Enquête over de wensenlijst van de gemeenschap

This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey and the translation is 100% complete.
See also: Wishlists

De Enquête over de wensenlijst van de gemeenschap is een jaarlijkse enquête die uitgevoerd wordt door het Community Tech team van de Wikimedia Foundation, aan het einde van het jaar. Het Community Tech team is gefocust op het volgen van de wensen van actieve Wikimedia editors voor verbeteringen, expert gefocuste behandeling en moderatie hulpmiddelen. De oprichting van dit team is gedaan door de verzoeken van core ontwikkelaars voor betere ondersteuning met moderatie hulpmiddelen, bots en andere functies die het doen van Wikimedia projecten gemakkelijker maken.

Alsof we Aladdin met zijn wonderlamp zijn, de wenslijst doet de wensen van de Wikimedia gemeenschap uitkomen!

In november 2015 heeft het team Community Tech de eerste projectbrede wensenlijst enquête gehouden om de functies en verbeteringen te achterhalen waar de Wikimedia moderatoren op zitten te wachten en wat hun prioriteiten zijn. Wij hebben uit alle Wikimedia projecten gebruikers uitgenodigd om met voorstellen te komen. Na het twee weken verzamelen van die voorstellen is er vervolgens gevraagd daar een soort rangschikking in te maken op belangrijkheid. Deze enquête wordt sindsdien jaarlijks herhaald.

Lijst met edities

Nu geselecteerde projecten

Om zoveel mogelijk wensen te vervullen, houdt Community Tech rekening met de gestemde wensen met een prioriteringskader. Het raamwerk geeft richting aan hoe we tot de huidige geselecteerde projecten komen.

Projecten Projectstatus
Multiblocks
   In development
Audio for IPA notation
Handed over
Edit-recovery feature
   In development
Better diff handling of paragraph splits
   Done
Sharing QR Codes
   Done
Automatisch voorstellen van het linken naar Wikidata-items na het maken van een artikel
   In development
Audio-links die worden afgespeeld na het erop klikken
   Done
Voorvertonen in productie standaard inschakelen
   Done
Het hulpmiddel "Wie heeft dat geschreven?" invoeren op meer wiki's
   Done

Updates


24 april 2024: Herstelupdates bewerken

Herstelopties bewerken is nu beschikbaar als 'een opt-in functie op alle wiki's. Eerder in februari hebben we de functie geïmplementeerd op de Franse, Engelse en Arabische Wikipedia om te testen en bugfixes op te lossen. Lees meer op de gelinkte projectpagina.

4 april 2024: Mogelijke wijzigingen in de wensenlijst enquête van de gemeenschap

In januari deelde Community Tech enkele vroege beslissingen over veranderingen die zouden komen in de wensenlijst-enquête, en kort daarna nodigden we u uit om deel te nemen aan lopende gesprekken (doe mee als u dat nog niet heeft gedaan) over hoe een nieuwe enquête eruit zou moeten zien. Onze laatste update behandelt mogelijke wijzigingen die naar de wensenlijst komen. Lees over deze wijzigingen

1 maart 2024: Multiblocks wijzigingen in het ontwerp

De afgelopen weken hebben we de gebruikerservaring en gebruikersinterface ontworpen terwijl we met enkele beheerders over Multiblocks spraken. We hebben enkele ontwerpbeslissingen die we willen implementeren en die we hebben gedeeld met screenshots.

4 januari 2024: Vormgeven aan de toekomst van de gemeenschap Wensenlijst enquête

Community Tech heeft enkele voorlopige beslissingen genomen over de toekomst van de deze wensenlijst enquête.

Samenvattend willen we een nieuw, continu intakesysteem ontwikkelen voor technische verzoeken van de gemeenschap dat de prioritering, middelen en communicatie rond wensen verbetert. Totdat het nieuwe systeem is opgezet, zal het Community Tech-team prioriteit geven aan werk uit de onlangs gecontroleerde achterstand van wensen in plaats van de enquête in februari 2024 uit te voeren. We willen ook meer vrijwillige ontwikkelaars betrekken bij dit proces, te beginnen met de allereerste community Wishathon in maart 2024.

