Уикипедия на луната/Относно

This page is a translated version of the page Wikipedia to the Moon/About and the translation is 73% complete.
Outdated translations are marked like this.
Начална страница Фаза 1: сценарии Фаза 2: гласуване Фаза 3: работа Фаза 4: завършване Относно ЧЗВ
  готово готово готово готово    

Уикипедия на Луната

 
Представяме ви лунохода! Той има четири самостоятелни колела, осигуряващи маневреност. На "гърба" си носи слънчеви панели, а "очите" отпред са камери. Логото отпред е на Ауди. Посетете ЧЗВ за пояснения.

Става дума за два основни фактора, свързани с Уикипедия. Единият е пространството (мястото). Винаги разполагаме с място, защото нашата енциклопедия никога няма да изпита недостиг от хартия. Другият фактор е времето. Разполагаме с цялото време на света, за да редактираме Уикипедия. Правим го когато искаме, като така прибавяме към сумата на човешкото познания. Уикипедия никога няма да е завършена, затова продължавайте да допринасяте. Няма срокове в издателството, няма ограничения на броя знаци.

В случая обаче сме поставени пред предизвикателството да се съобразим с тези два фактора, за да се възползваме от уникална възможност, която се пада веднъж в живота. В годината на 15-годишнината на Уикипедия имаме възможност да си направим специален подарък. Можем да изпратим свободната енциклопедия на Луната. Буквално.

Ето как става това: групата учени “Part-Time Scientists” възнамеряват да изпратят луноход към Луната и планират да вземат Уикипедия на борда. Тази група учени е един от няколко международни колектива, които се съревновават за наградата “Google Lunar X Prize”. Състезанието е обявено през 2007 и целта му е учени-ентусиасти (аматьори) от цял свят да изпратят на Луната самоходен апарат, да го накарат да измине поне 500 m и да изпрати снимки на Земята. Мнозина приемат предизвикателството, но само малцина са близо до финиша. Сред тях е групата Part-Time Scientists от Берлин, Германия. В изработения от тях луноход има място за научна апаратура и за специални дискове за данни, изработени от керамика. Тъй като са запалени по Уикипедия от години, членовете на Part-Time Scientists предлагат на немското сдружение Wikimedia Deutschland възможността да използват един от дисковете за съдържание от Уикипедия.

Ние приехме предложението и сме решени с този проект да направим подарък на глобалната общност на Уикипедия, защото сме убедени, че има само един начин да отбележим 15 години на визионерско сътрудничество и доброволчески ентусиазъм. За общността от общността.

През 2001 г. Уикипедия отбеляза началото на новото хилядолетие и никой не би могъл да си представи, че след 15 години този отворен,смел и пионерски експеримент ще представлява най-пълната моментна снимка на човешкото познание в нашето време.

През 1977 г. мисията "Вояджър" отнесе в Космоса прословутата "Златна плоча на Вояджър" с поздравления, музика и някои изображения. Нека превърнем сегашния проект в "Златна плоча 2.0" и да създадем заедно времева капсула на познанието и на духа. Уикипедия на Луната!

Предизвикателството

Уикипедия е свободното познание. Всеки може да го използва отново и отново. Защо просто не вземем текущо пълно изображение и не го запишем на диска? Нещата са доста по-сложни: дори само английската Уикипедия е с доста по-голям обем от наличните 20 гигабайта. И това не включва редакционните истории и никакви медийни файлове,само чистия текст на текущите версии на статиите. Нещо повече, вярно е, че английската версия засега е с най-голям брой статии от всички, но съществуват 300 други езикови версии. Накратко, наличното място е малко, а Уикипедия е голяма. Затова трябва да се подбере съдържание, което е и истинското предизвикателство към проекта: Какво да изберем? Кой ще го реши? Как да го направим?

Всички тези въпроси са тясно свързани с най-силните страни на Уикипедия. Познанието е разнообразно и такива са и статиите на Уикипедия на различни езици. Не съществува някакво канонично ядро на познанието, което да се копира и превежда на всеки от стотиците езици. Точно обратното, съдържанието на различни езици се оформя според многобройни фактори включително, без ограничение, културни особености, брой редактори, специфични правила на езиковите общности, достъп до Интернет и т.н. Но ако имате шанс да изпратите на Луната съвкупността на всички човешки знания, не трябва ли да се помъчите да отразите същото разнообразие което направи от Уикипедия най-известният досега в света колективен проект?

Целта

Целта ни е да постигнем общностен консенсус за това как Уикипедия да бъде представена в “Златна плоча 2.0” и съответно да подготвим всички данни за запис. За да я постигнем, трябва да обсъдим и решим поставените по-горе въпроси и накрая да подготвим съдържанието за времевата капсула. За целия проект имаме около половин година, защото всяка година на 5 декември ООН отправя призив към света да отбележи работата на доброволците. Международният ден на доброволците се чества от 1985 г. и тази година това ще бъде перфектният начин да "опаковаме" нашия подарък за Уикипедия, така че да стане част от официалния научен товар на лунохода през 2017.

