Одбор на доверители на Фондацијата Викимедија

This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Board of Trustees and the translation is 100% complete.

Одборот на доверители на Фондацијата Викимедија („Одборот“ или „ОД“) врши надзор врз Фондацијата Викимедија и нејзината работа како нејзин врховен управен орган.

Состав

Одборот е основан во 2003 г. со тројца доверители, а од 2020 г. во него членуваат до 16 доверители. Од своите редови тој ги назначува следниве службеници: Претседател, до двајца Потпретседатели и претседатели на комитети. Одборот назначува и службеници вон своите редови: Главен извршен директор, Благајник и Секретар. Работата на одборот делумно вклучува носење решенија и гласање. Другите задачи се делегираат на комитети посветени на работи како Управување, Ревизија, Талент и култура, Производи и технологија и Работи на заедницата.

Тековниот состав на Одборот е следниов:

Како да се обратите кај Одборот

Одборот има свој разглас за поднесување на барања и давање препораки. Советот непосредно ги чита пораките на разгласот. На самата Фондација Викимедија можете да ѝ се обратите на повеќе начини објаснети на нивната страница за контакт.

Тековни членови

Доверителите на Фондацијата Викимедија зборуваат за нивната работа
Главна страница: foundationsite:role/board
Слика Име и презиме Место Улога Крај на мандатот Белешки Матично вики
  Џими Велс (User:Jimbo Wales) Основач Почесен претседател[Notes 1] 1 ноември 2024 Преназначен на 8 декември 2021 г. Википедија на англиски
  Д-р Дариуш Јемјелњак (User:Pundit) Заедница/Подружница Претстедател на Комитетот за управување 1 ноември 2024 Назначен во октомври 2021 г. Википедија на полски
  Роузи Стивенсон-Гуднајт (User:Rosiestep) Заедница/Подружница 1 ноември 2024 Назначена во октомври 2021 г. Википедија на англиски
  Викторија Доронина (User:Victoria) Заедница/Подружница 1 ноември 2024 Назначена во октомври 2021 г. Википедија на руски
  Лоренцо Лоза (User:Laurentius) Заедница/Подружница 1 ноември 2024 Назначен во октомври 2021 г. Википедија на италијански
  Мајк Пил (User:Mike Peel) Заедница/Подружница 31 декември 2025 Назначен во декември 2022 г. Википедија на англиски
  Наталија Тимкив (User:NTymkiv (WMF)) Назначен(а) Претседател 1 ноември 2025 Назначена на 23 март 2022 г. Википедија на украински
  Шани Евенштајн Сигалов (User:Shani (WMF)) Заедница/Подружница Потпретседател;
Претседател на Комитетот за работи на заедницата
31 декември 2025 Преназначена во декември 2022 г. Википедија на хебрејски
  Есра ел-Шафеј Назначен(а) Потпретседател;
Претседател на Комитетот за производи и технологија
1 октомври 2026 Преназначена на 15 август 2023 г.
  Раџу Нарисети Назначен(а) Претседател на Комитетот за талент и култура 1 октомври 2026 Преназначен на 15 август 2023 г.
  Луис Битенкурт-Емилио Назначен(а) 1 јануари 2025 Назначен на 4 јануари 2022 г.
  Кети Колинс Назначен(а) Претседател на Комитетот за ревизија 1 ноември 2026 Назначена на 1 ноември 2023 г.
Белешки:

Поранешни членови

User:Doc JamesUser:DennyUser:PunditUser:Guy KawasakiUser:FriedaUser:LyzzyUser:RaystormUser:PhoebeUser:LyzzyUser:Patricio.lorenteuser:BishdattaUser:PhoebeUser:SjUser:AklUser:MhalprinUser:SjUser:MidomUser:WingUser:Michael SnowUser:MidomUser:FriedaUser:Stuuser:anthereUser:MindspillageUser:OscarUser:MindspillageUser:EloquenceUser:Jan-BartUser:AngelaUser:AnthereUser:MdavisUser:TimShellUser:Jimbo WalesSpecial:MyLanguage/Wikimedia Foundation Board of Trustees
User:Mike PeelUser:Esh77User:NTymkiv (WMF)User:LaurentiusUser:VictoriaUser:RosiestepUser:PunditUser:RaystormUser:Doc JamesUser:PunditUser:Esh77w:en:Esra'a Al Shafeiw:en:Raju NarisettiUser:NTymkiv (WMF)User:SchisteUser:Doc JamesArnnon GeshuriKelly BattlesUser:Guy KawasakiUser:FriedaUser:Patricio.lorenteUser:LyzzyUser:RaystormUser:DennyUser:PunditArnnon GeshuriKelly BattlesUser:Jimbo WalesSpecial:MyLanguage/Wikimedia Foundation Board of Trustees

Комитети

Повеќе