Strategy/Wikimedia movement/2017/Process/Briefing/el

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Process/Briefing and the translation is 49% complete.
Outdated translations are marked like this.

Εισαγωγή

Στόχοι: Γιατί είμαστε εδώ σήμερα;

Οι στόχοι μας (ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ):

  • Να προσδιορίσουμε, ως κίνημα, μια συνεπή κατεύθυνση που μας θα μας ενώνει και θα μας εμπνέει για ολόκληρο το διάστημα των επόμενων 15 χρόνων.
  • Να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, την καλή πρόθεση και την ενότητα στο εσωτερικό του κινήματος μας. Να λάβουμε μέρος σε μια έγκυρη, διαφανή, ανοικτή διαδικασία που βασίζεται στην κοινή μας δύναμη και όχι στην ιεραρχία.
  • Να κατανοήσουμε καλύτερα τους θεσμούς και τα άτομα που αποτελούν το κίνημά μας, αλλά και εκείνα που δεν μπορούμε ακόμη να προσεγγίσουμε, καθώς και το πώς μπορεί να μεταβληθούν οι ανάγκες τους στα επόμενα 15 χρόνια.
  • Να αποκτήσουμε μια κοινή κατανόηση του τι σημαίνει το γεγονός ότι είμαστε κίνημα, πώς μπορούν να συμμετάσχουν στο κίνημα αυτό άτομα και θεσμοί που δεν είναι σήμερα μέρος του, καθώς και τι χρειάζεται να γίνει για να αυξηθεί η επίδραση του κινήματός μας. Να ενωθούμε στη βάση της ανάπτυξης του κινήματος με στόχο την επίτευξη του οράματός του.
  • Να οικοδομήσουμε σχέσεις που θα επεκτείνουν και θα εμπλουτίσουν το κίνημα και τους δυνητικούς συνεργάτες μας.




Η διαδικασία: Τι κάνουμε σήμερα;

Αυτή η συζήτηση είναι μια από τις πολλές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε διάφορες ομάδες και κανάλια. Θα έχετε πολλές ευκαιρίες να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και να συζητήσετε το μέλλον του κινήματος με άλλους.

Πρώτα θα συζητήσουμε γενικές ιδέες, και στη συνέχεια θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένα θέματα και τις επιπτώσεις τους.

Μετά τη Wikimania, θα συζητήσουμε τους ρόλους και τους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή των όσων θα έχουμε συμφωνήσει.



Τι είναι ένα κίνημα;

Τα κινήματα είναι οικοσυστήματα που διαθέτουν δύναμη και υπάρχουν για έναν συγκεκριμένο σκοπό

Ομάδες που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, καταδεικνύουν ανισότητες, οργανώνουν και πραγματοποιούν δράσεις με στόχο την επίτευξη αλλαγών

Ορισμένα καλά παραδείγματα είναι, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

  • Κοινωνικά κινήματα - Το οικολογικό κίνημα / το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής
  • Πολιτικά κινήματα - Κινήματα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων / Το κίνημα Black Lives Matter
  • Κινήματα ενίσχυσης - Τα κινήματα αλληλοβοήθειας και ανταλλακτικής οικονομίας
  • Συγκεκριμένα κινήματα διαμαρτυρίας: Το κίνημα των Αγανακτισμένων

Είπαμε ότι ξεκινάμε μια συζήτηση που θα απασχολήσει ολόκληρο το κίνημα. Όμως, τι ακριβώς είναι ένα κίνημα; Ποια είναι ορισμένα γνωστά παραδείγματα κινημάτων διάφορων τύπων (πολιτικά, κοινωνικά, τοπικά/παγκόσμια, αλληλοβοήθειας);



Μεταρρυθμιστικά κινήματα

έναντι των βαθμιαίων αλλαγών

  1. Ηγούνται των κινητοποιήσεων με βάση ένα τολμηρό όραμα
  2. Ενσωματώνουν βασικές κοινές αξίες μέσω της πρακτικής
  3. Εμβαθύνουν τους δεσμούς με την κοινότητα
  4. Εφαρμόζουν τις αρχές του στρατηγικού σχεδιασμού
Πλαίσιο συλλογικής επίδρασης
  1. Κοινή ατζέντα
  2. Κοινά συστήματα μέτρησης
  3. Δραστηριότητες κοινής ενδυνάμωσης
  4. Συνεχής επικοινωνία
  5. Βασίζεται σε οργανισμούς υποστήριξης
Θεωρία κοινωνικών κινημάτων
  1. Συλλογική συμπεριφορά (ατόμων, οργανώσεων, ομάδων και πόρων)
  2. Σχετική αποστέρηση υλικών και άυλων αγαθών και αποζήτηση αλλαγών
  3. Κινητοποίηση πόρων
  4. Πολιτικές ευκαιρίες
  5. Κοινωνική επίδραση

Παρατίθενται 3 διαφορετικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση κινημάτων. Όλες τους βασίζονται στην έρευνα και την εμπειρία, όμως υπό διαφορετικό πρίσμα.

