Fundraising 2011/Alan Letter/hu

Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Eddig 2463 szócikket hoztam létre a Wikipédián. Az összeset ingyen.

Rendszerszervezési tanácsadó vagyok, nagy pénzügyi informatikai rendszerekkel dolgozom. Ha a Wikipédiával töltött időmet pénzben akarnám kifejezni, több százezer dollárt érne.

De nem a pénzért teszem. A Wikipédián másképp mérjük a dolgokat. Örömmel adjuk közre az információt, szerkesztők százezreivel együtt, boldogok vagyunk, hogy ezt tehetjük. Mindannyian tudjuk, hogy jobbá tesszük a világot, ha az információkat ingyenesen hozzáférhetővé tesszük.

Természetesen az ingyenes információt támogató infrastruktúra nem ingyenes, és ezért minden évben egyszer adományokat kérünk. A Wikipédián nincsenek hirdetések, nem villog rajta semmi, nincs semmi a képernyő szélén, nem akarunk semmit eladni. A Wikipédia mentes a kereskedelmi ügyletektől.

Csak 5 dollárt, 10 eurót, 3000 forintot kérünk tőled, vagy akármennyit, amennyit megengedhetsz magadnak, hogy továbbra is eljuttathassuk hozzád a tudást.

A munkánkat támogató infrastruktúra, melyet a non-profit Wikimédia Alapítvány biztosít, hihetetlenül minimális. A Google-nak közel egymillió szervere van. A Yahoo-nak 13 ezer alkalmazottja. Nekünk 679 szerverünk és 95 fizetett munkatársunk van.

A Wikipédia a világ ötödik leglátogatottabb honlapja, ami havi 470 millió embert szolgál ki letöltések milliárdjaival.

A gazdaság működése arra a feltételezésre épül, hogy az emberek csak pénzért dolgoznak. Mi mással lehet munkára bírni az embereket, ha nem kapnak fizetést érte?

A Wikipédia a tudás fejlesztésének és az együttműködésnek a szándékát fogja munkára, közben felbecsülhetetlen értékű forrást hoz létre. Itt a kultúra nem azé, aki a legtöbbet kínálja érte. Itt kiegyensúlyozott és pontos tájékoztatást kapsz. Jól szervezett, jól dokumentált, jól alátámasztott, naprakész információt, amikor csak akarod.

Nekem ez borzasztó jó üzletnek tűnik!

Köszönettel,


Alan Sohn

Wikipédia-szerkesztő