Хабови/Учествовање

This page is a translated version of the page Hubs/Participate and the translation is 100% complete.
Latest news about Hubs (Contribute!)


Можете учествовати у дискусијама у хабу на глобалном нивоу или предузети кораке за имплементацију хаб пројекта у одређеном региону или тематској области. За ово друго, погледајте листу текућих хаб пројеката.

Имплементација

Грантови које даје Стратегија и управљање покретом тренутно подржавају хабове кроз два правца:

 1. Истраживачки хабови:: Идеја за истраживачки пројекат који ће открити потребе и приоритете чланова заједнице како би се пронашли најбољи начини заједничког рада. Овај пројекат доприноси текућим глобалним разговорима о хабовима.
 2. Хабови усмерени на планирање:: Пројекат који настоји да олакша разговоре и договор у заједници у вези са хаб пројектом који је претходно истражен и већ има јасно дефинисан опсег.

Отворена питања

Дискусије о хабовима се тренутно фокусирају на следећи скуп питања:

 • Вредност: Која је корист од покретања хаб пројекта у односу на статус кво?
 • Животни циклус: Како настају хабови? Како их 'унапредити' да би им омогућили више ресурса и преузимање додатних улога? Како их 'деградирати', односно распустити, ако се покаже да су неефикасни?
 • Минималне улоге: Постоји ли минималан скуп улога које хаб мора да испуни?
 • Ексклузивност: Може ли постојати више од једног хаб пројекта по региону или теми? Ако је тако, да ли се такви хабови такмиче за ресурсе на основу свог учинка?
 • Покривеност: Да ли сав финансиран рад у региону или теми мора проћи кроз одговарајући хаб?
 • Сукоб интереса: чланови Одбора повереника такође бити доносиоци одлука у свом регионалном хабу? Ако је одговор потрврдан, како управљати сукобом интереса? Ако није, ко доноси одлуке у регионалном хабу?
 • Подршка: Ко обучава тренере? Ко обезбеђује да хабови могу својим конститутивним заједницама да понуде адекватну стручност?
 • Права: Да ли хабови аутоматски имају право на одређене ствари у односу на заједнице које опслужују (унутар региона или теме)? Да ли заједнице које опслужује одређени хаб пројекат могу изабрати да ступе у однос са тим хабом или му се оне аутоматски додељују?
 • Координација између хабова: Када пројекти обухватају подручја која су у фокусу више различитих хабова.