Как да го направим

Милиони статии, хиляди редактори, стотици езикови версии. Може би е възможно да се направи перфектна селекция, т.е. такава, която удовлетворява глобалната общност. А може би не е, и тогава ще има много спорове за равно представяне, качество на съдържанието или пристрастие при критериите за селекция. И в двата случая трябва да сме отворени за предложения, да действаме прозрачно и добросъвестно. На дискусионната страница на проекта ще намерите три проекта за сценарии. Тяхната основна цел е да покажат как може да се подходи към предизвикателството. Всеки сценарий има своите предимства и недостатъци. Моля да ги приемете като материал за размишление и да бъдете смели, като ги развивате или предлагате изцяло нови решения или предложения.

Дата (2016) Събитие Дейности Статус
18-24 април старт
 • Публикуване страницата на проекта
 • Начало на общностна дискусия и налични опции
 • Уикимедия конференция, отзиви на живо
готово
18 април - 3 юни Фаза 1: обсъждане
 • Уикипедианците са поканени да оценят първоначалните 3 сценария и могат да предлагат нови
готово
10-24 юни Фаза 2: гласуване
 • Дискусията приключва и започва отделен процес на гласуване за избор на предпочитания вариант от общността
готово
21-26 юни Уикимания Езино Ларио
 • На Уикимания ще съобщим резултата и ще разясним как общността смята да изпрати Уикипедия на Луната.
готово
1 юли - 31 октомври Фаза 3: работа
 • Добавяне на липсващо съдържание в езиковите версии
 • Подобряване на съществуващи статии
 • Има вероятност да съчетаем предизвикателството с други състезания като Уики обича паметниците
в процес
31 октомври - 15 ноември Фаза 4: завършване
 • Решаване на проблеми от последния момент.
 • Подготовка на данни.
предстоящо
5 декември Международен ден на доброволчеството
 • Предоставяне на "Златна плоча 2.0"
 • Край на юбилейната година WP15
предстоящо

Относно Part-Time Scientists

 
Екипът Part-Time Scientists в своя берлински офис. Тяхното мото е изписано на черната тениска: “Hell yeah, it’s rocket science!” ("По дяволите да, това е ракетна (=сложна) наука")

Името говори само за себе си. Екипът от учени и инженери се събира през 2008 и се записва за участие в Google Lunar X Prize. Целта им е да намалят разходите за мисията като използват по-евтино и по-съвременно оборудване, за да направят пътуването в космоса по-достъпно за учените. Ръководител на екипа е Robert Böhme. По-долу е посочена негова презентация от 2013 за екипа, мотивацията му и мисията. В началото групата Part-time Scientists работят буквално на доброволни начала и на непълно работно време. Членът на екипа Karsten Becker казва: “Забележително е какво могат да постигнат хората само в свободното си време. Това се вижда и в примера на Уикипедия.” Днес основният екип от 12 души работи на пълно работно време по окончателната подготовка на мисията към Луната. В допълнение те разчитат на помощ от страна на мрежа от други 60 и повече доброволци. Сред тях е Jack Crenshaw, който е работил по изчислението на траекторията на програмата Аполо на НАСА.

Относно Лунния екип в Уикимедия Германия

Доста хора участват активно след като се свързаха с нас. Нашият малък екип за Луната: старите уикипедианци Cornelius и Martin, Elisabeth работи по текстовете и оформлението, а Jan е нашият говорител и контакт с пресата (вижте по-долу информация как също да се включите). Michael координира първите стъпки.

Контакти с пресата/локални посланици

По време на Фаза 1 (обсъждане на сценариите) проектът Уикипедия на Луната е само вътрешна дискусия какви данни от Уикипедия трябва да се изпратят на Луната. Предвидено е в дискусията да участват основно общностите от проектите на Уикимедия. Щом веднъж се реши как ще бъде оформен проектът, през юли 2016 започва Фаза 3 (работна). Планираме да се обърнем към широката публика и да поканим всички да се включат и да споделят знания, които да бъдат изпратени на Луната.

Списък на отговорници за контакти с пресата. Моля обърнете се към човека най-близо до Вас.

Country Name Please reach out to me via Notes
Germany Jan Apel jan.apel wikimedia.de
phone +49 (0)30 219 158 26-0
I work for Wikimedia Deutschland
Spain David Abián davidabian wikimedia.es Member for Communications, Board of Directors, Wikimedia España
Czech Republic Michal Reiter michal.reiter wikimedia.cz Board Member, Spokesperson
Bulgaria Dimitar Dimitrov dimitar.dimitrov wikimedia.bg "Dimi"
Switzerland Stéphane Coillet-Matillon stephane.coillet wikimedia.ch Your friendly Kiwix guy at WMCH
WMF Sam Lien/Juliet Barbara slien wikimedia.org WMF media/PR contacts
Poland Krzysztof Machocki krzysztof.machocki wikimedia.pl
+48 790 290 766
Spokesperson, Wikimedia Polska
Bangladesh Moheen moheenreeyad wikimedia.org.bd Board member, Wikimedia Bangladesh