This page is a translated version of the page Wikimedia Indonesia and the translation is 100% complete.

Wikimedia Indonesia (WMID, Perkumpulan Wikimedia Indonesia) ialah Wikimedia Afiliasi di Indonesia.


Wikimedia Indonesia
Logo svg tiga warna Wikimedia Indonesia

Indonesia di peta dunia
LocationIndonesia
Country codeID
Legal statuspertubuhan sukarela dan bukan keuntungan
Founding dateSeptember 5, 2008
(15 tahun yang lalu)
 (2008-09-05)
Approval dateNovember 15, 2011 (2011-11-15)
Main officeJakarta
Membership± 102 orang (termasuk pengasas)
Staff± 19 FTE (senarai ahli kakitangan)
Official language(s)bahasa Indonesia
Other language(s)bahasa Inggeris
Pengerusi Lembaga Eksekutif
BudgetSetiap projek
AffiliationsYayasan Wikimedia, ESEAP
Websitewikimedia.or.id
E-mail addressinfo(_AT_)wikimedia.or.id
Twitterwikimediaid
Facebookwikimedia.indonesia
Instagramwikimediaid
YouTubeWikimedia Indonesia
Mailing addressTCC Batavia Tower One, Level 6, 126 K.H. Mas Mansyur St., Karet Tengsin, Tanah Abang, Central Jakarta, Special Capital Region of Jakarta 10220
MottoBebaskan Pengetahuan!

Sejarah

Perbincangan untuk menubuhkan Wikimedia Indonesia telah dimulakan pada tahun 2006 kerana wujud keperluan untuk mempunyai badan rasmi yang bersedia untuk menjalin hubungan dengan media dan kerjasama dengan entiti rasmi lain seperti kerajaan, perniagaan, dan akademi. Pada tahun 2008 telah dipersetujui bahawa ia dibentuk sebagai persatuan bukan untung di bawah undang-undang Republik Indonesia, dengan ahli-ahli melalui Mesyuarat Agung Ahli mereka memegang kuasa tertinggi.

Undang-undang kecil Wikimedia Indonesia pertama merangka dan mendaftarkan kepada notari untuk menjadi Penubuhan undang-undang Persatuan pada 5 Mei 2008, menandatangani dokumen itu ialah 19 pengasas Wikimedia Indonesia. Kelulusan Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Wikimedia sebagai Bab Wikimedia telah diperolehi pada 7 Oktober 2008.

Lembaga Pemegang Amanah Wikimedia Indonesia kemudian merangka dan meluluskan semakan undang-undang kecil pada 31 Oktober 2008, namun undang-undang kecil ini tidak pernah melalui proses pentadbiran undang-undang. Pada penghujung tahun 2010, semakan kertas penubuhan undang-undang Wikimedia Indonesia menerima maklum balas yang lebih terperinci daripada Kementerian Undang-undang dan Hak Asasi Manusia Indonesia, dan selepas beberapa mesyuarat dan semakan di pejabat notari, Undang-undang Wikipedia Indonesia akhirnya diluluskan oleh Kementerian Undang-undang dan Hak Asasi Manusia Indonesia pada 15 November 2011.

Wikipedia bahasa Indonesia ialah projek pertama Yayasan Wikimedia dalam bahasa Indonesia dan telah dimulakan pada tahun 2003. Projek lain seperti Wikisource, Wikibooks, Wikiquote, dan Wikipedia lain dalam bahasa tempatan telah diasaskan dan terus berkembang hingga ke hari ini.

Organisasi

Tadbir Urus

Lembaga Pemegang Amanah (Dewan Pengawas) ialah wakil yang dipilih oleh ahli Wikimedia Indonesia semasa Mesyuarat Agung Tahunan Ahli untuk menyelia kerja oleh Lembaga Eksekutif mengikut matlamat organisasi seperti yang dinyatakan dalam undang-undang kecil. Keputusan Lembaga Pemegang Amanah adalah suara kolektif dan bukan individu, di mana sebarang keputusan dalam akaun mereka dibincangkan secara menyeluruh dalam Mesyuarat Lembaga Pemegang Amanah. Mesyuarat mungkin menghasilkan Memorandum dan/atau Resolusi jika perlu. Lembaga Pemegang Amanah 2022–2024, yang tempohnya berakhir pada 31 Disember 2024, terdiri daripada:

  • Andri Irwanza Humardhani (pengerusi)
  • Ichsan Mochtar (ahli)
  • Annayu Maharani (ahli)
  • Fachria Marasabessy (ahli)
  • Hendra Prastiawan (ahli)

Lembaga Eksekutif (Dewan Pengurus) bertanggungjawab untuk pengurusan kewangan dan organisasi bagi aktiviti operasi harian Wikimedia Indonesia. Pengerusi Lembaga Eksekutif memiliki hak prerogatif untuk memilih ahli profesional Lembaga Eksekutif. Lembaga Eksekutif 2022–2024, yang tempohnya berakhir pada 31 Disember 2024, terdiri daripada:

  • Rachmat Wahidi (pengerusi)
  • Hillun Vilayl Napis (setiausaha agung)
  • Hardiansyah (timbalan setiausaha agung)
  • Fajarwati (bendahari)
  • Thirza Ria Vandari (timbalan bendahari)

Projek semasa

Geran

Projek Bertema

Rancangan dan laporan

Rancangan

Perancangan strategik
Program yang dirancang

Laporan

Wikimedia Indonesia provides various report, including annual report, grant report, and project report.

Annual report and financial statements

The financial statements are bilingual (Indonesian-English).