Lees de aankondiging in detail op de Diff blog of MetaWiki, en geef uw feedback.

26 oktober 2023: Edit-Recovery is nu beschikbaar om te testen in bèta

Hallo gemeenschap, we hebben een paar updates. De wens Edit-Recovery (voorheen de functie Auto-save) is nu beschikbaar op Beta Cluster, en u wordt hierbij uitgenodigd om het te testen.

Begin met het bewerken van een pagina op een Beta-site, bijvoorbeeld simple.wikipedia.beta.wmflabs.org, maar publiceer uw verandering niet. Wacht 5 seconden en sluit de tab. Open de tab opnieuw. Uw bewerking moet zijn hersteld!

We werken aan het zichtbaarder maken van de functie met een element zoals een melding bij het herstellen van bewerkingsgegevens, met de mogelijkheid om de herstelde gegevens te verwijderen.

Vragen en feedback zijn welkom.

17 oktober 2023: een update over de wens Multiblocks

We hebben Multiblocks geselecteerd, de #14 wens in de wensenlijst enquête 2023. Het doel van de wens was om layering blokken (ook wel multiblocks) te introduceren. We hebben een projectpagina gemaakt om informatie over onze aanpak te delen. U kunt daar feedback geven.

25 september 2023: Het is tijd voor Wishathon!

De driemaandelijkse online hackathon bekend als Wishathon, georganiseerd door Community Tech om meer wensen van de wensenlijst enquête te voldoen, loopt van maandag 25 september 2023 tot en met vrijdag 29 september 2023.

Wishathon schakelt ander Wikimedia Foundation staf in om meer wensen te vervullen en ook om samenwerking tussen teams en afdelingen te bevorderen.

8 augustus 2023: Wijzigingen wensen

Hallo allemaal, er zijn een paar veranderingen geweest sinds onze laatste grote update in april 2023.

Categorieën op mobiel weergeven

We hoopten Toon de categorieën op de mobiele site voor iedereen te implementeren na het voltooien van de wens Betere Diffs. Helaas zal onze belangrijkste partner, het webteam, deze wens nu niet aanpakken. Het belang van categorieën voor lezers moet verder worden onderzocht om prioriteit te geven aan deze wens in plaats van andere lopende wensen. Maar wensvervulling is vaak op voortschrijdende basis, dus uw feedback is welkom. In de tussentijd werken we aan de functie Auto-save, de #8-wens in de Wensenlijst enquête 2023, die is hernoemd naar de functie Edit-Recovery om nauwkeuriger weer te geven wat de functie is.

Who Wrote That?

Ten tweede hebben we gereageerd op de wens Zet het hulpmiddel 'Wie heeft dat geschreven?' in op meer wiki's en is het op dit moment nu beschikbaar op nog 8 andere Wikipedia's: Frans, Italiaans, Hongaars, Japans, Indonesisch, Portugees, Nederlands en Pools. Dit brengt het totaal aantal wiki's op 13.

22 juni 2023: Volgende stappen voor de functie Auto-save

Het CommTech-team bekijkt alle onderzoeken, discussies en patches die hebben plaatsgevonden rond de wens functie Auto-save om te bepalen wat de volgende stap is.

Lees over het project en help bij het beantwoorden van enkele vragen, waaronder hoe lang we de gegevens moeten opslaan voor de automatische opslagfunctie en wat we in de database moeten opslaan om de automatische opgeslagen functionaliteit te laten werken.

22 juni 2023: IPA-project naar het team Language

Community Tech zal het IPA-project in juni overdragen aan het team Language. Deze beslissing is te danken aan de expertise van dat team op het gebied van lokalisatie en hun focus op het creëren van een reeks open taalondersteunende diensten, zoals de MinT automatische vertaaldienst.

27 april 2023: Doorgaan met 2022 en beginnen met de wenslijst van 2023

Best deelnemers aan de wensenlijst enquête,

Wij willen u bedanken voor uw deelname aan de wensenlijst enquête 2023. Het onderzoek is een cruciaal element om ons te helpen bij het prioriteren van de ontwikkeling van nieuwe functies en verbeteringen om Wikimedia-projecten beter voor iedereen te maken.

