Διαχειριστής

This page is a translated version of the page Administrator and the translation is 77% complete.
Outdated translations are marked like this.

Οι διαχειριστές (γνωστοί και ως administrators ή sysops) είναι χρήστες με την τεχνική ικανότητα να:

Η φόρμα Διαγραφής
Η φόρμα Προστασίας
Η φόρμα Φραγής
  • να διαγράφουν και να επαναφέρουν διαγραμμένες σελίδες, να βλέπουν διαγραμμένες εκδόσεις σελίδων
  • να φράσσουν και να αίρουν την φραγή χρηστών, μοναδικές διευθύνσεις IP, εύρος διευθύνσεων IP
  • να προστατεύουν και αίρουν την προστασία από σελίδες
  • να επεξεργάζονται την διεπαφή (το namespace MediaWiki) και αρχεία ρυθμίσεων χρηστών
  • να εισάγουν σελίδες από άλλα wiki
  • να εκτελούν άλλες λειτουργίες σχετικές με την τεχνική συντήρηση
  • να προσθέτουν και να αφαιρούν χρήστες από ορισμένες ομάδες χρηστών όπως rollback, IP block exempt ή flooder.

Ο διαχειριστές μπορούν να εκτελούν αυτές τις πράξεις μόνο στο wiki στο οποίο τους έχουν δοθεί δικαιώματα διαχειριστή.

Ο ρόλος αλλά και οι προσδοκίες από τους διαχειριστές, καθώς και οι πολιτικές που καθορίζουν την συμπεριφορά τους, ποικίλουν στα διάφορα εγχειρήματα. Ενώ οι διαχειριστές έχουν πιο πολλές τεχνικές δυνατότητες από απλούς χρήστες, αυτό δεν θα πρέπει να συγχέεται με κύρος, το οποίο κερδίζεται ξεχωριστά και αποδίδεται από την κοινότητα. Μερικά wiki ενδέχεται να μην έχουν καν υιοθετήσει γραπτή πολιτική για τους διαχειριστές ή για την εκλογή τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω περιορισμένου αριθμού χρηστών και δραστηριοτήτων.

Μερικά από τα εγχειρήματα χρησιμοποιούν διαφορετικούς όρους για τους διαχειριστές. Για παράδειγμα, το αγγλικό Βικιεπιστήμιο χρησιμοποιεί το "φύλακας", ενώ η ισπανική Wikipedia χρησιμοποιεί αυτό που μεταφράζεται σε "βιβλιοθηκάριος".

Όλες οι "διαχειριστικές" ενέργειες καταγράφονται και είναι αναστρέψιμες από οποιονδήποτε άλλον διαχειριστή. Η ίδια αρχή έχει εφαρμογή σε όλα τα ειδικά δικαιώματα στο MediaWiki, αν και κάποιοι δεν είναι δημόσια συνδεδεμένοι: δείτε για παράδειγμα τους checkusers , ύπου χρειάζονται τουλάχιστον να είναι δο σε κάθε εγχείρημα του Wikimedia project για να αλληλοελέγχονται. Αυτό κάνει την δραστηριότητά τους να παρακολουθείται στενά σε μεγάλο βαθμό από την κοινότητα. Συγκεκριμένα, αυτό είναι συγκρίσιμο με το ius intercessionis ή το βέτο των Ρωμαίων Υπάτων: ένα εγγενές σύστημα για συναινετική δράση, αμοιβαίο έλεγχο, και αποτροπή της κατάχρησης. Ο εκφυλισμός του, όταν το σύστημα αποτυγχάνει στην πραγματικότητα να αποτρέψει την κατάχρηση και τέτοιες εξουσίες θα πρέπει να εξασκούνται στην πράξη (πολλαπλές φορές) για να αντιστρέψουν μια προηγούμενη δράση, ο αποκαλούμενος και wheel war.

Administrators are subject to the global admin activity review policy, which stipulates that their rights may be removed if inactive for more than two years.

Δείτε επίσης