Η 1η προέρχεται από το Κέντρο Στρατηγικής Κινημάτων (Movement Strategy Center, Όκλαντ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και βασίζεται σε μια εξαιρετικά τοπική προσέγγιση που εστιάζει στην κοινότητα. Επικεντρώνεται στο να εμπνεύσει τα μέλη του κινήματος να προωθήσουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές (σε αντίθεση με δραστηριότητες που οδηγούν σε μικρότερες, πιο βαθμιαίες αλλαγές) προκειμένου να διαταραχθεί και δυνητικά να απαλειφθεί η πρακτική της συστημικής εκμετάλλευσης.

H 2η είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται πολύ τελευταία μεταξύ αναγνωρισμένων οργανισμών για τη μελέτη - και την εκμετάλλευση - της αξίας των μεμονωμένων (και πιθανώς απομονωμένων) δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να επιτύχουν να έχουν συλλογικά πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνία.

Η 3η είναι μια κάπως πιο ακαδημαϊκή προσέγγιση για την αξιολόγηση των κοινών πτυχών των κοινωνικών κινημάτων, από όπου έχει απαλειφθεί κάθε έντονη πολιτική χροιά. Και τα 3 αυτά "μοντέλα" αξιολόγησης κινημάτων μπορούν να μας βοηθήσουν να διακρίνουμε σημαντικά στοιχεία του δικού μας κινήματος "ελεύθερης γνώσης" και να εμπνεύσουν τρόπους δυνητικής βελτιστοποίησής του.


Τι γνωρίζουμε για το μέλλον: 2030 και έπειτα

Ο κόσμος το 2030: Ανθρώπινο πλήθος

Probabilistic Population Projections based on the World Population Prospects: The 2015 Revision

Η πιο σημαντική δημογραφική τάση του 21ου αιώνα θα είναι η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική.


Για παράδειγμα, το Λάγος, πρωτεύουσα της Νιγηρίας, αναμένεται να έχει πληθυσμό 24 εκατομμυρίων το 2030, δηλαδή ίσο με αυτόν που έχει σήμερα η Σανγκάη, η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου.

Η μέση ηλικία των κατοίκων του πλανήτη θα μειωθεί στα 33,1 χρόνια, και το ένα τέταρτο των νέων ανθρώπων του πλανήτη θα ζει στην Αφρική.


Σε άλλες χώρες, ο πληθυσμός θα αυξηθεί με πιο αργό ρυθμό ή θα μειωθεί, και η μέση ηλικία θα αυξηθεί.

Σε πολλές χώρες, ο πληθυσμός των ηλικιωμένων κατοίκων θα είναι δυσανάλογα μεγάλος.

Για παράδειγμα, το ποσοστό των κατοίκων της Κίνας άνω των 60 ετών θα αυξηθεί από το 16,1% στο 25,2% έως το 2030.



Η κοινωνία το 2030: Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη

Τα 8,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα κατοικούν στη Γη το 2030 θα πρέπει να μοιραστούν τον ίδιο πλανήτη. Ως κίνημα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το περιβάλλον και το ευρύτερο οικοσύστημα στο οποίο υπάρχουμε. Εκτός από την πρόκληση της διάδοσης της γνώσης, πρέπει να έχουμε υπόψη και τις υπόλοιπες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως παγκόσμιος πληθυσμός, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το κίνημά μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το κίνημα Wikimedia πρέπει να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα της παγκόσμιας θέρμανσης ή των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν είναι αυτός ο βασικός μας στόχος.

Ωστόσο, η διάδοση της ελεύθερης γνώσης είναι κάτι που επείγει. Η επανάπαυση είναι μια πολυτέλεια που το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού δεν μπορεί να έχει.



