Ylivalvojien käytäntö

This page is a translated version of the page Stewards policy and the translation is 91% complete.
Outdated translations are marked like this.
Tälle sivulle on listattu ylivalvojien toimintaan liittyviä käytäntöjä ja suuntaviivoja. Ohjeita ja muuta dokumentaatiota löytyy ylivalvojien käsikirjasta.
Ylivalvojat
Ylivalvojille
Ilmoitustaulut

Käytäntöjä

Älä toimi konsensuksen vastaisesti

Ylivalvojien ei pitäisi koskaan toimia konsensuksen vastaisesti, esimerkiksi päättäessään käyttäjäoikeuksien muuttamisesta. Heidän tehtävänsä on toteuttaa yhteisön voimassaoleva konsensus Wikimedia Foundationin päämäärien sallimissa rajoissa. Jos on lainkaan epäilystä siitä, pitäisikö tietty toimi suorittaa vai ei, ylivalvojien ei pitäisi toimia ellei kyseessä ole välitöntä toimintaa vaativa hätätilanne tai ellei toimea suorittamaan löydy aktiivisia paikallisia käyttäjiä.

Ylivalvojien pitäisi aina pysytellä neutraaleina. He voivat osallistua äänestyksiin, mutta toteuttaessaan äänestyksen tulosta ylivalvojan täytyy toimia äänestyksen tuloksen mukaan, vaikka olisivatkin itse eri mieltä asiasta.

Toinen näkökulma

Vaikka ylivalvojien täytyy noudattaa yllä olevaa sääntöä, heidän ei ole pakko nauttia siitä. Tavallisina muokkaajina ja muissa yhteisörooleissaan he ovat edelleen oikeutettuja ilmaisemaan mielipiteensä kuten muutkin käyttäjät.

Pähkinänkuoressa: he eivät menetä kykyään ajatella ja tuntea ainoastaan siksi että heillä on enemmän nappuloita käytössään.

Älä anna oikeuksia projekteissa, joissa on omia byrokraatteja

Paikalliset byrokraatit ovat vastuussa ylläpitäjä-, byrokraatti- ja bottioikeuksien antamisesta. Ylivalvojien tulisi antaa näitä oikeuksia ainoastaan projekteissa, joissa ei ole aktiivisia byrokraatteja tavoitettavissa.

Jos ylivalvojalla on myös byrokraatin oikeudet tietyssä projektissa, hänen pitäisi käyttää paikallista byrokraattikäyttöliittymää oikeudet antaessaan. Tämä lisää toiminnan läpinäkyvyyttä, koska toimi merkitään silloin paikallisen wikin lokiin, ja vähentää hämmennystä siitä missä roolissa oikeudet antava käyttäjä toimii.

Vältä eturistiriitoja

Ylivalvojien tulisi harkintansa mukaan välttää eturistiriitoja – tilanteita, joissa he eivät kykene tekemään puolueettomia ratkaisuja. Tällaisten tilanteiden käsittely tulisi jättää puolueettomille ylivalvojille. Näihin tilanteisiin kuuluu muun muassa:

  • ylivalvojatyökalujen käyttäminen missään wikissä jossa käyttäjä on ollut estettynä;
  • käyttäjäoikeuksien muuttaminen omassa kotiprojektissa (wikissä jossa ylivalvoja on aktiivinen yhteisön jäsen), paitsi selkeissä tapauksissa (kuten omasta pyynnöstä tehdyt poistot ja hätätilanteet).

Läpinäkyvyys

Pyynnöt ylivalvojille tulisi jättää aiheeseen kuuluville toimintapyyntösivuille. Kun yhteisö on päättänyt oikeuksien muuttamisesta, toimintapyyntöön tulisi liittää linkki sivulle, jolla yhteisö on päättänyt asiasta. Ylivalvojien toimet ovat näkyvillä Metan lokeissa. Kun toiminto on suoritettu, ylivalvojan tulisi mainita asiasta toimintapyyntösivulla ja ideaalitapauksessa myös paikallisella sivulla, jos sellainen on.

Ylivalvojien toimista keskustelun tulisi tapahtua Metassa, ei yksityisesti, jotta käyttäjät voivat ymmärtää ylivalvojien ratkaisuja. Jos ylivalvojalla on epäilyksiä jonkin pyynnön suhteen, tämän tulisi tuoda epäilyksensä julki muille ylivalvojille, jotta joku muu ei ehdi toteuttamaan pyyntöä.

Noudata paikallisia käytäntöjä

Jos wikillä on oma käytäntö ylivalvojien toiminnasta, ylivalvojien täytyy pitää huolta, että käsitellyt pyynnöt noudattavat käytäntöä ennen niiden toimeenpanoa, tai että yhteisössä on konsensus pyynnön toteuttamisen puolesta.

Prosesseja

Vaalit

Tämänhetkisten vaalien kriteerit löytyvät sivulta Stewards/Elections 2024/Guidelines.

Ylivalvojaoikeuksien menettäminen

Passiivisuus

Jos käyttäjä on ylivalvojana passiivinen vuoden ajan, hänen ylivalvojaoikeutensa poistetaan. ”Passiivinen” tarkoittaa, että ylivalvojatyökaluja ei ole käytetty viimeisen kuuden kuukauden aikana lainkaan ja viimeisen vuoden aikana vähemmän kuin 10 kertaa. Käyttäjä voi hakea ylivalvojaksi uudestaan tavanomaisella menetelmällä.

Äänestys vuoden jälkeen

Ylivalvojuus ei ole elinikäinen asema. Käyttäjät saavat sen jos tarvitsevat sitä, pitävät sen jos ihmiset luottavat heihin, ja menettävät sen jos he eivät enää tarvitse sitä tai jos heihin ei enää luoteta. Ylivalvojan asema annetaan seuraaviin vuotuisiin vaaleihin asti, jolloin käyttäjiä pyydetään kommentoimaan ja erityisesti pyytämään oikeuksien poistoa. Jos ylivalvojat katsovat, että tietyn ylivalvojan oikeuksien poistosta on keskustelussa konsensus, kyseiseltä käyttäjältä poistetaan ylivalvojan oikeudet.

Katso myös