This page is a translated version of the page Consensus and the translation is 100% complete.

Wikimedia werkt alleen door consensus te bereiken, omdat iedereen gelijke bevoegdheden heeft (behalve blokkeren, verwijderen en paginabeveiliging, functies die beperkt zijn tot beheerders) en daarom elke wijziging ongedaan kan maken. Redacteuren bouwen consensus op door middel van beleefde discussie en onderhandelen.

Een beschrijving van wat consensus is, gemaakt in op de mailinglijst, is als volgt:

De standaard manier van werken van WP is een vrij goed voorbeeld van wat het betekent: een mix van mensen die over het algemeen het eens zijn, sommigen die het er niet eens zijn, maar zonder ontevredenheid 'het er niet eens zijn', degenen die het niet goed vinden, maar weinig prioriteit geven aan het gegeven onderwerp, degenen die het sterk niet eens zijn maar erkennen dat er een gemeenschapsbeeld is en het op dat niveau respecteren, sommige luide en onverzoenbare mensen, sommige die 'buiten de wet' opereren. U weet of u consensus hebt, of niet eenparigheid van stemmen, wanneer u er op probeert te bouwen.

Merk op dat consensus alleen kan werken onder redelijke bewerkers die een goede trouw poging doen om samen te werken om de verschillende opvattingen over het onderwerp nauwkeurig en adequaat te beschrijven.

Het is moeilijk om precies te specificeren wat een redelijk of rationeel standpunt is. Bijna elke redacteur is van mening dat zijn standpunt redelijk is; Goede redacteuren erkennen dat standpunten die tegengesteld zijn aan die van henzelf ook redelijk zijn. Maar de consensuspraktijk van Wikimedia rechtvaardigt niet het koppig vasthouden aan een excentrieke positie in combinatie met de weigering om andere standpunten te goeder trouw in overweging te nemen. Met betrekking tot goede trouw, geen enkele hoeveelheid benadrukte beweringen dat u bewerkt volgens het neutrale standpunt terwijl u zich bezighoudt met bevooroordeelde bewerkingen, zal dienen om de aard van uw activiteiten te verdoezelen.

Consensus mag een neutraal standpunt (of enig ander officieel beleid) niet overtroeven. Een groep redacteuren kan echter in staat zijn om bepaalde feiten en standpunten buiten te sluiten door volharding, cijfers en organisatie. Deze groep redacteuren moet niet akkoord gaan met een artikelversie die dat schendt, maar zal dat af en toe toch doen. Men is het er over het algemeen over eens dat dit een slechte zaak is en moet worden vermeden.

Zie ook