Οι λύσεις είναι αλληλένδετες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικής Κινημάτων, πολλά κινήματα επιδιώκουν να λύσουν προβλήματα που συνδέονται μεταξύ τους, με λύσεις που είναι και αυτές αλληλένδετες:

Μετάβαση από συστήματα που βασίζονται: σε… Συστήματα που βασίζονται:
Στην εξαγωγή πόρων Στην αναγέννηση
Στον έλεγχο Στη δημοκρατία
Στον αποκλεισμό Στη συμμετοχή
Στη συσσώρευση Στη συνεργασία

Οι ειδικοί που μελετούν τα κοινωνικά κινήματα αναγνωρίζουν ορισμένα κοινά συμπτώματα στα συστήματα που σκοπό έχουν να συσσωρεύουν τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια λίγων.

Το κίνημα Wikimedia αποτελεί παράδειγμα πολλών από τις λύσεις που προτείνονται για τα προβλήματα αυτά. Ένα εγγενές χαρακτηριστικό της δωρεάν διάδοσης της γνώσης είναι ότι μεταβιβάζει εξουσία από τις ελίτ στους απλούς ανθρώπους. Ο τρόπος που σήμερα δημιουργούμε και μοιραζόμαστε την ελεύθερη γνώση μέσω των wiki είναι ριζοσπαστικά συμμετοχικός και συνεργατικός.

Η σοφία, η γενναιοδωρία και η ευγένεια που συναντά κανείς στις κοινότητές μας παρατηρούνται και σε άλλα κινήματα που στόχο έχουν να βελτιώσουν το συλλογικό μας μέλλον.



Η εκπαίδευση το 2030

Το ποσοστό των νέων που θα εγγράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα αυξηθεί κατά 5% σε σχέση με το 2000 (από το 84% στο 89%).[e 1]

50% των παιδιών που δεν λαμβάνουν πρωτοβάθμια εκπαίδευση ζουν σε περιοχές επηρεαζόμενες από συγκρούσεις.[e 2]

Το παγκόσμιο ποσοστό των ανθρώπων που γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση αυξάνεται σε 85%, από 82% το 2000.[e 1]



Η τεχνολογία το 2030

Στον κόσμο της τεχνολογίας, 15 χρόνια ισοδυναμούν με μια αιωνιότητα. Το πανταχού παρόν smartphone, που είναι μόνιμα συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και ελέγχεται μέσω της αφής, δεν υπήρχε πριν από 15 χρόνια.

Το να προβλέψει κανείς το τεχνολογικό τοπίο που θα επικρατεί μετά από 15 χρόνια είναι δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τάσεις που είναι πιθανό να συνεχιστούν.

Μια τέτοια τάση είναι η ολοένα μεγαλύτερη διάδοση του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, και ειδικότερα στα ανερχόμενα πληθυσμιακά κέντρα.



Μια άλλη ισχυρή τάση είναι η συνεχής αύξηση της πρόσβασης από κινητές συσκευές και των σχετικών πρακτικών. Το 2015, η επισκεψιμότητα από κινητές συσκευές στον ιστότοπο της Wikipedia ξεπέρασε για πρώτη φορά την επισκεψιμότητα από υπολογιστές. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η χρήση κινητών συσκευών μεταβάλλει σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης του πληθυσμού στο διαδίκτυο. Πολλοί χρήστες βρίσκουν στο διαδίκτυο πληροφορίες τις οποίες στη συνέχεια αξιοποιούν και μοιράζονται εκτός σύνδεσης.

Οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων αυξάνονται με αστραπιαία βήματα και εξελίσσονται από απλές εφαρμογές συζήτησης σε μέσα εκφραστικής επικοινωνίας.

Χάρη στη χρήση των smartphone, οι πληροφορίες ολοένα και περισσότερο διαδίδονται ακριβώς τη στιγμή που δημιουργούνται.

Our movement and ecosystem: Who are we today?

What do we mean by "movement" in the context of Wikimedia and its vision? There are many different perspectives on what the movement is.

We're a large and diverse group of people doing a lot of different things, playing a lot of different roles, at different levels of involvement.

Our movement is also part of a larger ecosystem of movements, organizations, and individuals. Some of them have interests similar to ours, and others work against our efforts.



Individual contributors today

Almost 75,000 individual editors currently make more than 5 edits in a month. Of those, almost 13,000 make over 100 edits in a month.

