This page is a translated version of the page Hubs/Participate and the translation is 100% complete.
Latest news about Hubs (Contribute!)


Možete ili sudjelovati u raspravama na globalnoj razini ili poduzeti korake za provedbu hub projekta u određenoj regiji ili tematskom području. Za potonje, pogledajte popis projekata čvorišta koji su u tijeku.

Provedba

Grantovi koje daje Strategija i upravljanje pokretom trenutačno podržavaju hubove kroz dva smjera:

 1. Istraživački hubovi:: Ideja za istraživački projekt kojim bi se otkrile potrebe i prioriteti članova zajednice i pronašli najbolji načini zajedničkog rada. Ovaj projekt doprinosi tekućim globalnim razgovorima o hubovima.
 2. Hubovi usmjereni na planiranje:: Projekt koji nastoji olakšati razgovore i dogovor u zajednici u vezi s hub projektom koji je već istražen i koji ima jasno definiran opseg.

Otvorena pitanja

Rasprave o hubovima trenutno su usmjerene na sljedeći skup pitanja:

 • Vrijednost: Koja je prednost pokretanja hub projekta u odnosu na status quo?
 • Životni ciklus: Kako nastaju hubovi? Kako ih 'promaknuti' kako bi im omogućili više resursa i preuzimanje dodatnih uloga? Kako ih 'degradirati' ili raspustiti ako se pokažu neučinkovitim?
 • Minimalne uloge: Postoji li minimalan skup uloga koje hub mora ispuniti?
 • Ekskluzivnost: Može li postojati više od jednog hub projekta po regiji ili temi? Ako je tako, natječu li se oni za resurse na temelju svoje učinkovitosti?
 • Pokrivenost: Mora li sav financirani rad u okviru regije ili teme proći kroz odgovarajući hub?
 • Sukob interesa: Mogu li članovi Odbora povjerenika također biti donositelji odluka u svom regionalnom hubu? Ako je tako, kako upravljati sukobom interesa? Ako ne, tko bi donosio odluke u regionalnom čvorištu?
 • Podrška: Tko obučava trenere? Tko osigurava da hubovi mogu svojim konstitutivnim zajednicama ponuditi adekvatnu stručnost?
 • Prava: Imaju li hubovi automatski pravo na određene stvari u odnosu na zajednice koje opslužuju (unutar regije ili teme)? Mogu li zajednice koje neki hub projekt opslužuje izabrati da stupe u odnos s tim hubom ili mu se one automatski dodjeljuju?
 • Koordinacija između hub projekata: Kada projekti obuhvaćaju područja koja su u fokusu više različitih hubova.