This page is a translated version of the page Wikipedia 15/Media and the translation is 82% complete.
Wikipédia 15
Találj egy eseményt
Események
Tervezz egy eseményt
Légy részese
Oszd meg az élményeidet
Média
Vedd fel a kapcsolatot a világgal.
Szuvenírek
Védjegyek és márkák
Eredmények
Világszintű hatás
Adj tanácsot, hogy lehetne a Wikipédia 15 eseményeit népszerűsíteni a helyi médiában, közösségi oldalakon és az emberek közt.

Tippek a médiához

Tips for engaging with local media, pitching to the press, and more go here!

Kommunikációs Készség Fejlesztő: Ez az oldal a kommunikációs taktikák folyamatosan bővülő gyűjteménye, mely a tanulási szokásokat is magába foglalja. A 2015-ös Wikimédia Konferencia kommunikációs műhelyét követi, arra lett tervezve, hogy a lényegesebb kérdéseket megválaszolja, amelyeket a Berlin műhely kommunikációfejlesztői vitatnak meg.

Sajtóközlemények

Érkeztek kérések a közösség néhány tagjától, hogy alkossunk egy sablont a sajtóközleménybe a Wikipédia 15. születésnapjáról. Ebben a szekcióban megtalálható egy lehetséges forma az igényeknek megfelelve, valamint egy sokkal hétköznapibb sajtóközlemény, ha látni akartok egy példát. Ezt szabadon lehet módosítani vagy lefordítani, bármilyen módon értelmes.

Miért írj sajtóközleményt?

 • A sajtóközlemény az egyik módja annak, hogy mások tudomást szerezzenek a mondanivalónkról.
 • A Wikipédia 15. születésnapja egy globális ünnep, és a helyi sajtóközlemények az adott régiókban élők tudtára adhatják a mozgalom sokrétűségét.

Hogyan írj sajtóközleményt?

 • Egy sajtóközleménynek úgy kell kinéznie, mint egy újságcikk, harmadik személyben írva, feltüntetve idézeteket és forrásokat, és elmondva a közlemény kulcsfontosságú információit.
 • Alul találsz egy vázlatot, amely elmagyarázza egy tipikus sajtóközlemény struktúráját.

Hogyan terjeszthetsz egy sajtóközleményt?

 • Ezek terjesztésére számos mód létezik:
  • Küldj emailt olyan helyi riportereknek, akiket érdekelhet a dolog. (A legtöbb publikáció weboldalán található egy Kapcsolat lap, amely megjeleníti a riporterek email-címét.)
  • Megoszthatod a sajtóközleményedet email útján, mielőtt kiadnád “embargó alatt.” Egy embargó arra kéri az újságírót, hogy ne publikálja az információt egy bizonyos dátum és idő előtt. Jobb ha ellenőrzöd, hogy az újságíró tiszteletben tartja-e az embargódat, mielőtt bármit mondasz neki.
  • Oszd meg egy közösségi blogon, vagy a weboldalad sajtó-szekcióján.
  • Ossz meg egy linket közösségi oldalakon.
  • Használj egy sajtóközlemény-terjesztő szolgálatot (ez pénzbe kerül, és nem mindig a leghatékonyabb megoldás).

Mikor terjessz egy sajtóközleményt?

 • Bármikor! Sok ember, akivel beszéltünk néhány nappal a szülinap előtt kiadja a sajtóközleményt, hogy az olvasók még az esemény előtt értesüljenek róla, mi fog történni. A Wikimédia Alapítvány ki fog adni egy általános sajtóközleményt, de reméljük, hogy addigra már közösségünk sok tagja beküldi írásait.
 • Megoszthatod a sajtóközleményed riporterekkel, mielőtt beadnád, ezzel ők lesznek kinevezve annak publikálására, és így valószínűbb, hogy a hír a címlapra kerüljön. Néha ezt is “embargónak” hívják.

Sablonok

Itt találsz némi segítséget, ha úgy döntenél, saját sajtóközleményt írsz!

Közösségi oldalak

 

We’ve been asking social media users: What does Wikipedia mean to you?

By that, we mean – how do you use Wikipedia? What is Wikipedia’s role in the work you do and the ideas you share with your friends and the world? What does Wikipedia mean for the way you learn, the way you interact with information, and the way you understand the world? What does Wikipedia or free knowledge mean for your community?

We are hoping you will tweet mentioning #wikipedia15 and @wikipedia. Please say anything that is right for you. If you need examples, you could say something like:

 • Knowledge is powerful. Thanks @wikipedia for being open and free for everyone. #wikipedia15
 • I use @wikipedia to look stuff up with my kids. You never know what you’ll find. #wikipedia15
 • Happy 15th birthday, @wikipedia. Thanks for giving free information to the world! #wikipedia15

You can also consider including a Wikipedia 15 illustration or animated GIF too!

Feltöltés és kapcsolat

Kérünk, hogy egy sor beszúrásával oszd meg velünk, min dolgozol éppen, a média Wikipédia 15-tel kapcsolatos tájékoztatására tekintettel. Ez egy "élő" áttekintésként szolgálhat arról, hogy ki csinál mit, és hol. Van valami, amivel másokat is tudnál segíteni? Szükséged van néhány ötletre? Közösen szeretnél tervezgetni vagy egyidejűleg akarsz sajtóközleményt írni valakivel?