Habovi/Učestvovanje

This page is a translated version of the page Hubs/Participate and the translation is 100% complete.
Latest news about Hubs (Contribute!)


Možete učestvovati u diskusijama u habu na globalnom nivou ili preduzeti korake za implementaciju hab projekta u određenom regionu ili tematskoj oblasti. Za ovo drugo, pogledajte listu tekućih hab projekata.

Implementacija

Grantovi koje daje Strategija i upravljanje pokretom trenutno podržavaju habove kroz dva pravca:

 1. Istraživački habovi:: Ideja za istraživački projekat koji će otkriti potrebe i prioritete članova zajednice kako bi se pronašli najbolji načini zajedničkog rada. Ovaj projekat doprinosi tekućim globalnim razgovorima o habovima.
 2. Habovi usmereni na planiranje:: Ovaj projekat nastoji da olakša razgovore i dogovor u zajednici u vezi sa hab projektom koji je prethodno istražen i već ima jasno definisan opseg.

Otvorena pitanja

Diskusije o habovima se trenutno fokusiraju na sledeći skup pitanja:

 • Vrednost: Koja je korist od pokretanja hab projekta u odnosu na status kvo?
 • Životni ciklus: Kako nastaju habovi? Kako ih 'unaprediti' da bi im omogućili više resursa i preuzimanje dodatnih uloga? Kako ih 'degradirati', odnosno raspustiti, ako se pokaže da su neefikasni?
 • Minimalne uloge: Postoji li minimalan skup uloga koje hab mora da ispuni?
 • Ekskluzivnost: Može li postojati više od jednog hab projekta po regionu ili temi? Ako je tako, da li se takvi habovi takmiče za resurse na osnovu svog učinka?
 • Pokrivenost: Da li sav finansiran rad u regionu ili temi mora proći kroz odgovarajući hab?
 • Sukob interesa: članovi Odbora poverenika takođe biti donosioci odluka u svom regionalnom habu? Ako je odgovor potrvrdan, kako upravljati sukobom interesa? Ako nije, ko donosi odluke u regionalnom habu?
 • Podrška: Ko obučava trenere? Ko obezbeđuje da habovi mogu svojim konstitutivnim zajednicama da ponude adekvatnu stručnost?
 • Prava: Da li habovi automatski imaju pravo na određene stvari u odnosu na zajednice koje opslužuju (unutar regiona ili teme)? Da li zajednice koje opslužuje određeni hab projekat mogu izabrati da stupe u odnos sa tim habom ili mu se one automatski dodeljuju?
 • Koordinacija između habova: Kada projekti obuhvataju područja koja su u fokusu više različitih habova.