2020-as közösségi kívánságlista

This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey 2020 and the translation is 87% complete.
A 2020. évi közösségi kívánságlista felmérése véget ért…

Összesen: 72 javaslat, 423 közreműködő, 1749 támogató szavazat

Véletlen javaslat megnyitása

 

A kívánságlista összes szakasza magyar (téli) idő szerint este 7-kor (18:00 UTC) kezdődik és végződik.

 • Javaslatok készítése, megbeszélése és átdolgozása: október 21. – 2019. november 11.
 • A Community Tech átnézi és rendezi a javaslatokat (beleértve a Wikimédia Műszaki Konferenciára félretett időt): november 5. – 2019. november 19.
 • Szavazás a javaslatokról: november 20. – 2019. december 2.
 • Eredmények közzététele: 2019. december 6.

 

Üdv, mindenki!

Izgatottan osztunk meg egy újdonságot a Community Tech 2020-as kívánságlistájával kapcsolatban. Ez lesz az ötödik éves közösségi kívánságlistánk, és ebben az évben úgy döntöttünk, hogy más megközelítést alkalmazunk. Eddig azt kértük az emberektől, hogy javasoljanak bármilyen funkciót vagy javítást, amit szeretnének látni, és a Community Tech csapata a tíz legtöbb szavazatot kapó kívánságot valósította meg. Ebben az évben csak a nem-Wikipédia tartalmi projektekre (vagyis a Wikikönyvekre, Wikiszótárra, Wikidézetre, Commonsra, Wikiforrásra, Wikiegyetemre, Wikifajokra, Wikidatára, Wikivoyage-ra és Wikihírekre) fogunk koncentrálni, és csak az öt legtámogatottabb kívánsággal fogunk foglalkozni. Ez egy nagy különbség a szokásos rendszerhez képest. Lehet, hogy jövőre (a 2021-es kívánságlistával) visszatérünk a hagyományos struktúrához.

Miért változtatunk? Ugyanazt a rendszert használtuk évekig – és általánosságban sok előnye van. Nagyszerű eszközöket készítünk, hasznos fejlesztéseket végzünk, és ezzel sokszínű közösségekre vagyunk hatással. Azonban ez a rendszer a természeténél fogva rendre a legnagyobb projektet (a Wikipédiát) hozza előnyösebb helyzetbe. Ez nehezebbé teszi a kisebb projektek kiszolgálását, és az ő kívánságaik soha nem kerülnek fel a kívánságlistára. Egy közösségre összpontosító csapatként minden projektet támogatni szeretnénk. Ezért 2020-ra szeretnénk megvilágítani a nem-Wikipédia projekteket.

Ezen kívül csak az öt legtámogatottabb kívánságot fogjuk befogadni. Az évek során nagyobb kívánságokat vállaltunk (mint például a globális beállítások és a Ki írta ezt), amik nagyszerű projektek, azonban rendszerint hosszúak, így több időt igényel a hozzájuk kapcsolódó kutatás és a fejlesztésük. Ha ránézünk a 2019-es kívánságlistára, még mindig sok megoldatlan kívánság van. Közben szeretnénk helyet csinálni az új, 2020-as kívánságoknak. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy rövidebb listát vállalunk el, így annyi kívánságot (újat és 2019-est) valósítunk meg, amennyit csak lehet.

 

Csapatként némi időt szántunk az idei kívánságlista útmutatásainak kidolgozására, és az alábbi szempontokat dolgoztuk ki (lásd alább):

 • Minden kívánságnak olyan, a Wikipédián kívüli projektre kell vonatkoznia, aminek nincs saját csapata (Wikikönyvek, Wikiszótár, Wikidézet, Wikiforrás, Wikiegyetem, Wikifajok, Wikivoyage vagy Wikihírek).
 • A globális (általánosságban minden wikire vonatkozó) kívánságokat nem fogadjuk el.
 • A Wikipédiával kapcsolatos vagy csak a Wikipédiára vonatkozó kívánságokat nem fogadjuk el.
 • A Wikidatával és a Wikimédia Commonsszal kapcsolatos kívánságokat nem fogadjuk el.
 • A Community Tech csapat fogja meghozni a végleges döntést arról, hogy melyik kérések kezelhetők, férnek bele a kívánságlista témájába és felelnek meg az irányelveknek.

Why no global wishes: We spent a lot of time discussing whether we should include global wishes. On the one hand, we genuinely understood the desire for global wishes. On the other hand, we didn't want global wishes to dominate the wishlist, thereby defeating the purpose of supporting smaller projects. We also discussed the possibility of permitting some global wishes. Overall, we decided that, because we're only accepting 5 new wishes this year, we didn't want to limit the already reduced resources available to smaller projects. With that being said, we still plan to address global wishes from last year’s wishlist (e.g., Watchlist Expiry, Section Name in Diff).

Why no Wikidata or Commons wishes: We decided to exclude Wikidata and Commons for a few reasons. First, both projects have dedicated teams or teams that have released large improvements (i.e., WMDE’s team for Wikidata; the Structured Data Team for Commons). This is a different situation than all the other non-Wikipedia projects, which have no dedicated teams and have historically struggled to find support from development teams. Second, Wikidata and Commons tend to be global in nature—which is fantastic, but not within the scope of the 2020 Wishlist.

