Izbori u Fondaciji Wikimedia/2022/Glasanje u zajednici

This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/Community Voting and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.

Izbori za Odbor poverenika 2022. održavaju se od 23. avgusta do 6. septembrа 2022.

Članovi Wikimedijine zajednice imaju priliku izabrati dva kandidata na mandat od tri godine. Ova stranica sadrži uputstva za glasanje. Članovi zajednice treba da pročitaju smjrnice za pravo na glasanje i FAQ.

Glasanje

Ako imate pravo glasa:

 1. Pročitajte Izjave kandidata i pogledajte ocene koje im je dala Komisija za analizu
 2. Pročitajte odgovore kandidata na pitanja koja su im postavili predstavnici prodružnica
 3. Pogledajte videozapise u kojima kandidati odgovaraju na pitanja koja su postavili i odabrali članovi zajednice. there is also a text version, including additional questions from the community.
 4. Izborni kompas vam može pomoći pri donošenju odluke o glasanju. (based on answers to 15 additional community-sourced questions).
 5. Odlučite koje kandidate želite da podržite.
 6. Idite na SecurePoll stranicu za glasanje.
 7. Pratite uputstva na toj stranici.

Kako glasati

 
Primer SecurePoll interfejsa za glasanje koji će glasači videti.

U nastavku se nalaze korisne informacije koje će vam pomoći da lakše glasate. Pažljivo pročitajte ovaj odeljak pre nego što pristupite glasanju.

 • Ovi izbori koriste metodologiju Jedinstvenog prenosivog glasa. Objašnjenje procesa možete pronaći ovde.
 • Na stranici za glasanje glasač će videti niz padajućih menija. Birač treba da rangira kandidate prema svojim preferencijama, od “Preference 1” (najpoželjniji) do “Preference 6” (najmanje poželjan).
 • Počevši od vrha, glasač treba da rangira kandidate za koje smatra da su najprikladniji za izbor. Kandidate koje glasač smatra manje prikladnim treba označiti pri dnu liste. Kandidate koje glasač smatra nezadovoljavajućim ne treba uopšte označiti.
 • Birač može prekinuti rangiranje kandidata u bilo kom trenutku tokom procesa glasanja. Na primer, od 6 kandidata, birač može rangirati samo prva 4, a ne i preostala 2.
 • Kandidate je potrebno rangirati bez preskakanja brojeva između. Preskakanje brojeva rezultiraće porukom o grešci.
 • Birač ne sme više puta rangirati istog kandidata. Višestruko rangiranje istog kandidata rezultiraće porukom o grešci.
 • Birači mogu više puta da glasaji na izborima. Ponovno glasanje briše prethodni glas. Ovo možete činiti koliko god puta želite.