Ylläpitäjä

This page is a translated version of the page Administrator and the translation is 92% complete.

Ylläpitäjät ovat käyttäjiä, joilla on tekniset kyvyt:

  • poistaa ja palauttaa sivuja, sekä katsoa sivujen poistettuja versioita;
  • estää ja poistaa esto käyttäjiltä, yksittäisiltä IP-osoitteilta, sekä IP-osoitealueilta;
  • suojata ja poistaa suojaus sivuilta, sekä muokata suojattuja sivuja;
  • (if available) set the stable viewing level of a page (see here for an example)
  • muokata useimpia Järjestelmäviesti-nimiavaruuden sivuja;
  • tuoda sivuja muista Wikipedioista;
  • suorittaa muita toimintoja, jotka liittyvät tekniseen ylläpitoon;
  • lisätä ja poistaa käyttäjiä joistain käyttäjäryhmistä, kuten palauttaja, IP-estoista vapautettu tai bottitunnus.
Poistolomake
Suojauslomake
Estolomake

Ylläpitäjät voivat suorittaa näitä toimintoja vain wikeissä, joihin heille on myönnetty ylläpitäjyys.

Ylläpitäjien rooli, heihin kohdistuvat odotukset ja heidän käyttäytymistään säätelevät käytännöt vaihtelevat laajalti eri hankkeiden välillä. Vaikka ylläpitäjällä on enemmän teknisiä kykyjä kuin tavallisilla käyttäjillä, asemaa ei pidä sekoittaa auktoriteettiin, joka täytyy ansaita yhteisöltä erikseen. Joillakin wikisivustoilla ei välttämättä ole edes hyväksytty kirjoitettuja käytäntöjä ylläpitäjille tai ylläpitäjyysehdokkuudelle. Tällainen johtuu usein käyttäjien määrän ja toiminnan aktiivisuuden rajoitteellisuudesta.

Joissakin hankkeissa ylläpitäjistä käytetään erilaisia nimityksiä. Esimerkiksi englanninkielisessä Wikiopistossa he ovat "vartijoita" ("custodian"), kun taas espanjankielisessä Wikipediassa heitä kutsutaan "kirjastonhoitajaksi" kääntyvällä nimellä.

Kaikki "ylläpidolliset" toimet kirjataan lokeihin ja muut ylläpitäjät voivat perua ne. Sama periaate pätee kaikkiin MediaWikin erikoisoikeuksiin, joskaan niiden kaikkien lokit eivät ole julkisesti nähtävissä: esimerkki tästä ovat osoitepaljastajat, joita on oltava kussakin Wikimedian hankkeessa useampi valvomassa toistensa toimintaa. Tämä saattaa ylläpitäjien toiminnan yhteisön tarkkaan syyniin. In particular, it is comparable to the ius intercessionis or the Roman consuls' veto: an intrinsic system for consensual action, reciprocal control, and prevention of abuse. Its degeneration, when the system fails to actually prevent abuse and such powers have to be in fact exercised (multiple times) to reverse a previous action, is the so-called wheel war.

Ylläpitäjiin sovelletaan järjestelmänlaajuista ylläpitäjän aktiivisuuden tarkistuksen käytäntöä, jonka mukaan oikeudet voidaan poistaa, jos niitä ei ole käytetty yli kahteen vuoteen.

Katso myös