Összességében: ez egy kísérlet, amiből remélhetőleg sokat tanulunk. Jövőre képesek leszünk sok közösséggel kommunikálni, az alulreprezentált projekteket támogatni és minden wikimédistát (magunkat is!) bevonni annak kigondolásába, hogy hogyan támogathatnánk a kisebb projekteket. Ezenkívül izgatottan teljesítjük a tavalyi kívánságlista globális kéréseit. Köszönjük visszajelzéseteket, és várjuk a javaslatokat novemberben. Köszönjük!

 

The Community Tech team is a Wikimedia Foundation team focused on the needs of active Wikimedia contributors for improved curation and moderation tools. The projects that we primarily work on are decided by the Wikimedia community, through the annual Community Wishlist Survey.

Once a year active Wikimedia contributors can submit proposals for features and fixes that you'd like our team to work on. After two weeks, you can vote on the ideas that you're most interested in.

This survey process was developed by Wikimedia Deutschland's Technical Wishes team, who run a wishlist survey on German Wikipedia. The international wishlist process is supported by the Community Relations Specialists team.

Ez az ötödik éves közösségi kívánságlistánk. Így állunk a tavalyi kérésekkel.

 
A Community Tech kabalája: egy Mikulás-sapkás kutya

A javaslati szakasz a felmérés első két hete.

A javaslati szakaszban minden projekt és nyelv közreműködői beküldhetnek javaslatokat új funkciókra és javításokra, amiket a 2020. évben szeretnének látni. A javaslatokat bármilyen nyelven meg lehet tenni; a nem angolul beküldött javaslatokat igyekszünk lefordítani, hogy könnyebben olvashassa el és szavazhasson róla mindenki.

A javaslatoknak önálló, jól definiált feladatoknak kell lenniük, amikből közvetlenül profitálnak az aktív Wikimédia-közreműködők. A javaslatoknak meg kell válaszolniuk a következő kérdéseket:

 • Milyen problémát szeretnél megoldani?
 • Kik érintettek? (szerkesztők, adminok, Wikiforrás-szerkesztők stb.)
 • Milyen megoldás van jelenleg a problémára?
 • Mik a javasolt megoldások? (ha van bármi ötleted)

A javaslatnak a lehető legpontosabbnak kell lennie, különösen a problémafelvetésnél. Az nem elég, hogy „(X funkció) elavult”, „fejleszteni kell” vagy „sok hibája van” – ebből nem lehet kitalálni, hogy pontosan mit kell csinálni. Egy jó javaslat pontosan elmagyarázza, hogy mi a probléma, és kit érint. Az viszont teljesen rendben van, ha nincs konkrét megoldási ötleted, vagy több lehetőség közül nem tudod kiválasztani a legjobbat.

Egy javaslat beküldése csak a folyamat első lépcsőfoka. A két hetes javaslati szakasz arra is idő, hogy a közösség együtt dolgozzon egy olyan javaslaton, ami úgy mutatja be az ötletet, hogy az a legnagyobb eséllyel legyen sikeres a szavazási szakaszban. Egy javaslat beküldése után mindenkit szívesen látunk, aki jobbító szándékú megjegyzéseket fűz hozzá – kérdéseket tesz fel vagy változtatásokat javasol. A hasonló javaslatokat lehet kombinálni, a túl nagyokat pedig fel kell osztani több fókuszáltabbra. A cél a lehető legjobb javaslat összerakása a szavazási szakaszra.

A javaslat beküldőjének számolnia kell a megbeszélésben való aktív részvétellel, és segítenie kell a menet közbeni módosításokban. Éppen ezért fiókonként legfeljebb három javaslatot lehet beküldeni. Ha háromnál több javaslatot küldesz be, meg fogunk kérni, hogy szűkítsd le háromra. A legjobb ötleteidet hozd!

Hasonlóan csak regisztrált szerkesztők tehetnek javaslatot, hogy biztosítsuk a lehetőséget a megbeszélés figyelőlistára tételére és a kérdések megválaszolására. A javaslati szakaszhoz hasonlóan aktív szerkesztőnek kell lenned legalább egy Wikimédia-projektben. Ha nem felelsz meg ezeknek a feltételeknek, vagy már beküldtél három javaslatot, de van egy negyedik is, megkérhetsz másokat, hogy „fogadják örökbe” az ötletedet.

One more note: Proposals that call for removing or disabling a feature that a WMF product team has worked on are outside of Community Tech's possible scope. They won't be in the voting phase.

 

Igen, beküldhetsz korábban még egyszer olyan javaslatot, ami a korábbi években nem kapott elég szavazatot, és megérdemel egy második próbát.

Ha úgy döntesz, hogy bemásolsz egy javaslatot egy korábbi felmérésből, elvárjuk, hogy „örökbe fogadd” azt – vagyis aktívan vegyél részt az ötletről szóló megbeszélésben, és legyél kész módosítani rajta, hogy még erősebb ötlet legyen, mire a szavazásra kerül a sor. Amint fentebb említettük, mindenki legfeljebb három javaslatot küldhet be, és ebbe a korábbi évek javaslatainak felidézése is beleszámít.

