Вики чланци траже илустрацију

This page is a translated version of the page Wikipedia Pages Wanting Photos and the translation is 69% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikipedia Pages Wanting Photos

Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Уз фотографије се боље задржава пажња читалаца, илуструје се садржај, те чланак постаје занимљивији и примамљивији за читаање.

На хиљаде фотографија донирано је и прикупљено на Викимедијиној остави путем разних пројеката и такмичења, попут Вики воли споменике, Вики воли Африку, Вики воли Земљу, Вики воли фолклор, и сл. Међутим, релативно мало фотографија је искоришћено у чланцима на Википедији. Данас, Викимедијина остава садржи милионе фотографија, али само мали део њих је искоришћен за илустрацију. То је велики јаз који овај пројекат настоји да премости.

Учествовање

Before participating, it is important to read all rules below in their entirety. Failure to do so may result in disqualification.

 1. Пријави се или Отвори нови налог на Википедији (Можеш отворити налог на било којој језичкој верзији, укључујући и Википедију на српском језику). Списак свих језика на којима постоји Википедија се може наћи овде.
 2. Пронађи чланак којем недостаје илустрација. Има више опција да се таквви чланци пронађу. Ево неколико савета.
 3. Пронађи одговарајућу фотографију на Остави. Кликни овде да пронађеш фотографију користећи тачан назив или категорију. То можеш учинити на више начина. Погледај овај једноставни водич за поновну употребу датотека. Овде се налазе додатни савети.
 4. На самом чланку, пронађи одељак на који се односи фотографија и помаже читаоцима да боље разумеју тему. Кликни на Уреди и убаци фотографију из 3. корака, а затим упиши кратак опис који објашњава из чега се фотографија састоји, енциклопедијским стилом. Ако уређујеш у коду, провери позицију слике користећи дугме "Претпреглед" и измени ако је потребно. Упиши хештег #WPWP #WPWPSR у опису измене свих чланака које илуструјеш. Затим кликни на "Сачувај измене".
 5. Такође можеш учествовати писањем нових чланака о појмовима који имају квалитетне фотографије.
 6. Please be mindful of the image syntax! If you are going to add images to the infoboxes in articles, the syntax is a lot easier — just the filename, so rather than [[File:Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg|thumb|The Obamas worship at [[African Methodist Episcopal Church]] in Washington, D.C., January 2013]] simply Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg.

Here, the caption is The Obamas worship at African Methodist Episcopal Church.

If you are going to add images to the infoboxes in articles, add them to the correct position as shown below.

| image = Obamas at church on Inauguration Day 2013.jpg

| caption = The Obamas worship at African Methodist Episcopal Church

Правила акције


Фотографије се морају убацити у чланак између 15. јула и 31. августа 2020.

Нема ограниченог броја фотографија које се могу користити. Међутим, постоје различите категорије награда (види испод). Такође, да се чланци на Википедији не би претрпали фотографијама, додајте илустрацију само на оне чланке на којима нема ниједне.

Фотографија мора бити објављена под слободном лиценцом или у јавном власништву. Дозвољене лиценце су CC-BY-SA 4.0, CC-BY 4.0, CC0 1.0.

Могу учествовати само регистровани корисници. Пријави се или Отвори налог на Википедији. Списак свих језичких верзија се налази овде.

Фотографије лошег квалитета и ниске резолуције нису прихватљиве.
 1. Назив и опис фотографије морају бити јасни и одговарајући за чланак.
 2. Сваки допринос илустрације мора садржати опис који објашњава шта се налази на фотографији.
 3. Фотографије морају бити постављене у релевантним деловима чланака
 4. Корисници који учестало додају фотографије без описа, небитне фотографије и слично, могу бити дисквалификовани.

Учесници морају унети хештегове #WPWP #WPWPSR у опису измене на сваком илустрованом чланку. На пример: "+слика #WPWP #WPWPSR". Немој додавати хештег (#WPWP) директно у чланак.

Како желиш да будеш део #WPWP?

Овај одељак је креиран да се уклопи са твојим нивоом учешћа у WPWP. Кликни на дугмад испод да се упознаш са начинима за учешће.

Временски ток акције

WPWP акција се одвија на годишњем нивоу.

 • Почетак уноса: 15. јул 2020. 00:01 (UTC)
 • Рок за унос: 31. август 2020. 23:59 (UTC)
 • Објављивање резултата: 30. септембар 2020.

Категорије међународних награда

Награде за кориснике са највећим бројем појединачних чланака на Википедији илустрованих фотографијом:

 1. 1. награда поклон ваучер у вредности од US$500
 2. 2. награда поклон ваучер у вредности од US$400
 3. 3. награда поклон ваучер у вредности од US$300

Награде за кориснике са највећим бројем појединачних чланака на Википедији илустрованих звучним записом:

 • Поклон ваучер у вредности од US$200

Награде за кориснике са највећим бројем појединачних чланака на Википедији илустрованих видео записом:

 • Поклон ваучер у вредности од US$200

Награде за нове кориснике са највећим бројем појединачних чланака на Википедији илустрованих фотографијом:

 • Поклон ваучер у вредности од US$200

Срећно!

Wiki Loves Folklores Prizes

The Wiki Loves Folklore is offering prizes for users with the most Wiki Loves Folklore image usage on any language Wikipedia. For more information about the Wiki Loves Folklore category of prizes, see here and click here to visit the English Wikipedia page.