CentralNotice/Usage guidelines/nl

This page is a translated version of the page CentralNotice/Usage guidelines and the translation is 100% complete.

Doelstellingen

  1. Wees zo onopvallend mogelijk.
  2. Wees zo nauw afgestemd als nodig is.
  3. Wees consensus-gedreven en respecteer onze principes.
  4. Vermijd constant gebruik, om Banner blindheid zoveel mogelijk te voorkomen, en om wat ruimte te laten aan de lokale gemeenschap.

Goedkeuring

Elke centrale kennisgeving (of een groep daarvan) moet hier worden aangevraagd en te zijner tijd worden toegevoegd aan de CentralNotice/Calendar, het belangrijkste tracking- en coördinatie-hulpmiddel. Het moet ook een contactpersoon/verantwoordelijke hebben die het namens de initiatiefnemers vraagt en de specificaties vaststelt.

Alle banners hebben een reactieperiode van minimaal 7 dagen nodig op de verzoekpagina. De doelwiki's moeten op de hoogte worden gebracht van de Meta-Wiki-discussie, zie Distributielijst of welke locatie dan ook die het meest geschikt is om de meest geïnteresseerde gebruikers efficiënt te bereiken. Alle Catalaanse Wikimedia-projecten hebben zich afgemeld voor alle campagnes die niet volledig met de gemeenschap zijn besproken. (Verzoek)

Standaardbanners

Standaard movement-brede banners met betrekking tot Wikimania, stewardverkiezingen, bestuursverkiezingen, andere algemene Wikimedia-stemmingen en enquêtes, onderhoudsmededelingen, hebben geen brede discussie nodig.

Omstreden zaken

Sommige campagnes zijn controversieel, ongeacht hun implementatie, simpelweg omdat hun inhoud ongebruikelijk is of omdat ze nog niet duidelijk zijn vastgesteld als in overeenstemming met onze principes. Denk bijvoorbeeld aan het promoten van initiatieven waarbij een niet-Wikimedia-organisatie betrokken is, projectbreed protest, belangenbehartigingsinitiatieven.

Afhankelijk van hoe potentieel controversieel de kennisgeving is, moeten dergelijke aanvullende kwesties worden besproken met de wereldwijde gemeenschap op een zichtbare locatie zoals Wikimedia Forum, wikimedia-l of Verzoeken om commentaar. Lokale meldingen per bovenstaande moeten worden gecontroleerd met extra controle; Een kleine bannermelding kan helpen de zichtbaarheid van de discussie te vergroten voor het meest betrokken publiek onder de redacteuren.

Beslissingen om deel te nemen aan belangenbehartiging vereisen ook goedkeuring van de Wikimedia Foundation.

Campagne implementatie

  • Relevante doelen - Richt u alleen op de benodigde talen en vermijd het tonen van banners in andere talen dan die van de gebruikers indien mogelijk (vermijd bijvoorbeeld Engelse banners voor anonieme gebruikers op niet-Engelstalige projecten of voor ingelogde gebruikers met een niet-Engelstalige interface). Banners met betrekking tot het genereren van inhoud moeten gericht zijn op inhoudsprojecten, waarbij governance- en projectondersteuningsprojecten zoals Meta worden vermeden.
  • Campagneweging - Waar mogelijk moeten campagnes onder de 50% verkeer worden gehouden, tenzij er een uitdrukkelijke consensus van de gemeenschap bestaat om anders te doen.
  • Vertoningsbeperking - Vertoningsbeperkende en benoemde campagnecookies moeten voor alle campagnes worden gebruikt. Meestal 5 vertoningen, opnieuw ingesteld na minimaal 7 dagen. Voor campagnes die op meerdere wiki's of gedurende lange perioden worden uitgevoerd, zijn strengere limieten nodig.
  • Campagneduur - Campagnes moeten doorgaans minder dan 2 weken duren. Alleen in gevallen waarin bewezen succes bestaat of expliciete consensus van de gemeenschap heerst, worden uitzonderingen gemaakt voor campagnes van 1 maand.
  • Limiet - Harde limiet van 2 campagnes voor een combinatie van taal/geografie/project per maand.
  • Alternatieven - Kleinere banners, lokale aankondigingen en massaberichtencampagnes moeten worden gebruikt als alternatief voor CentralNotice.