Start van de werkzaamheden in 2023

We zijn verheugd aan te kondigen dat het team Community Tech de wens Toon de categorieën op de mobiele site voor iedereen als de prioriteit voor het team om aan te werken in de komende maanden nadat we het werk aan 'Betere Diffs voor alineasplitsingen' hebben voltooid. Dit was Wens #18 op de Wensenlijst van 2022. Deze beslissing was gebaseerd op de technische en ontwerphaalbaarheid van de wens, evenals de potentiële impact ervan op het verbeteren van de gebruikerservaring van de mobiele site voor alle gebruikers.

We begrijpen het belang van deze functie voor de gemeenschap en we zijn verheugd om eraan te werken. We houden u op de hoogte van de voortgang die we boeken en zullen zo snel mogelijk meer informatie geven over de tijdlijn voor implementatie. Daarnaast zijn we begonnen met het onderzoeken hoe we Zet het hulpmiddel "Wie heeft dat geschreven?" in op meer wiki's, de zevende #7 meest populaire wens van 2023 en we hopen de komende maanden grote vooruitgang te boeken met dat werk. We verwachten de implementatie van het hulpmiddel Wie heeft dat geschreven? op de Franse Wikipedia in de komende dagen te doen, met verschillende andere talen die in de komende weken zullen volgen.

Donkere Modus

We willen een update geven over de wens Donkere modus waarop in de enquête werd gestemd. We zijn verheugd u te kunnen meedelen dat het webteam deze wens heeft overgenomen. Vanwege technische beperkingen en de haalbaarheid van het ontwerp zal het webteam echter de eerste versie van de functie "Dark Mode" in bèta uitbrengen. We begrijpen het belang van toegankelijkheid en inclusiviteit en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deze functie voldoet aan de behoeften van alle gebruikers. Bovendien zijn er veel sjablonen die moeten worden aangepast en moeten vrijwilligers worden gewaarschuwd om te wijzigen voordat de functie "Donkere modus" volledig kan worden vrijgegeven. Het webteam zal werken aan het documenteren van deze problemen en we stellen uw geduld in dit proces op prijs. We raden u aan om u te abonneren op de Nieuwsbrief van het webteam om de updates over dit project te volgen.

Ik wil ook de vrijwilligers bedanken die in goede trouw hebben samengewerkt tijdens mijn ambtstermijn en ik wil mededelen dat ik de Wikimedia Foundation en dit team verlaat. Dank aan degenen die de tijd hebben genomen om deel te nemen aan voorstellen, probleemoplossing met ons, en aan degenen die zich vrijwillig hebben ingewilligd en technische stukken van het geven van wensen hebben aangepakt - die inspiratie zal ik de rest van mijn carrière bij me dragen.

In mijn afwezigheid zal een Product Trio mijn verantwoordelijkheden overnemen, zodat u kunt verwachten dat u de Engineering Manager KSiebert (WMF), Tech Lead DMaza (WMF) en Principal designer JSengupta-WMF bereikt als een verenigd Product Trio na mijn vertrek in begin mei. We willen u ook samen nogmaals bedanken voor uw deelname aan het wenslijstonderzoek. Uw input helpt ons om Wikimedia-projecten te prioriteren en te verbeteren, en we kijken ernaar uit om in de toekomst verder te werken.

Met vriendelijke groet,

NRodriguez (WMF) en de andere leden van het team Community Tech

13 maart 2023: Beter omgaan met verschillen van splitsingen van alinea's

Het team heeft aan deze wens gewerkt, zowel op het gebied van engineering als ontwerp. Wij willen u de voortgang melden.

 
 
 
 

Wij bedanken iedereen die de tijd heeft genomen om met ons in contact te komen en feedback te geven op de overlegpagina. We hebben alle feedback doorgelezen en een geaggregeerde analyse gemaakt van de gemaakte punten. Vervolgens hebben we uw feedback op die voorgestelde ontwerpen gecombineerd, evenals ongemodereerd gebruikersonderzoek, en hebben we de voorgestelde ontwerpen afgerond om in engineering te gaan voor de verbeteringen met betrekking tot de wenswijzigingen.

