradrag på vores liste over forskellige landes skatteregler.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvis jeg giver et bidrag, hvordan får jeg så mit bevis til brug i selvangivelsen?

edit

Hvis du betaler med PayPal eller kreditkort, modtager du en kvittering til skattevæsenet pr. e-mail, hvis du medsender din e-mail-adresse i dit bidrag. Ved checkbidrag på over 50 dollars modtager du en kvittering med brev, hvis du medsender din adresse. Du kan også bede om at få en kvittering for dit bidrag ved at skrive til os på giving wikimedia.org (du bedes anføre kontaktinformaton, din indbetalingsmetode og størrelsen på dit bidrag).

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Kan jeg give et bidrag, der specifikt skal bruges til et nærmere angivet formål?

edit

Velgørende formål i USA, herunder Wikimedia Foundation, skal respektere begrænsninger, hvis det ønskes af giverne. Dette betyder, at du kan angive, at dit bidrag kun må bruges til nærmere angivne formål, og dette vil vi respektere, hvis det er muligt - i modsat fald vil vi sende bidraget tilbage. Men før du overvejer at opstille sådanne krav, vil vi gerne anføre, at bidrag uden specifikke krav er langt mere brugbare for os. Hver gang vi får bidrag med begrænsede anvendelser, giver det os ekstra administration og omkostninger til planlægning, samtidig med at det giver større kompleksitet i vores organisation.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvorfor er der et minimumsbidrag?

edit

Det mindste bidrag er på 1 US-dollar. Vi modtager små bidrag fra mennesker, der ikke ejer ret meget, og vi er meget, meget taknemmelige herfor. Det er sådan, at hvis et bidrag giver mening for dig, giver det også mening for os. Men vi må også erkende, at det ikke er ualmindeligt for folk at bruge bidragssystemer som vores til at afprøve stjålne kreditkort for at se, om de kan bruges. Sådanne folk bruger typisk meget små beløb til den form for afprøvning. Vi har fundet frem til, at et minimumbeløb på 1 dollar holder disse folk væk.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvad kan jeg gøre for at udbrede kendskabet?

edit

Fortæl om os på alle de måder, du kan forestille dig! Fortæl det til dine venner og din familie. Fortæl om, hvad Wikipedia betyder for dig. Spørg dem, om de også bruger encyklopædien, og hvad den betyder for dem. Brug fx følgende tekst som en del af din underskrift på e-mails:

Vi har skabt den største samling af delt viden i historien. Hjælp med at beskytte Wikipedia. Giv et bidrag nu: http://wikimediafoundation.org/wiki/Support_Wikipedia/da

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvad er jeres politik angående beskyttelse af bidragydere?

edit

Vi er meget opmærksomme på at beskytte vore bidragsydere. Du kan læse mere på beskyttelse af bidragydere. Kort sagt vil vi hverken sælge eller videregive din e-mail-adresse under nogen omstændigheder.

Tilbage til sidens begyndelseGiv et bidrag nu

Hvordan kan jeg kontakte Wikimedia Foundation?

edit

Se Kontakt os-side for flere informationer.

Tilbage til sidens begyndelseBidrag nu