Global namnändringspolicy

This page is a translated version of the page Global rename policy and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.
Genväg:
GRP
Denna sida behandlar standarder och riktlinjer gällande namnändring på globala konton på flera Wikimedia-wikis, utförda av Stewarder och global renamers .

Bakgrund

Ett globalt konto är ett användarnamn som används av en enda användare på alla Wikimedia-wikis med lokala konton sammanlänkade genom en global kontosamling. Förr var det ända sättet att byta namn på ett sammanlänkat konto att byta namn på varenda lokalt konto. Detta var mycket svårt och tidskrävande, både för stewards och för användaren som fick påbörja diskussionen med lokala byråkrater (som utförde lokala namnändringar) på varje wiki med tillgängliga byråkrater. Denna process kunde ta lång tid eftersom det är svårt att koordinera namnändringar i flera wikis och projekt med byråkraterna för varje individuellt projekt.

Denna policy ämnar reglera användandet av det Globala Namnändringsverktyget som byggdes för att förenkla denna process. Det kan användas för att ända namn på globala konton och alla associerade lokala konton.

Policy

Denna policy tillåter stewards och globala namnändrare att ändra namn på ett sammanlänkat konto.

För att vara berättigad global namnändring måste förfrågan uppfylla alla dessa krav:

  • Det nya namnet har valts omsorgsfullt. Oseriösa, upprepade eller olämpliga förfrågningar kommer att avslås. Användaren kommer att meddelas om namnet bryter mot lokal policy, men en namnändrare vet inte nödvändigtvis om alla lokala policyer. Om ett namn bryter mot en lokal policy kan det lokala kontot komma att blockeras av administratörer på den lokala wikin och användaren måste då lösa den konflikten på den lokala wikin, möjligen genom att begära en ny (global) namnändring. Detta gäller naturligtvis både användare som registerat med ett olämpligt namn, och för de som begär namnändring till ett sådant namn.
  • Det gamla namnet är vederbörligen och synligt länkat till det nya namnet på alla wikis där användaren är aktiv eller har en historia av konflikter eller blockeringar.
  • Användaren söker inte namnändring för att dölja eller förmörka dåligt uppträdande.
  • Det nya namnet inte är registerat på någon wiki (en global namnändring är inte tekniskt möjligt om det redan finns associerade eller ej associerade konton med det nya namnet).

Begära en global namnändring

De flesta globala namnändringar ska begäras genom Special:GlobalRenameRequest-gränssnittet på valfri wiki eller genom Steward requests/Username changes för mer komplicerade förfrågningar.

Alla privata förfrågningar kan skickas till $stewards-l. Om du är osäker på hur förfrågan ska formuleras på SRUC-sidan kan du även skicka e-post till den adressen och vi gör namnändringen av ditt konto på det viset. När du begär namnändring via e-post, glöm inte att följa rådet ovan och inkludera nuvarande och nytt användarnamn och bekräftning på wikin.

Övertagande

Det finns vissa krav för övertagande av lokala konton, och möjligen globala konton. Sådana policykrav hanteras separat, även om de omnämns här för klarhets skull. För närvarande hanteras alla beslut om övertagande av stewards oberoende av varandra.

Se även