Zie de ontwerpen in deze update die onder meer bevatten:

 • Wisselen tussen verschillende modus via dropdown
 • Verbetering van de toegankelijkheid van in-line-diffs met legenda's en tips voor desktop
 • Verbetering van de weergave van een wijziging die een nieuwe regel of paragraaf introduceert
 • Het verbeteren van de weergave van een wijziging die een bestaande regel of paragraaf verwijdert

Daarnaast is een demo van de wijzigingen voor de onderliggende vergelijking-engine gemaakt.

Voordat u de demo uitprobeert om ons feedback te geven, let op:

 • Het is een werk in uitvoering, onze QA-ingenieurs gebruiken nu een lijst met uitgebreide verschillen om ervoor te zorgen dat de veranderingen overeenkomen met de huidige versie van de twee-kolom-verschil ervaring of een verbetering van de UI.
 • De demo-pagina bevat NIET alle laatste UI-wijzigingen, maar kan de tester een goed idee geven van hoe de voltooide twee-kolom-diff er zal uitzien.
 • Om de demo te gebruiken, plak dezelfde tekst in de twee vakken en wijzig de tekst in het rechtervak. Het veld eronder zal laten zien wat veranderd is.

Wij horen graag uw feedback op onze overlegpagina

Volgende stappen

 • Toegankelijkheid van ontwerpkleuren: Onze ontwerper werkt nauw samen met ons team Design Systems om de toegankelijkheid van de ontwerpen te bepalen. We verwachten dat we de tint ervan enigszins moeten veranderen om het toegankelijker te maken, maar de kleuren blijven vergelijkbaar met het blauw en geel dat momenteel wordt weergegeven op tweekoloms en inline diffs.
 • Release plan: We werken een releaseplan en een tijdlijn van volgende stappen uit en zullen dit meenemen in onze volgende projectupdates! Het vrijgeven van wijzigingen aan de onderliggende engine op de diff volgt een ander proces dan traditionele releases in Mediawiki software, dus we zullen u de volgende keer zeker op de hoogte houden van de stappen en details.

We willen in deze update ook een niet-Community Tech-medewerker hartelijk bedanken, Tim Starling, die zo vriendelijk was om ons te helpen met de onderliggende veranderingen in de C++ engine van wikidiff2. We zijn altijd blij om ondersteuning te krijgen bij het vervullen van wensen van andere leden bij de Foundation die de expertise hebben die nodig is om een wens te vervullen, zeker als ze geen deel uitmaken van het team Community Tech.

We kijken ernaar uit om van jullie te horen!

Open vragen van de eerste update: We horen graag van u!

 • Bent u geïnteresseerd in het uitvoeren van gebruikersonderzoek over de nieuwe voorgestelde interface voor verschillende alinea-splitsingen? Als dat zo is, kunt u dan in de overlegpagina posten dat u geïnteresseerd bent?
 • Welke andere pijnpunten manifesteren zich als u de diff bekijkt?
 • Hoe kunnen we de pijnpunten die de verwarring rond de splitsingen veroorzaken, aanpakken?
 • Hoe geeft het gebruik van kleur aan welke inhoud wordt toegevoegd, verwijderd of hetzelfde blijft?

7 maart 2023: Wensenlijst enquête 2023 resultaten gepubliceerd

Deze editie van de enquête is afgerond. We hebben de resultaten gepubliceerd en zullen in april 2023 een update geven over wat de toekomst biedt.