The work of contributing to Wikipedia and its sister sites is complex, so contributors tend to specialize in the roles that they fill. These roles range from content-focused (actual writing of content), support (templates, building tools/bots), administrative, social work (e.g. mediating disputes) and quality control (vandal fighting & new page patrol).

Newcomers tend to enter via content-creation roles and move to social and technical roles as they gain experience.

Individual contributors also include developers, designers, and others who create and improve the tools and software platform that runs Wikimedia sites.



Organized groups and affiliates provide a structure for groups of individuals to organize activities that advance the movement. As of March 2017, there are 40 chapters focused on specific geographies, 75 user groups, and 1 thematic organization.

There is a wide variety across affiliates in terms of models, levels of activity, and finances. Some have paid staff and others are entirely run by volunteers. Some can provide support to individual contributors and others focus on events and outreach.

There is no single model of what an affiliate should become; it depends on their capacities and external circumstances.


The Wikimedia Foundation is currently the largest organization in the movement. It was created in 2003 and has around 290 staff and contractors based around the world and in San Francisco.

One of the Foundation's main activities today is to provide direct support to websites and improve the technical platform supporting Wikimedia sites.

The Foundation also runs programs and grants to support individuals, communities, and affiliates across the movement.

This movement strategy process will notably influence what the Foundation focuses on in the next 15 years.



Movement growth and tensions

Over the last 15 years, our movement has grown and become more complex. Along the way, there have been disagreements, mild and strong. There have been decisions involving power, money, and breaches of trust that have hurt relationships across the movement.

Many of us in the movement have felt wronged. Some have made mistakes that we might feel we can't ignore. Instead, we would ask that we acknowledge our shared history and learn from what we could have done better.

We can take a moment to reflect on the past, air any grievances, and heal before we can make plans for a future that we build together.

What do we do today in the movement?

We create content, we consume content, we support content creators and consumers



This section is currently Foundation-centric. Please help improve it to reflect finances across the whole movement, or propose improvements on the talk page.

More than 5 million readers around the world donated $77 million USD in the Wikimedia Foundation’s 2015–2016 fiscal year. Donations were about $15 USD on average.

While the Foundation raises funds all year long internationally, the bulk of the revenue (almost 50%) comes in during the December English campaign.

Wikimedia's email fundraising program continues to grow significantly, doubling email revenue for the second year running. Readers opt-in for future email communications when they make a donation, and a year later the fundraising team sends a few reminders to donate.



Narrative



Narrative

Why are we part of this movement?

Rationale: Show the diversity of motivations and also the common values shared across the movement. Understand what the members of these groups get out of being part of the movement.

Points to convey: See Research:Codex/Motivations of contributors and related links, Research:Necromancy, Studies on motivations of volunteer Wikipedians?, Research:Newsletter/2013/November#What drives people to contribute to Wikipedia? Experiment suggests reciprocity and social image motivations

Format:

Contact: Guillaume

  • People are motivated by both personal and social factors. Group identity and perceived value of contribution to the group is critical beating social loafing.
  • Fun, Learning and Social-seeking reasons seem to dominate high contribution editors. Ideological alignment seems to be less predictive of high contribution rates
  • Feelings of self-efficacy and positive feedback are critical to sustained contribution
  • The motivation of new editors is strongly negatively affected by negative feedback and the rate of negative feedback for good-faith newcomers has been rising.


Narrative



English Wikipedia is read in a wide variety of use cases that differ in their motivation triggers, the depth of information needs, and readers' prior familiarity with the topic.

[For more details about the study and results, please refer to https://arxiv.org/pdf/1702.05379.pdf. For a more detailed summary of results, please refer to section 4.3.]



Some interesting user behavior observations based on the Wikipedia reader study: Users who intend to use Wikipedia for work or school (19.5% of the participants, left table) are more frequently observed for specific topics of articles, namely war & history, mathematics, technology, biology & chemistry, and literature & arts.

For the first two of these topics, users are more than twice as often motivated by work or school motivations when compared to the average Wikipedia user. While these topics cover a wide range of different areas, all of them are more related to academic or professional activities than for leisure.

Additionally, this type of motivation is more often reported by users accessing Wikipedia’s desktop version. This could be expected since many work/school activities are performed in office settings.

Furthermore, we can see that this motivation occurs more often for users who are referred by external search engines multiple times in a session, and by users who stay longer on an individual page, which can be seen as a potential indicator for intensive studying.

By contrast, users who describe their motivation as bored/random (right table), are more likely to use internal navigation within Wikipedia and to spend only little time on the individual articles.

