Globaal hernoemingsbeleid

This page is a translated version of the page Global rename policy and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
GRP
Deze pagina schetst de normen en richtlijnen met betrekking tot het hernoemen van de globale accounts over meerdere Wikimedia-wiki's door Stewards en Globale hernoemers .

Achtergrond

Een globaal account is een gebruikersnaam gekoppeld aan een enkele gebruiker in alle Wikimedia wiki's, met lokale accounts verenigd (unified) in een wereldwijde verzameling. Vroeger was de enige manier om een globaal account te hernoemen door elke lokaal account afzonderlijk te hernoemen. Dit was een zeer moeilijke en tijdrovende taak, zowel voor stewards en voor de gebruikers die in contact moesten treden met lokale bureaucraten (die de lokale hernoemingen deden), op elke wiki met lokale bureaucraten. Het proces nam een zeer lange tijd in beslag, want het is moeilijk om crosswiki het hernoemen te coördineren op de betrokken projecten en met de bureaucraten die betrokken zijn op de individuele projecten.

Dit beleid is bedoeld om het gebruik van de globale hernoemingsfunctie, die werd gebouwd om dit proces enorm te vereenvoudigen, te reguleren. Het kan worden gebruikt om een globaal account te hernoemen samen met alle gekoppelde lokale accounts.

Beleid

Dit beleid staat stewards en global renamers toe een lokaal account te hernoemen als onderdeel van een globale hernoeming, zonder een lokaal verzoek. Dit beleid is van toepassing op alle wiki's waar de gebruiker een SUL-account heeft en in aanmerking komt voor een hernoeming, zelfs als de lokale wiki een actieve bureaucraat heeft. Zonder toezicht van een systeembeheerder (bijvoorbeeld Legoktm, Hoo man) dient een globale hernoeming van accounts met bij elkaar meer dan 100.000 bewerkingen niet worden uitgevoerd.

Om in aanmerking te komen voor een globale hernoeming, moet het verzoek voldoen aan alle van de volgende criteria:

  • De nieuwe naam wordt zorgvuldig geselecteerd. Frivole, herhaalde of ongepaste verzoeken worden afgewezen. De gebruikers zullen worden geadviseerd als van de naam bekend is dat deze een lokaal beleid schendt, maar de hernoemer kan niet bekend zijn met al het lokaal beleid. Wanneer een naam lokaal beleid schendt, kan het lokale account geblokkeerd worden door beheerders op de lokale wiki en de gebruiker moet een dergelijk conflict op de lokale wiki lossen; eventueel door het aanvragen van een andere (globale) hernoeming. Dit is uiteraard het geval voor zowel gebruikers die registreerden met een beleidschendende naam als voor gebruikers die naar een dergelijke naam zijn hernoemd.
  • De oude naam wordt naar behoren en zichtbaar gekoppeld aan de nieuwe naam op iedere wiki waar de gebruiker actief is, of heeft een geschiedenis van conflicten of blokkades.
  • De gebruiker is niet op zoek naar een hernoeming om slecht gedrag te verbergen of te verdoezelen.
  • De nieuwe naam staat nog niet geregistreerd op een wiki (een globale hernoeming is technisch niet mogelijk als gekoppelde of ongekoppelde accounts zijn met de nieuwgekozen gebruikersnaam).

Aanvragen van een globale hernoeming

De meeste globale hernoemingen dienen verzocht te worden via de interface op Special:GlobalRenameRequest op welke wiki dan ook of op Steward requests/Username changes voor meer complexere verzoeken.

Alle privé-verzoeken kunnen worden gericht aan $stewards-l. Als je niet zeker weet hoe je je verzoek op de SRUC-pagina goed kunt opmaken, kun je ook een e-mail sturen aan dat adres en wij zullen je account op die manier hernoemen. Bij het aanvragen van een hernoeming via e-mail, dien je ervoor te zorgen dat je de bovenstaande aanbevelingen volgt en ook je huidige en gewenste gebruikersnaam vermeld, samen met een bevestiging op de wiki van je verzoek.

Overname

Er zijn enige vereisten voor overname van de gebruikersnaam (usurpation) van enkel lokaal bestaande accounts en mogelijk globale accounts. Dergelijke beleids-eisen zullen afzonderlijk worden behandeld, maar worden hier genoemd voor de duidelijkheid. Momenteel worden alle beslissingen rond overname van gebruikersnamen per geval behandeld door stewards en globale hernoemers.

Zie ook