Hasznos, ha hivatkozol az előző megbeszélésre, de arra kérünk, hogy ne másold át a tavalyi megbeszélést és szavazatokat. Ha vannak jó meglátások a korábbi megbeszélésben, fogalmazd bele az új javaslatba az ötleteket és gyenge pontokat.

 

A javaslati szakasz után tartunk egy kis szünetet, amíg átnézzük a javaslatokat a szavazási szakasz előtt.

Az összes aktív szerkesztő átnézheti a javaslatokat, és szavazhat azokra, amiket támogatni szeretne. Annyi javaslatra szavazhatsz, amennyire csak akarsz. A tisztességes szavazás érdekében csak regisztrált szerkesztők szavazhatnak, és a nagyon új fiókokból leadott szavazatokat eltávolíthatjuk.

Csak a támogató szavazatok számítanak. A kívánságok végleges listája a támogató szavazatok szerint lesz csökkenően rendezve. Ha te javasoltad az ötletet, egy támogató szavazatot automatikusan beszámítunk.

Azonban biztatunk az élénk megbeszélésre a szavazási szakasz alatt. Ha szeretnél ellenző vagy semleges szavazatot leadni indoklással, nyugodtan tedd meg. Ezek a megbeszélések segíthetnek másoknak eldönteni, hogy szavazzanak-e egy javaslatra. Értékes véleményt is jelentenek az év során végzendő munka során.

A reasonable amount of canvassing is acceptable. You've got an opportunity to sell your idea to as many people as you can reach. Feel free to reach out to other people in your project, WikiProject or user group. Obviously, this shouldn't involve sockpuppets, or badgering people to vote or to change their vote. But a good-faith "get out the vote" campaign is absolutely okay.

 

Az összes javaslatnak meg kell felelnie az alábbi feltételeknek:

 • A javaslat technikai változtatásról szól, nem irányelv- vagy közösségi módosításról
 • A javaslat a problémára fókuszál, nem feltétlenül kell konkrét megoldást tartalmaznia
 • A javaslat egy jól definiált problémát ír le, nem különböző, független problémák keveréke
 • The proposal is not already in another team's roadmap or has not been declined by other teams in the past
 • A javaslatot nem utasította el a Community Tech vagy más csapat a múltban
 • The proposal is within the team's scope

A Community Tech csapat elutasíthatja azokat a javaslatokat, amik nem felelnek meg a fenti feltételeknek.

 

The Support-vote rankings create a prioritized backlog of wishes, and the Community Tech team is responsible for evaluating and addressing the popular wishes. To do that, Community Tech investigates all of the top wishes, and look at both the technical and social/policy risk factors.

The Oppose and Neutral votes are very helpful in raising potential downsides. For controversial wishes, Community Tech balances the voting with a more consensus-based review.

As an example, this worked in the 2015 survey: The wish to "add a user watchlist" received a lot of votes but also some heartfelt Oppose votes. Community Tech listened to all sides, and made a decision on whether to pursue the project or not.

 

The 2020 Community Wishlist Survey is now complete! We want to thank everyone for their participation in this year’s survey. It was a very civil and smooth process, and we appreciate all of the help that we received. Now, we’re delighted to announce the top 5 wishes from the survey:

 1. Improve export of electronic books (Wikisource)
 2. New OCR tool (Wikisource)
 3. Migrate Wikisource specific edit tools from gadgets to Wikisource extension (Wikisource)
 4. Inter-language link support via Wikidata (Wikisource)
 5. Insert attestation using Wikisource as a corpus (Wiktionary)

Here’s what comes next: We’ll begin analyzing these five wishes after the new year. During our analysis, we’ll consider various factors, including possible dependencies and risks. Once we’ve completed this analysis, we’ll determine which wish to address first. We’ll create a project page on Meta-Wiki for that wish, which will outline the project vision. We’ll also ping all the wish voters, so everyone can share their suggestions and questions on the Talk page. From that point, updates will be found on the project page. The first project page should be launched in the next few months (no set date yet), but you can visit the Community Tech page for updates in the meantime.

As a team, our goal is to address every top wish in the Community Wishlist Survey. This means that we analyze each wish and determine if it’s workable (i.e., within scope, no major conflicts with other teams, etc). In many cases, the wish is workable. We then continue with the research and planning, followed by development, testing, and deployment. However, we sometimes identify significant issues or risks associated with a wish. In such cases, we investigate alternatives and ways to mitigate the risks. As a last resort, we sometimes decline certain wishes, but only after we rule out other options. Above all, we make sure to address each wish and share our findings with the community.

As this year draws to a close, we want to thank you, again, for participating in the survey! It was a fantastic experience for the team (and we hope for you too!). After the new year, we’ll begin reaching out with plenty of questions, ideas, and updates. We’re excited to begin the work to improve Wikisource and Wiktionary. Until then, we wish you a happy new year, and we look forward to collaborating with all of you!