  • Vrij gelicentieerd - Alle inhoud, inclusief tekst, achtergrondafbeeldingen of logo's, moet vrije inhoud zijn.
  • Alleen Wikimedia - Banners moeten linken naar door Wikimedia beheerde domeinen (eigendom van de Wikimedia Foundation, Wikimedia-affiliaties of Wikimedia-vrijwilligers die zijn geïdentificeerd bij de Wikimedia Foundation). Banners mogen geen trademark bevatten die eigendom is van een bedrijf met winstoogmerk.
  • Geen externe bronnen - Alle bronnen van de banner (code of afbeeldingen) moeten afkomstig zijn van een wiki die wordt gehost door de Wikimedia Foundation. Het doel van de link moet garanties bieden die gelijk zijn aan het privacybeleid of strenger.
  • Beveiligde links (vanaf oktober 2019) - Alle links van CentralNotice-banners moeten https verbindingen gebruiken.

Fondsenwerving

Banners voor fondsenwerving en externe enquêtes moeten ten minste 90 dagen worden besproken en vereisen in alle gevallen goedkeuring van de Wikimedia Foundation. Neem hiervoor contact op met Julia Brungs.

Online fondsenwerving met banners wordt uitgevoerd door de Wikimedia Foundation, maar het is nu gebruikelijk om de timing van deze campagnes voor alle landen (behalve de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië) te coördineren met lokale affiliaties. Het doel is dat dit ongeveer 4-5 maanden van tevoren gebeurt, hoewel aanzienlijke wijzigingen in de inzamelingsperiode tot en met 9 maanden van te voren kunnen worden besproken.

Online banners die met dit doel door gelieerde organisaties worden uitgevoerd, worden goedgekeurd via een wettelijke overeenkomst met de Wikimedia Foundation en hebben wederom geen extra goedkeuring nodig.

De Wikimedia Foundation en gelieerde organisaties die fondsenwerving- of belastingaftrekbaarheidscampagnes voeren, moeten zich houden aan deze Principes voor fondsenwerving.

Enquêtes

Deze richtlijn is van toepassing op alle Wikimedia-verzoeken voor enquêtes en wordt ook gedupliceerd voor de interne referentie van WMF-medewerkers.

Software: In het belang van de privacy van onze gebruikers. Personen die campagnes voeren met enquêtes of formulieren die worden gebruikt om informatie te verzamelen via CentralNotice, worden sterk aangemoedigd om een Qualtrics-account aan te vragen en te gebruiken door surveys wikimedia.org te e-mailen. Dit beschermt de privacy van onze gebruikers in veel grotere mate in vergelijking met SurveyMonkey of Google Forms.

Statistieken: Het is erg belangrijk om na te denken over hoeveel antwoorden u zou willen en er verwacht (dat is niet hetzelfde), inclusief uitsplitsingen tussen talen. Het wordt aangemoedigd om bij alle verzoeken om enquêtes na te denken over wat een nuttige hoeveelheid gegevens zou zijn om te verzamelen in plaats van, waar we ons allemaal vaak te schuldig aan maken, gewoon zoveel mogelijk. Door verwachtingen te stellen, kunnen CN-beheerders een campagne aanpassen om meer of minder intensief te zijn, afhankelijk van hoe goed we op schema liggen. Het gaat om de efficiëntie.

Grootte van het publiek: Onze grootste enquêtes over de hele beweging bereiken duizenden redacteuren. Stel realistische verwachtingen over het aantal reacties dat u zult krijgen. Naarmate een enquête kleiner wordt, moet u geen responsniveaus verwachten of eisen die vergelijkbaar zijn met die van de grootste enquêtes. U krijgt misschien maar honderden of zelfs tientallen antwoorden. Als het representatief is voor uw doelgroep, is een klein formaat niet per se een slechte zaak. U zou ook kunnen overwegen om bepaalde talen (Engels of Duits) opzettelijk te ondervertegenwoordigen om de stemmen van andere gemeenschappen luider en positiever te laten klinken.

Is dit het juiste hulpmiddel? Hoewel van toepassing op alle campagnes, is het vooral belangrijk om na te denken over wie de doelgroep is. Overweeg andere communicatiemiddelen. Stuur enquêtes naar overlegpagina's van gebruikers, e-mail van gebruikers, maillijsten, sociale media, geschikte prikborden/overlegpagina's en Kroegenn VOOR een CentralNotice-campagne als u zich richt op redacteuren.

Onderhoud schermen

Banners voor onderhoudsvensters worden ingesteld als ze nodig zijn, meestal door WMF-personeel. Ze gebruiken een speciale banner (gelieve te vertalen). Ze zijn te herkennen aan de syntaxis: 2019-09-17_Maintenance_window_Wikipedia.

Zie ook