Voorgaande edities en projecten

Editie Resultaten Projecten Projectstatus
2022 2022 resultaten Negatie inschakelen voor tag filters
   Done
De knop om te bedanken standaard inschakelen in de Volglijsten en Recente Wijzigingen
   Done
Gadget: Who is active
   Done
2021 2021 resultaten Realtime voorvertonen van Wikitext
   Done
Kopiëren en plakken van diffs
   Done
Terugzetten/verwijderen van de bijbehorende overlegpagina
   Done
Waarschuwing bij het koppelen aan pagina's met een onduidelijke betekenis
   Done
Bibliografische bot voor Wikidata
Afgewezen
2020 2020 resultaten Ebook exporteren verbeteren
   Done
OCR verbeteringen
   Done
Omzetten van Wikisource-specifieke hulpmiddelen van gadgets naar extensies
   Done
Intertalige ondersteuning van links via Wikidata
   Done
Bewijzen invoegen met Wikisource als corpus
2019 2019 resultaten Pagina verbeteringen en Nieuwe Pages Feed verbeteringen
   Done
Nachtmodus
   Niet gedaan
Update voor opnieuw instellen wachtwoord
   Done
E-Book Exporteren betrouwbaarheid
   Done
VisualEditor: Toestaan dat referenties een naam krijgen
   Niet gedaan
Werkbalk MW terugzetten
   Niet gedaan
Volglijst vervaldag
   Done
Artikel herinneringen
   Niet gedaan
Sectienaam in Diff
   Done
2FA beschikbaar voor alle betrokken bewerkers
   Niet gedaan
2017 2017 resultaten Kaart verbeteringen
   Done
Ping gebruikers uit de bewerkingssamenvatting
   Done
Evenement statistieken
   Done
Hulpmiddel Who Wrote That?
   Done
Sjabloon wizard
   Done
Artikel berichten geven in andere talen
   Niet gedaan
Automatisch opslaan van bewerkingen
   Done
Dankmelding voor loggegevens
   Done
SVG-vertaling
   Done
Commons melding verwijdering bot
   Done
2016 2019 resultaten Globale gadgets
   Niet gedaan
Bewerken van samenvatting lengte voor niet-Latijnse talen
   Done
Sectie kop URL's voor niet-Latinse talen
   Done
Globale voorkeuren
   Done
XTools herschrijven
   Done
Wikitext-editor syntaxis markeren
   Done
Waarschuwing bij mislukte inlog-poging
   Done
Automatisch archief voor nieuwe externe links
   Niet gedaan
Herstellen van 'Mr. Z-bot’s popular pages bot'
   Done
Vervallen van gebruikersrechten
   Done
2015 2015 resultaten Dode externe links naar archieven verplaatsen
   Done
Verbeterde vergelijkingen DIFF
   Done
Centrale repository voor gadgets, sjablonen en Lua modules
   Niet gedaan
Cross-wiki volglijst
   Niet gedaan
Numerieke sortering in categorieën
   Done
Toestaan van categorieën in Commons voor alle talen
   Niet gedaan
Hulpmiddel Pageview statistieken
   Done
Globale cross-wiki gebruikersoverlegpagina
   Niet gedaan
Verbeteren van de bot om plagiaat te vinden
   Done
Toevoegen van volglijst voor gebruikers
   Niet gedaan

Samenvatting van de resultaten per editie

Deze tabel bevat zowel geaccepteerde als afgewezen voorstellen.

Categorie Voorstellen in de top 10 Meeste stemmen voor een voorstel
2015 2016 2017 2019 Totaal
Moderators en stewards 1 0 1 86
Moderators en controleurs 1 1 157
Anti-intimidatie 0 1 1 118
Bots en gadgets 2 2 2 1 7 111
Categorieën 1 0 1 84
Referenties 0 0 1 1 108
Bewerken 1 1 3 2 7 127
Kaarten 0 0 59
Diversen 1 4 2 0 7 154
Mobiele apparaten en apps 0 0 0 0 55
Hulpmiddelen voor moderaties
Moderatie en beheerhulpmiddelen (2015)
0 1 1 84
Multimedia en Commons
gecombineerd in 2017
1 0 1 0 2 94
Meldingen 0 1 1 101
Programma's en evenementen 0 1 0 1 111
Lezend 0 0 0 1 1 130
Zoeken 0 0 1 0 1 110
Speciale pagina's 0 0 22
Overlegpagina's 1 0 0 1 66
Sjablonen 1 1 87
Volglijsten 2 0 0 1 3 104
Wikidata 0 0 0 0 0 68
WikiProjecten 1 1 72
Wikisource 0 0 0 1 1 113
Wikiversity 0 0 4
WikiWoordenboek 0 0 0 0 40

Zie ook