Also, they tend to switch topics between the individual articles more often (as indicated by the subgroup with a high average topic distance).

These are telltales for less focused browsing behavior. Bored users also view more articles on Wikipedia both within the survey session and overall during the study period.

Finally, this motivation can also be observed more frequently for articles that cover specific topics, such as sports, 21st century, and TV, movies, & novels.

Clearly, these topics are more leisure-oriented and are in stark contrast to the previously discussed topics favored by users who use Wikipedia for work or school.



Points to convey: See [Wikimedia-l] Fundraising Update - Japan - Focus Group and Survey Findings, File:Wikimedia Survey 2014 English Fundraiser.pdf , File:Report.WikimediaJapan.f.071916.pdf

A few quotes from donors

Some information from surveys: do people know we're a nonprofit, how much are interested in contributing content, etc.

Format:

Contact: Caitlin C., Lisa



Narrative



Narrative

A living movement: How we're evolving

Rationale: Build understanding of the dynamics of the main groups within the movement

Points to convey: Contributors to the wikis are the most visible part of the movement. What do we know about them? Wiki-wide trends e.g. Rise and Decline, different dynamics across wikis. A summary of Research:WMF Strategy document: Research about contributors. Community health, civility, metrics about harassment

Microcontributions, offline events

Gender bias on Wikipedia, Gender gap, Research:Gender gap

Diversity improves quality: it is important that some editors are highly experienced while others are more green. It's important that few editors contribute a lot to an article while most others contribute only a little.

To newcomers, the rules are complex and often non-intuitive. This causes difficulty and often leads to frustration for good-faith newcomers. It also results in power disparities where experienced editors are more empowered by their "process literacy" to "win" disputes.

Rationale:

Format: A few charts (if applicable) and a few sentences summarizing what we know (and possibly what we don't know)

Contact: Guillaume, Aaron


All large Wikipedias appear to demonstrate a pattern of exponential rise starting in 2004 and slowing in 2007. While most wikis' active editor counts held relatively constant since 2006, the English Wikipedia has experienced a substantial and sustained decline.

At the root of this decline in English Wikipedia's active editors appears to be a sudden decline in the retention of good-faith newcomers due to the negative environment caused by counter-vandalism tools that "view newcomers through a lens of suspiciousness".



Narrative



Points to convey: Number of languages, levels of activity and growth rates. Comparison of the amount of content in languages. Map of geotagged articles.

Diversity of content. Place and dynamics of sister projects. Content gaps.

https://arxiv.org/abs/1501.06307

http://epjdatascience.springeropen.com/articles/10.1140/epjds/s13688-016-0066-4

Rationale:

Format:

Contact: Asaf, Leila, Katy/Chris S.



Narrative

Interactive version



There are significant knowledge gaps in Wikipedia today. If Arabic is the only language you know or you prefer to read in, a language with 467M native speakers, you can only learn about 87K geographical locations in the world using Wikipedia.

If you speak all the languages for which we have a Wikipedia project, you can only learn about 2M geographical locations using Wikipedia. While this example is focused on geo-taggable articles, it clearly shows the gaps of knowledge in one specific area.

Significant gaps exist in many Wikipedia languages across many fields and the future editors will need to close these gaps for access to sum of all knowledge to become a reality.



Narrative



Wikimedia sites provide knowledge to hundreds of millions of readers, and we don't track them.

A third of them come from Google, a third from internal links, and a third from other places (social media and other search engines).

Many readers consume Wikimedia content through indirect reuse, like syndication and knowledge panels. This audience is estimated to be in order of magnitude of one billion but it very difficult to measure.



Global north, global south. Wikipedia very well know in some parts of the world and not in others offline, education. Kiwix, Wiki Med


Placeholder for Suzie's updated metrics from the 2010-2015 strategic plan:

  • Number of people served
  • Number of Wikipedia articles
  • Increase percentage of very high quality material
  • Number of editors doing 5+edits/month
  • Number of women and Global South editors

Looking back, we seem to have made some progress on the main priorities that emerged from the 2010-2015 strategic plan.

However the metrics that we’ve been using to measure our success don’t always reflect the progress that we're seeing.



Are we really measuring what we want to measure? What would be better ways to measure the progress of the movement as a whole, not just that of Wikimedia organizations?


The future of our movement in 2030

Questions & prompts: What is the future we want to build together as a movement in the next 15 years?

  • Who do we want to be?
  • What do we want to do?